Tenim tota la informació?
«Qui respon abans d’escoltar passarà per neci i quedarà avergonyit» (PR 18:13).
1, 2. a) Quina capacitat hem de cultivar, i per què? b) Què vorem en este article?
ELS cristians verdaders hem de desenvolupar l’habilitat d’avaluar la informació que rebem i d’arribar a conclusions correctes (Pr 3:21-23; 8:4, 5). Si no ho férem, seríem molt més vulnerables als intents de Satanàs i el seu món per distorsionar la nostra manera de pensar (Ef 5:6; Col 2:8). Clar, només podrem arribar a les conclusions correctes si tenim tota la informació. Com diu Proverbis 18:13: «Qui respon abans d’escoltar passarà per neci i quedarà avergonyit».
2 En este article, vorem alguns reptes que podríem dificultar-nos tindre tota la informació i arribar a les conclusions correctes. També vorem alguns principis bíblics i exemples que ens ajudaran a millorar la nostra capacitat d’avaluar la informació.
NO T’HO CREGUES TOT
3. Per què és necessari que apliquem el principi bíblic que trobem en Proverbis 14:15? (Mira la imatge del principi)
3 Hui en dia vivim bombardejats d’informació. Ens arriba a través d’internet, la televisió i altres mitjans de comunicació, i també a través de correus electrònics, missatges de text o comentaris de familiars i amics. Pareix que la informació no s’acaba mai. Encara que és possible que els nostres amics tinguen bones intencions, altres persones escampen informació falsa o distorsionen els fets intencionadament, aixina que hem d’anar amb compte. Quin principi bíblic pot ajudar-nos a avaluar la informació que ens arriba? Proverbis 14:15 diu: «L’inexpert s’ho creu tot, qui té enteniment sap per on passa».
4. Com ens ajuda Filipencs 4:8, 9 a triar bé el que llegim, i per què és important que ens assegurem de tindre informació exacta? (Consulta també el quadro « Fonts que ens ajuden a tindre tota la informació».)
4 Si volem prendre bones decisions, necessitem basar-nos en informació confiable, per això, hem d’anar molt amb compte amb el que llegim (llig Filipencs 4:8, 9). No hauríem de perdre el temps mirant notícies en pàgines d’internet poc fiables ni llegint correus electrònics o missatges de text que continguen rumors. Sobretot és molt important que evitem els llocs web on els apòstates promouen les seues idees, ja que el seu objectiu és debilitar la fe del poble de Déu i distorsionar la veritat. Tota esta classe d’informació pot portar-nos a prendre males decisions. No subestimem mai l’impacte que pot tindre la informació falsa en la nostra ment i en el nostre cor (1Tm 6:20, 21).
5. Quin mal informe van escoltar els israelites, i com van reaccionar?
5 Creure’s les notícies falses pot tindre conseqüències desastroses. Pensem, per exemple, en el que va passar en els dies de Moisés quan 10 dels 12 espies que havien sigut enviats a explorar la terra promesa van tornar amb un mal informe (Nm 13:25-33). Aquells hòmens van exagerar els fets, i com a conseqüència, el poble de Jehovà es va acovardir i es va desanimar (Nm 14:1-4). Per què van reaccionar aixina? Potser pensaven que la història era certa perquè la majoria dels espies deia lo mateix, aixina que no van voler escoltar el bon informe que portaven Josué i Caleb (Nm 14:6-10). En comptes de comprovar si la informació era certa i confiar en Jehovà, van decidir creure l’informe negatiu. Que insensats!
6. Per què no ens hauria de sorprendre escoltar notícies negatives sobre el poble de Jehovà?
6 És especialment important que anem amb compte amb les notícies que escoltem sobre el poble de Jehovà. No oblidem que Satanàs, el nostre enemic, és l’acusador dels nostres germans (Ap 12:10). A més, Jesús ens va advertir que els nostres opositors escamparien contra nosaltres «tota classe de calúmnies» (Mt 5:11). Si som conscients d’esta advertència, no ens sorprendrà escoltar comentaris negatius sobre el poble de Jehovà.
7. Abans d’enviar e-mails o missatges de text, què hauríem de tindre en compte?
7 Eres dels qui li agrada enviar correus electrònics o missatges de text a amics i coneguts? Si és aixina, és probable que quan t’enteres d’una notícia interessant o escoltes una experiència, et sentes com un reporter que vol contar-ho enseguida. Però, abans d’enviar un missatge de text o un e-mail, pregunta’t: «Estic segur que la informació que estic a punt de contar és certa? Tinc totes les dades?» De lo contrari, podries estar escampant sense voler informació que no és de veres entre els germans. Si tens algun dubte, no l’envies, borra-la.
