PREGUNTES QUE ES FAN ELS JÓVENS
Quant d’aguant tinc?
Tens molt d’aguant? Has passat per...
... la mort d’un ser volgut?
... una llarga malaltia?
... un desastre natural?
Els investigadors diuen que els grans reptes no són els únics que exigixen aguant. L’estrés del dia a dia també pot afectar la teua salut. Per això, sense importar la gravetat dels problemes que patisques, és fonamental que tingues aguant.
Què és l’aguant?
L’aguant és la capacitat de manejar els canvis i les dificultats de la vida amb èxit. Les persones que tenen aguant patixen problemes com qualsevol altra. No obstant això, aconseguixen tirar avant, potser amb alguna cicatriu, però més forts.
Per què necessites aguant?
Perquè tots tenim problemes. La Bíblia diu: «No són els més àgils els qui guanyen la carrera, [...] ni els qui saben moltes coses els qui es guanyen l’amistat. Perquè a tots els arriba el temps i el contratemps» (Eclesiastés 9:11). Per tant, aprenem que inclús les bones persones sofrixen sovint, i no perquè hagen fet alguna cosa malament.
Perquè l’aguant et protegix. Un professor de secundària diu: «Ara més que mai he hagut d’atendre a molts estudiants que han vingut al meu despatx molt enfadats, incapaços de controlar les seues emocions, només perquè han suspés un examen o perquè algú va publicar alguna cosa negativa sobre ells en les xarxes socials». Tot i que estos problemes aparentment són poc importants, en realitat no saben com afrontar-los, i afegix que este fet pot crear en ells «un desajust mental o emocional». a
Perquè l’aguant t’ajudarà ara i en el futur. Pel que fa a les decepcions que tenim en la vida, el Dr. Richard Lerner escriu: «Per a convertir-se en un adult d’èxit i productiu, en part és necessari superar estes experiències negatives, posar-se nous objectius o buscar alternatives d’aconseguir allò que vols fer». b
Com pots tindre més aguant?
Avalua com són d’importants els teus problemes. Aprén a distingir els problemes importants dels que no ho són. La Bíblia diu: «El neci demostra de seguida que està enfadat, l’astut fa com si no veiera l’ultratge» (Proverbis 12:16). No tots els problemes haurien d’afectar-te tant.
«En l’escola, els xiquets es queixaven per coses de poca importància i inclús les dramatitzaven. Després, els ho comentaven als seus amics en les xarxes socials i estos encara afegien més llenya al bombo, limitant així la seua capacitat de vore els seus problemes en perspectiva.» (Joanne)
Aprén dels altres. Un proverbi bíblic afirma: «Així com el ferro esmola el ferro, un home fa millorar el seu amic» (Proverbis 27:17, La Bíblia. Traducción del Nuevo Mundo). Hi ha lliçons valuoses que es poden aprendre de persones que ja han aguantat problemes difícils.
«Quan parles amb els altres, descobriràs que han passat per proves molt difícils, però ara es troben bé. Parla amb elles i descobrix què van fer o què deixaren de fer per afrontar la seua situació.» (Julia)
Sigues pacient. La Bíblia diu que el just «ni que caiguera set vegades, s’alçaria» (Proverbis 24:16). Es necessita temps per a acceptar que les coses no són com ens agradaria que foren, per això no et sorprengues que si a voltes et sents desanimat. Lo important és que tires avant.
«Quan t’estigues recuperant de les dificultats, el teu cor i les teues emocions s’han de curar, i per a això cal que passe el temps. He aprés que a mesura que passa el temps, és més fàcil que et tornes a sentir millor.» (Andrea)
Sigues agraït. La Bíblia diu: «Sigueu agraïts» (Colossencs 3:15). Per molt greu que siga la dificultat que afrontes, sempre hi ha coses per les quals pots donar gràcies. Pensa en tres coses que li donen sentit a la teua vida.
«Quan afrontes problemes, és difícil no preguntar-te: “Per què jo?”. Una bona part de l’aguant no es basa en els teus problemes sinó en què els afrontes de manera positiva i sigues agraït pel que tens o pel que pots fer.» (Samantha)
Esforça’t per ser positiu. L’apòstol Pau va dir: «He aprés a acontentar-me en qualsevol situació» (Filipencs 4:11). Pau no va poder controlar els seus problemes, però sí que podia controlar la seua manera d’afrontar-los. Pau es va resoldre a seguir content.
«Una cosa que he aprés sobre mi és que la manera inicial de reaccionar davant les adversitats no sempre és la millor. El meu objectiu és esforçar-me per mostrar una actitud positiva en cada situació. Això, em beneficiarà a mi i als qui tinc al meu voltant.» (Matthew)
Ora. La Bíblia diu: «Descarrega’t en Jehovà, i ell et sostindrà. Mai permetrà que caiga el just» (Salm 55:22, La Bíblia. Traducción del Nuevo Mundo). L’oració no és una ajuda psicològica. En realitat, és una manera de comunicar-nos amb el nostre Creador, el qual «es preocupa de vosaltres» (1 Pere 5:7).
«No he de lluitar a soles. Quan ore obertament i sincerament sobre els meus problemes i després agraïsc a Déu les benediccions que em dona, m’allibere de les meues emocions negatives, ja que em centre en com Jehovà m’ha beneït. Per això és tan importat que li orem!» (Carlos)