PARES
5 La comunicació
QUÈ IMPLICA
La bona comunicació entre pares i fills implica intercanviar idees i sentiments.
PER QUÈ ÉS IMPORTANT
La comunicació pot ser especialment difícil quan els fills són adolescents. Fa poc, «era com si tingueres una entrada privilegiada per a accedir darrere de l’escenari de la seua vida», diu el llibre Breaking the code. «Ara, lo millor que pots esperar és tindre un lloc en l’auditori, i probablement no siga ni dels millors.» Però les aparences enganyen; just en esta etapa és quan els teus fills més necessiten comunicar-se!
QUÈ POTS FER
Adapta’t a l’horari dels teus fills. Fes-ho inclús quan això supose parlar fins ben entrada la nit.
«És possible que penses: “Ara vols parlar? He estat amb tu tot el dia!” Però com et pot molestar que els teus fills et vullguen obrir el seu cor? No és això el que tots els pares desitgem?» (Lisa)
«M’agrada gitar-me prompte, però algunes de les millors conversacions que he tingut amb els meus fills adolescents han sigut després de mitjanit.» (Herbert)
PRINCIPI BÍBLIC: «Que ningú no busque el propi interés, sinó el dels altres.» (1 Corintis 10:24)
No et distragues. Un pare admet: «A voltes, quan els meus fills m’estan parlant, estic pensant en altres coses. I ells se n’adonen».
Si et sents identificat amb este comentari, apaga el televisor i deixa estar el mòbil. Centra’t en el que el teu fill t’està dient i demostra-li que les seues preocupacions són importants per a tu, per insignificants que pareguen.
«Hem de fer saber als nostres fills que ens importa com se senten perquè si no, es guardaran les seues preocupacions o buscaran ajuda en altra part.» (Maranda)
«No t’escandalitzes, encara que el teu fill diga una barbaritat.» (Anthony)
PRINCIPI BÍBLIC: «Mireu, per tant, com escolteu.» (Lluc 8:18)
Aprofita les situacions informals. A voltes els fills s’obrin més quan no estan assentats cara a cara amb son pare o sa mare.
«Aprofitem els trajectes en cotxe. A l’estar assentats l’un al costat de l’altre en comptes d’estar cara a cara, sorgixen bones conversacions.» (Nicole)
També sorgixen bones oportunitats per a parlar tranquiŀlament a l’hora de dinar o de sopar.
«Mentres sopem, cada u conta què és lo millor i lo pitjor que li ha passat durant el dia. Este costum ens unix i ens recorda que no estem a soles davant dels problemes.» (Robin)
PRINCIPI BÍBLIC: «Heu de ser promptes a escoltar i lents a parlar.» (Jaume 1:19)