8. Què han fet els opositors d’alguns països, i com podríem estar cooperant amb ells sense saber-ho?
8 Reenviar correus electrònics i missatges de text sense pensar té un altre perill. En alguns països, la nostra obra està restringida o prohibida, i els nostres opositors podrien fer circular rumors per a intimidar-nos o per a que desconfiem els uns dels altres. Posem per cas el que va passar en l’antiga Unió Soviètica. La policia secreta, coneguda com la KGB, havia escampat rumors dient que alguns germans amb responsabilitats havien traït el poble de Jehovà. * Molts es cregueren eixos falsos rumors i, per desgràcia, acabaren separant-se de l’organització de Jehovà. Que trist! La majoria acabaren tornant, però altres no ho feren mai perquè la seua fe havia naufragat (1Tm 1:19). Com podem evitar que ens passe això? No divulgues informació negativa o no contrastada. Tampoc sigues ingenu i assegura’t de tindre tota la informació.
INFORMACIÓ INCOMPLETA
9. Quina altra cosa ens dificulta obtindre informació exacta?
9 Una altra cosa que ens dificulta arribar a conclusions correctes és la informació que conté mitges veritats o està incompleta. Una notícia que tinga un 10% de veritat és 100% enganyosa. Què podem fer per a que esta classe de notícies no ens enganyen? (Ef 4:14)
10. Per què van estar a punt d’entrar en guerra els israelites amb els seus germans, i com la van evitar?
10 Recordem el que els va passar als israelites que vivien a l’oest del riu Jordà en els dies de Josué (Js 22:9-34). Sentiren dir que els israelites que vivien a l’est del riu —les tribus de Rubén, de Gad i la mitja tribu de Manassés— havien construït un altar enorme prop del Jordà. Part de la informació era de veres. Però, basant-se en esta informació incompleta, els que vivien en el costat oest van arribar a la conclusió que els seus germans s’havien rebel·lat contra Jehovà, aixina que es van reunir per a fer la guerra contra els que vivien en el costat est (llig Josué 22:9-12). Afortunadament, abans d’atacar, van enviar una delegació d’hòmens confiables per a enterar-se bé dels fets. Què van descobrir? Que els israelites de les tribus de Rubén, Gad i la mitja tribu de Manassés no havien construït l’altar per a fer sacrificis sinó per a que servira de recordatori, per a que en el futur tot el món sabera que ells també eren servents fidels de Jehovà. Que contents degueren sentir-se aquells israelites! Com es van prendre el temps necessari per a obtindre tota la informació, van evitar cometre una massacre contra els seus germans.
11. a) Quina injustícia va patir Mefibóixet? b) Com podria haver evitat David eixa injustícia?
11 Nosaltres també podríem patir personalment per culpa de les mitges veritats o la informació incompleta. Analitzem l’exemple del rei David i Mefibóixet. David havia sigut generós i bondadós amb Mefibóixet al tornar-li les terres del seu iaio Saül (2Sa 9:6, 7). Però més tard, David va rebre un informe negatiu sobre Mefibóixet i va decidir llevar-li totes les seues propietats sense contrastar la informació (2Sa 16:1-4). Quan David finalment va parlar amb Mefibóixet, va reconéixer el seu error i li va tornar una part de les seues propietats (2Sa 19:25-30 [vv. 24-29 TNM]). Però esta injustícia s’haguera pogut evitar si David s’haguera pres el temps necessari per a obtindre tota la informació en comptes d’actuar precipitadament sense saber tots els detalls.
12, 13. a) Com va reaccionar Jesús a les mentires que es deien sobre ell? b) Què podem fer si algú escampa una mentira sobre nosaltres?
12 Però, i si se’ns acusa d’una cosa que no és de veres? Jesús i Joan el Baptiste s’enfrontaren a eixa situació (llig Mateu 11:18, 19). Com va reaccionar Jesús a les mentires que es deien sobre ell? En comptes de dedicar tot el seu temps i energies a defendre’s, va animar les persones a fixar-se en els fets, en el que feia i ensenyava. De fet, va dir: «Les obres de la saviesa acrediten que és justa» (Mt 11:19).
13 Quina important lliçó aprenem? A voltes, la gent podria criticar-nos o dir coses injustes sobre nosaltres. Probablement ens preocupe que es taque la nostra reputació i vullguem que es faça justícia. ¿Què podríem fer en eixe cas? Si algú escampa una mentira sobre nosaltres, podem desmentir-la per la nostra manera de viure. De fet, com mostra l’exemple de Jesús, la nostra bona conducta pot fer que qualsevol acusació es quede en res.
