EXPLICACIÓ DE TEXTOS BÍBLICS
«Fem l’home a imatge nostra» (Gènesi 1:26)
«Déu digué: “Fem l’home a imatge nostra, semblant a nosaltres, i que sotmeta els peixos del mar, els ocells del cel, el bestiar, i tota la terra amb les bestioles que s’hi arrosseguen.”» (Gènesi 1:26, Bíblia valenciana. Traducció interconfessional)
«I Déu digué: “Fem l’home a imatge nostra, semblant a nosaltres, i que tinga sotmesos els peixos del mar, els animals alats i totes les bèsties i rèptils que es mouen sobre la terra.”» (Gènesi 1:26, Textos Religiosos de l’AVL)
Significat de Gènesi 1:26
Déu va crear els humans a imatge Seua, és a dir, amb la capacitat d’imitar la Seua personalitat, ja que poden cultivar i manifestar qualitats que ell té, com l’amor, l’empatia i la justícia.
«Déu digué: “Fem l’home a imatge nostra”». Abans que Jehovà a Déu creara qualsevol cosa, va crear un àngel poderós a qui després coneixeríem com Jesús. Per mitjà d’ell, Déu va crear «totes les coses, tant les del cel com les de la terra» (Colossencs 1:16). Jesús reflectix la personalitat de Jehovà perquè «és la imatge del Déu invisible» (Colossencs 1:15). Per això, és molt apropiat que Déu li diguera: «Fem l’home a imatge nostra».
«Que sotmeta els peixos del mar, [...] el bestiar, i tota la terra». Els animals no foren creats a imatge de Déu. No van ser dissenyats per a desplegar les característiques pròpies dels humans, com l’amor o la consciència. Així i tot, Déu es preocupa pel benestar dels animals. Per això, va declarar que els humans havien de tindre’ls «sotmesos», expressió que també pot traduir-se per «tindre autoritat» sobre ells (La Biblia. Traducción del Nuevo Mundo) o «fer-se càrrec» d’ells, tal com diuen altres versions. Jehovà ha donat als humans la responsabilitat de cuidar dels animals (Salm 8:7-9 [vv. 6-8 en altres bíblies]; Proverbis 12:10). Així que ell espera que cuidem de la terra i de tots els sers vius que l’habiten.
Context de Gènesi 1:26
Els dos primers capítols de Gènesi descriuen de manera general la creació de l’univers, del nostre planeta i de la vida que hi ha en ell. El relat diu que, quan va acabar la seua obra creativa, «Déu veié que tot allò que havia fet era molt bo» (Gènesi 1:31). En efecte, tot el que Jehovà ha creat és meravellós, però els humans som la seua creació terrestre més destacable.
Per a fer-te una idea general del relat de la creació que trobem en el llibre de Gènesi, mira este vídeo.
Conceptes erronis sobre Gènesi 1:26
Concepte erroni: Només els hòmens, no les dones, tenen la capacitat d’imitar o reflectir les qualitats de Déu.
Fet: La paraula «home» que apareix en moltes traduccions de la Bíblia podria fer creure al lector que només es referix al gènere masculí. Però, en este context, la paraula hebrea original fa referència a tots els humans, siguen hòmens o dones. Tant els uns com els altres poden reflectir les qualitats de Déu i tenen les mateixes oportunitats d’obtindre el favor diví i el do de viure per sempre (Joan 3:16).
Concepte erroni: Déu té característiques físiques paregudes a les nostres.
Fet: «Déu és esperit», és a dir, no viu en l’univers físic (Joan 4:24). A voltes la Bíblia, per a referir-se a Déu, utilitza termes que els humans podem comprendre, com la seua cara, les seues mans, el seu cor, etc., però estes són només figures retòriques que ens ajuden a conéixer-lo millor (Èxode 15:6; 1 Pere 3:12).
Concepte erroni: Gènesi 1:26 demostra que Jesús és Déu.
Fet: Déu i Jesús tenen una estreta relació pare-fill, però no són la mateixa persona. De fet, Jesús va ensenyar que Déu és superior a ell (Joan 14:28). Per a més informació, mira el vídeo És Jesucrist el Déu totpoderós? o llig l’article «Per què s’anomena a Jesús el Fill de Déu?».
Per a fer-te una idea general del llibre de Gènesi, mira este vídeo.
a Jehovà és el nom personal de Déu (Salm 83:18 TNM). Consulta l’article «Qui és Jehovà?».