Em perdonarà Déu?
Què diu la Bíblia
Sí, Déu ens perdona si prenem les accions necessàries. La Bíblia diu que Déu està «disposat a perdonar» i que ho fa generosament (Nehemies 9:17; Salm 86:5, La Biblia. Traducción del Nuevo Mundo; Isaïes 55:7). Quan ens perdona, ho fa completament. De fet, fa que els nostres pecats «s’esborren» o que desapareguen (Fets 3:19, Evangelis, per Joan F. Mira). Déu també perdona de manera permanent, per això la Bíblia diu: «No em recordaré més del seu pecat» (Jeremies 31:34). Per tant, una volta ens ha perdonat, ja no retrau repetidament els nostres pecats per a acusar-nos ni castigar-nos.
No obstant, el perdó de Déu no es basa en el sentimentalisme ni en la permissivitat. Ell no rebaixa les seues normes justes i, per això, es nega a perdonar alguns pecats (Josué 24:19, 20).
Passos per a obtindre el perdó de Déu
Admet que el teu pecat és una falta en contra de les normes de Déu i que això l’ofén, independentment que també hages ofés altres persones (Salm 51:3, 6 [vv. 1, 4 en altres bíblies]; Fets 24:16).
Confessa-li el teu pecat a Déu en oració (Salm 32:5; 1 Joan 1:9).
Lamenta’t profundament pel teu pecat. «La tristesa que ve de Déu» ens porta al penediment o a un canvi d’actitud (2 Corintis 7:10). Açò inclou lamentar-te per les males accions que t’han portat a pecar (Mateu 5:27, 28).
Fes els canvis necessaris (Fets 3:19). Açò pot implicar deixar de fer una mala acció o pràctica, o canviar completament la teua forma de pensar i actuar (Efesis 4:23, 24).
Corregix o repara el que hages fet malament o el que hages deixat de fer (Mateu 5:23, 24; 2 Corintis 7:11). Disculpa’t amb els qui pugues haver ofés i compensa’ls si és possible (Lluc 19:7-10).
Demana-li a Déu en oració que et perdone gràcies al sacrifici de rescat de Jesús (Efesis 1:7). Si vols que Déu et perdone, tu també has de perdonar aquells que hagen pecat contra tu (Mateu 6:14, 15).
Si el teu pecat és greu, parla amb algú que estiga qualificat per a donar-te l’ajuda espiritual que necessites i que puga orar a favor teu (Jaume 5:14-16).
Idees errònies sobre el perdó de Déu
«He pecat massa per a ser perdonat.»
Sempre i quan seguim els passos que menciona la Bíblia, podrem rebre el perdó de Déu, perquè la seua capacitat de perdonar és molt més gran que qualsevol error que poguérem cometre. Fins i tot, ell pot perdonar tant pecats greus com pecats que hàgem comés en repetides ocasions (Isaïes 1:18).
Per exemple, Déu va perdonar l’adulteri i l’assassinat que va cometre el rei David (2 Samuel 12:7-13). Déu va perdonar també a l’apòstol Pau, encara que se sentia el pitjor dels pecadors (1 Timoteu 1:15, 16). Fins i tot, Déu va perdonar els jueus del segle I que es penediren d’haver sigut responsables de l’assassinat de Jesucrist (Fets 3:15, 19).
«Si em confesse a un sacerdot o a un ministre religiós, obtindré el perdó dels pecats.»
Ninguna persona està autoritzada actualment a perdonar els pecats d’una altra. Encara que confessar els pecats pot ajudar el pecador a recuperar-se, Déu és l’únic que pot perdonar-lo (Efesis 4:32; 1 Joan 1:7, 9).
Però, si això és aixina, per què va dir Jesús als apòstols: «A qui perdonareu els pecats, li quedaran perdonats; a qui no els perdoneu, li quedaran sense perdó»? (Joan 20:23). Ací Jesús estava descrivint l’autoritat que donaria als apòstols quan reberen l’esperit sant (Joan 20:22).
Els apòstols obtingueren esta autoritat quan reberen l’esperit sant en l’any 33 n. e., tal com es va prometre (Fets 2:1-4). Per exemple, quan l’apòstol Pere es va enterar de manera miraculosa de la trama maliciosa que Ananies i Safira estaven duent a terme, va utilitzar la seua autoritat per a decidir no perdonar-los (Fets 5:1-11).
Tant este do de l’esperit com el de curar o parlar en llengües, entre altres, van desaparéixer després de la mort dels apòstols (1 Corintis 13:8-10). Per tant, hui en dia ninguna persona pot perdonar els pecats d’una altra.