QUINA OPINIÓ TENS DE TU MATEIX?
14, 15. Com pot convertir-se en una trampa el fet de fiar-nos del propi saber?
14 Obtindre informació confiable és només un dels reptes per a arribar a la conclusió correcta. La nostra imperfecció humana és un altre gran repte. Suposem que portem dècades servint fidelment a Jehovà i que hem arribat a tindre bon juí i capacitat per a analitzar bé les coses. Per esta raó, és possible que els altres ens respecten molt. Però, podria això convertir-se en una trampa?
15 Sí, perquè podria portar-nos a confiar massa en el nostre propi criteri. Si ho férem, podríem deixar-nos portar per les nostres emocions i idees personals, i pensar que podem entendre una situació inclús sense tindre tots els detalls. Quin perill més gran! La Bíblia ens advertix clarament que no ens fiem del propi saber (Pr 3:5, 6; 28:26).
16. En esta situació hipotètica, què passa en un restaurant, i a quines conclusions arriba Tom precipitadament?
16 Pensa en la següent situació. Mentres està sopant en un restaurant, un ancià d’experiència anomenat Tom es queda de pedra quan veu a John, un altre ancià de la congregació, assentat en una altra taula amb una dona que no és la seua esposa. Tom els veu rient, passant-ho bé i abraçant-se amb carinyo. Tom està cada volta més preocupat. Vol dir això que John es divorciarà? Que passarà amb la seua dona? I amb els xiquets? Tom ja ha vist situacions tan tristes com esta abans. Com t’hagueres sentit tu si hagueres vist lo mateix que ell?
17. En esta situació hipotètica, de què es va enterar Tom més tard, i què ens ensenya això?
17 Però un moment, encara que Tom s’ha precipitat en concloure que John li està sent infidel a la seua dona, té realment tota la informació? Eixa mateixa nit, Tom decidix tocar a John per telèfon. Quin pes es lleva de damunt quan s’entera que aquella dona era la germana de John que estava de visita i feia molts anys que no es veien. Com estava de pas, John només havia pogut reunir-se amb ella en un restaurant, i la seua dona no havia pogut anar. Que bé que Tom no li va contar a ningú el que pensava que havia passat. Què aprenem de tot açò? Que sense importar l’experiència que tinguem com a cristians, és molt important que tinguem tota la informació abans de traure conclusions.
18. Com pot influir en el nostre juí el fet de no dur-nos bé amb algun germà?
18 Si no ens duem bé amb algun germà, se’ns farà més difícil avaluar bé una situació en la qual ell estiga implicat. Si només ens fixàrem en les nostres diferències, podríem començar a malpensar del germà. D’esta manera, si escoltàrem algun comentari negatiu sobre eixe germà, podríem creure’ns-el sense més. Quina lliçó aprenem? Guardar ressentiment cap als germans pot portar-nos a traure conclusions distorsionades que no es corresponen amb la realitat (1Tm 6:4, 5). Podem evitar que el nostre juí es distorsione si no deixem que l’enveja i els zels arrelen al nostre cor. En comptes de deixar-nos portar per eixos sentiments, hem de recordar que estem obligats a estimar els nostres germans i a perdonar-los generosament de cor (llig Colossencs 3:12-14).
ELS PRINCIPIS BÍBLICS ENS PROTEGIXEN
19, 20. a) Quins principis bíblics ens ajudaran a avaluar bé la informació? b) Què analitzarem en l’article següent?
19 En este article, hem vist tres motius pels quals hui en dia és tot un repte obtindre informació exacta d’una situació i avaluar-la bé. Estos són: l’abundància d’informació de baixa qualitat, els informes plagats de mitges veritats i la nostra pròpia imperfecció. Què pot ajudar-nos? Conéixer i aplicar els principis bíblics. Un d’ells ens ensenya que respondre abans d’escoltar ens farà quedar com necis i ens farà passar vergonya (Pr 18:13). Un altre principi ens recorda que no ens ho hem de creure tot a la primera (Pr 14:15). I per últim, hem vist que sense importar l’experiència que tinguem com a cristians, no hem de fiar-nos massa del nostre criteri (Pr 3:5, 6). Els principis bíblics ens protegiran si ens assegurem d’obtindre la informació de fonts confiables. D’esta manera, arribarem a conclusions correctes i prendrem bones decisions.
20 Però, encara hi ha un altre repte del qual no hem parlat: la tendència a jutjar per les aparences. En el següent article, vorem tres factors que poden portar-nos a cometre eixe error i com podem evitar-lo.
^ Consulta l’Anuario de los testigos de Jehová 2004, pàgs. 110, 111 i l’Anuario 2008 pàgs. 133-135 (en castellà).