PREGUNTES QUE ES FAN ELS JÓVENS
Com m’afecten les xarxes socials?
Et deixen gastar els teus pares les xarxes socials? Si és aixina, este article t’ajudarà en tres aspectes importants.
En este article vorem:
Com afecten les xarxes socials al meu temps?
Les xarxes socials són com un cavall desbocat: o el controles o et controlarà a tu.
«Em connectava suposadament només uns minutets a les xarxes socials però, de repent, havien passat hores! Les xarxes socials poden crear addicció i et poden fer perdre molt de temps.» (Joanna)
Ho sabies? Les xarxes socials es van crear per a que foren addictives. Els seus creadors saben que quant més populars siguen, més persones invertiran temps en elles i més companyies estaran dispostes a pagar diners per a fer publicitat dels seus productes.
Pregunta’t: «Perd molt de temps en les xarxes socials? Podria invertir eixe temps en activitats més productives?».
Què pots fer? Decidix quant de temps dedicaràs a les xarxes socials i no passes més temps del que t’hages proposat.
«Em posava un límit en el mòbil per a bloquejar certes aplicacions després de gastar-les un temps. Vaig estar fent això durant una temporada i això m’ha ajudat a ser més equilibrada i a no malgastar el meu temps a l’utilitzar les xarxes socials.» (Tina)
Principi bíblic: Aprofita «el temps de la millor manera» (Efesis 5:16 TNM).
Com afecten les xarxes socials al meu descans?
La majoria dels experts diuen que els adolescents necessiten dormir almenys huit hores cada nit. Però, molts jóvens estan utilitzant les xarxes socials quan haurien d’estar dormint.
«Abans d’anar-me’n a dormir, sempre mire el mòbil i acabe passant hores i hores revisant el que han penjat alguns en les xarxes socials. Sé que és un mal hàbit, però estic intentant canviar-lo.» (Maria)
Ho sabies? La falta de descans pot provocar ansietat i depressió. Segons la professora de psicologia Jean Twenge, una de les raons principals per les quals la gent no se sent feliç és perquè no dorm lo suficient. I també diu que amb el temps açò podria portar a «greus problemes de salut mental». a
Pregunta’t: «Quant de temps dorm cada nit? ¿Entre en les xarxes socials quan hauria d’estar relaxant-me i preparant-me per a anar a dormir?».
Què pots fer? Deixa els teus dispositius electrònics fora de l’habitació. Sempre que siga possible deixa de mirar pantalles dos hores abans d’anar-te’n a dormir. Si necessites una alarma per a despertar-te pel matí, no utilitzes el despertador del mòbil ni el de la tablet.
«A voltes em quede mirant coses en el mòbil fins tard. Però estic intentant millorar en això. He de començar a madurar i això implica ser més responsable. Me n’he d’anar prompte a dormir per a poder donar el meu 100 per cent al dia següent.» (Jeremy)
Principi bíblic: «Sapieu discernir allò que més convé» (Filipencs 1:10).
Com afecten les xarxes socials a les meues emocions?
En una enquesta, aproximadament la mitat de les estudiants d’institut entrevistades va dir que tenia «sentiments permanents de tristor o desiŀlusió». Part de la culpa la tenen les xarxes socials. El doctor Leonard Sax diu: «Quant més temps passes en les xarxes socials comparant-te amb altres persones, més probable serà que acabes deprimit». b
«És normal que els jóvens ens comparem els uns amb els altres, i les xarxes socials encara empitjoren eixa tendència. Pots estar mirant durant hores fotos que han penjat diferents persones i comparar la teua vida amb la d’elles, o les coses divertides que estan fent els teus amics i que tu estàs perdent-te.» (Phoebe)
Ho sabies? Encara que les xarxes socials t’ajuden a estar en contacte amb els teus amics, no poden substituir les conversacions en persona. El doctor Nicholas Kardaras diu: «Quan ens comuniquem amb els altres utilitzant els dispositius electrònics, no ens sentim tan feliços com quan ens comuniquem directament amb les persones. No ens satisfà perquè els humans necessitem tindre contacte real amb altres». c
Pregunta’t: «Em sent a soles després de mirar el que estan fent els meus amics? ¿Pense que la meua vida és molt avorrida en comparació amb la vida tan emocionant que pareix que tinguen els meus amics en les xarxes socials? Em desanime quan publique alguna cosa i em posen pocs likes o ningun?».
Què pots fer? Intenta desconnectar-te durant uns dies, una setmana o, fins i tot, un mes. Passa més temps amb els amics en persona o per telèfon. Probablement et sentiràs més tranquil i feliç durant eixe temps.
«Vaig notar que em fixava molt en la vida de les altres persones quan gastava les xarxes socials. Després d’eliminar els meus comptes, em vaig sentir com si m’haguera llevat un pes de damunt i, de repent, tenia un muntó de temps per a fer coses productives.» (Briana)
Principi bíblic: «Que cadascú examine la seua pròpia conducta; llavors, si troba motius per a gloriar-se, serà veient-se a ell mateix i no comparant-se amb els altres» (Gàlates 6:4).