EXPLICACIÓ DE TEXTOS BÍBLICS
«Veniu a mi [...], i jo vos faré reposar» (Mt 11:28-30)
«Veniu a mi tots els qui esteu cansats i doblegats, i jo vos faré reposar. Accepteu el meu jou i feu-vos deixebles meus, que sóc benèvol i humil de cor, i trobareu el repòs, perquè el meu jou és suau, i la meua càrrega, lleugera.» (Mateu 11:28-30, Bíblia valenciana. Traducció interconfessional)
«Acosteu-vos a mi, tots els qui esteu fatigats i els qui porteu massa càrrega: jo us faré trobar descans. Porteu el meu jou, aprengueu de mi, que sóc amable i de cor humil, i trobareu el repòs interior. Perquè el meu jou no molesta, i la meua càrrega és lleugera.» (Mateu 11:28-30, Evangelis per Joan F. Mira)
Significat de Mateu 11:28-30
Jesús va convidar afectuosament els seus oients a acostar-se a ell. Els va assegurar que si aprenien d’ell, trobarien repòs i refrigeri.
«Veniu a mi tots els qui esteu cansats i doblegats». Jesús va estendre esta afectuosa invitació a aquells que estaven «doblegats» per les lleis i les tradicions humanes que els imposaven els líders religiosos (Mateu 23:4; Marc 7:7). La gent se sentia angoixada degut a les preocupacions i per haver de treballar llargues jornades només per a tindre lo justetet per a viure.
«Jo vos faré reposar». Jesús va prometre refrigeri, o descans, a aquells que acceptaren la seua invitació bondadosa ajudant-los a comprendre el que Déu esperava realment d’ells (Mateu 7:24, 25). Este coneixement els va alliberar de l’esclavitud a les idees falses i a les pesades tradicions religioses (Joan 8:31, 32). Encara que aprendre i aplicar les ensenyances de Jesús requeria esforç, fer-ho era refrescant.
«Accepteu el meu jou i feu-vos deixebles meus». En temps bíblics, els treballadors solien gastar un jou —una peça allargada de fusta que es posava damunt dels muscles— per a portar càrregues pesades. Per tant, estar davall d’un «jou» transmetia la idea d’estar sotmés a l’autoritat i direcció d’una altra persona (Levític 26:13; Isaïes 14:25; Jeremies 28:4). La frase «feu-vos deixebles meus» també es pot traduir per «aprengueu de mi». Així que Jesús estava animant els seus oients a imitar-lo i a seguir el seu exemple (Joan 13:13-15; 1 Pere 2:21).
«Trobareu el repòs». Jesús no va prometre que llevaria tots els problemes immediatament. No obstant això, va ajudar els seus oients a trobar consol i esperança (Mateu 6:25-32; 10:29-31). Els qui arribaren a ser els seus deixebles i acceptaren les seues ensenyances descobririen que servir a Déu no era una càrrega sinó més bé al contrari, una verdadera satisfacció (1 Joan 5:3).
«Perquè el meu jou és suau, i la meua càrrega, lleugera». A diferència dels líders religiosos de la seua època, Jesús era humil i agradable (Joan 7:47-49). No era cruel ni exigent. Més bé, era amable i accessible, a més de raonable respecte al que esperava dels seus seguidors (Mateu 7:12; Marc 6:34; Lluc 9:11). També els va mostrar com podien beneficiar-se de la misericòrdia de Déu i de la pau que ve de tindre una bona consciència (Mateu 5:23, 24; 6:14). Les boniques qualitats de Jesús no només atreien les persones a ell, sinó que també les motivava a acceptar el seu jou suau i a fer-se deixebles seus.
Context de Mateu 11:28-30
Jesús va dir les paraules registrades en Mateu 11:28-30 durant una campanya de predicació en Galilea en l’any 31. L’apòstol Mateu va ser l’únic evangeliste que va registrar esta bondadosa invitació de Jesús. Com a jueu i antic recaptador d’impostos, Mateu sabia de primera mà com se sentia la gent d’oprimida, no només pels impostos romans sinó també per la corrupció del sistema religiós jueu. Així que podem estar segurs que es va animar molt quan va vore que Jesús utilitzava l’autoritat que li havia donat son Pare, Jehovà, a per a invitar els humils i oprimits a acostar-se a ell (Mateu 11:25-27).
L’Evangeli de Mateu destaca les extraordinàries qualitats que Jesús va desplegar com a Messies promés i com a futur rei del Regne de Déu (Mateu 1:20-23; Isaïes 11:1-5).
Per a fer-te una idea general del llibre de Mateu, mira este vídeo.
a Jehovà és el nom personal de Déu (Salm 83:18 TNM). Consulta l’article «Qui és Jehovà?».