Salta al contingut

Salta a la taula de continguts

ARTICLE D’ESTUDI 34

Continua caminant en la veritat

Continua caminant en la veritat

«No hi ha res que m’alegre tant com sentir dir que els meus fills es comporten d’acord amb la veritat» (3JN 4).

CÀNTIC 111 Grans motius d’alegria!

INTRODUCCIÓ a

1. De quina manera ens beneficia parlar sobre com coneguérem «la veritat»?

 «COM vas conéixer la veritat?» Segur que has contestat esta pregunta moltes voltes, perquè és una de les que se solen fer quan volem conéixer millor un germà. Ens encanta que els germans ens conten com arribaren a conéixer i estimar a Jehovà, i al mateix temps ens agrada dir-los lo feliços que ens fa estar en la veritat (Rm 1:11). Estes conversacions, a més de recordar-nos el privilegi que tenim de ser testimonis de Jehovà, ens motiven a continuar comportant-nos «d’acord amb la veritat» (3Jn 4). Seguir vivint de la manera que Jehovà aprova ens reportarà moltes benediccions.

2. Què analitzarem en este article?

2 En este article, repassarem algunes de les raons per les quals estimem la veritat. També analitzarem com podem continuar mostrant apreci pel magnífic privilegi d’estar en la veritat. Tot açò farà que estiguem encara més agraïts a Jehovà per haver-nos atret a ell (Jn 6:44). I també augmentarà el nostre desig per compartir la veritat amb els altres.

PER QUÈ ESTIMEM «LA VERITAT»

3. Quina és la raó més important per la qual estimem la veritat?

3 Estimem la veritat per moltes raons. La més important és que volem a Jehovà, la Font de la veritat. A través de la seua Paraula, hem arribat a conéixer-lo, no només com a Creador totpoderós del cel i la terra, sinó també com a Pare amorós que es preocupa per nosaltres (1Pe 5:7). Sabem que ell és un Déu «misericordiós i compassiu, pacient i ple d’amor lleial i veritat» (Ex 34:6 TNM). A més, estima la justícia (Is 61:8). Li dol vore’ns sofrir, i anhela que arribe el dia en què posarà fi al nostre patiment (Jr 29:11). Quant desitgem que aplegue eixe moment! No és d’estranyar que vullguem tant a Jehovà!

Les veritats bíbliques són com… una àncora

Tal com una àncora estabilitza un barco, la nostra esperança basada en la Bíblia ens manté estables durant les proves. La veritat també ens mou a compartir esta esperança amb els altres (Consulta els paràgrafs 4-7)

4, 5. Per què l’apòstol Pau va comparar la nostra esperança amb una àncora?

4 Una altra raó per la qual estimem la veritat és que ens beneficia de moltes maneres. Vegem un exemple. La veritat ens ha donat una esperança per al futur. Per a iŀlustrar el valor d’esta esperança, l’apòstol Pau la va comparar amb «una àncora segura i ferma» (He 6:19). Tal com una àncora evita que un barco se’n vaja a la deriva, la nostra esperança basada en la Bíblia ens dona estabilitat quan afrontem proves.

5 És de veres que, en este context, Pau estava parlant de l’esperança celestial que tenen els ungits. Però estes paraules també apliquen als cristians que esperen viure per sempre en el paradís en la terra (Jn 3:16). No hi ha dubte que esta esperança li ha donat sentit a la nostra vida.

6, 7. Com s’ha beneficiat Yvonne de conéixer la veritat respecte al futur?

6 Vegem l’experiència d’Yvonne, una germana que no es va criar en la veritat. De xicoteta li feia por la mort. Un dia, va llegir una frase que ja no es va poder llevar del cap: «Arribarà el moment que no hi haurà un demà». Ella conta: «No podia dormir per les nits pensant en el futur. I em preguntava: “Per què estem ací? Per què només vivim uns quants anys i després morim?”. Jo no volia morir-me!».

7 Temps després, d’adolescent, Yvonne va conéixer els testimonis de Jehovà. Ella continua dient: «Vaig descobrir que podia tindre l’esperança de viure per sempre en un paradís en la terra». Com ha beneficiat a Yvonne conéixer la veritat? Ella afig: «Ja no em desvetle per la nit pensant en el futur o en la mort». És evident que esta germana té en alta estima la veritat, i per això disfruta de compartir amb els altres la seua esperança per al futur (1Tm 4:16).

Les veritats bíbliques són com… un tresor

Servir a Jehovà ara i tindre la perspectiva de continuar fent-ho per sempre davall del seu Regne és com un tresor. Val la pena qualsevol esforç que hagem de fer per obtindre’l (Consulta els paràgrafs 8-11)

8, 9. a) Com va mostrar l’home de la paràbola de Jesús que valorava el tresor que havia trobat? b) Quin valor té per a tu la veritat?

8 Un altre benefici d’estar en la veritat és conéixer les bones notícies del Regne de Déu. En Mateu 13:44, Jesús va comparar la veritat del Regne amb un tresor amagat. Allí va dir: «Amb el Regne del cel passa com amb un tresor amagat en un camp: l’home que el troba el torna a amagar i, ple de goig, se’n va a vendre tot allò que té i compra aquell camp». Fixem-nos que este home no estava buscant un tresor, però quan el va trobar, va fer un gran esforç per obtindre’l. De fet, va vendre tot el que tenia. Per què? Perquè sabia que era molt més valuós que qualsevol altra cosa.

9 Sents tu lo mateix per la veritat? Segur que sí! Sabem que l’alegria que sentim de servir a Jehovà ara amb la perspectiva de viure per sempre davall del seu Regne no es pot comparar amb res que ens puga oferir este món. El privilegi de disfrutar d’una amistat estreta amb Jehovà fa que qualsevol sacrifici valga la pena. Sense dubte, la major alegria que podem sentir és que la nostra vida «el complaga en tot» (Col 1:10).

10, 11. Què va motivar a Michael a fer grans canvis en la seua vida?

10 Molts de nosaltres hem hagut de fer grans sacrificis per a tindre l’aprovació de Jehovà. Alguns han abandonat carreres prestigioses. Uns altres han renunciat a fer-se rics. Inclús alguns han canviat per complet el seu estil de vida al conéixer a Jehovà. Eixe va ser el cas de Michael, un germà que tampoc es va criar en la veritat. De jovenet, va aprendre arts marcials. Ell conta: «Estava orgullós de la meua condició física i, a voltes, em sentia invencible». Però quan Michael va començar a estudiar la Bíblia, va aprendre què pensa Jehovà sobre la violència (Sl 11:5). Referint-se als germans que li feien el curs bíblic, ell diu: «No em digueren mai que havia de deixar les arts marcials. Simplement, continuaren ensenyant-me la veritat de la Bíblia».

11 Michael va descobrir que quant més aprenia de Jehovà més l’estimava. Especialment, el va impressionar la compassió que sent Déu pels seus servents. Amb el temps, Michael es va adonar que havia de prendre una decisió transcendental. Ell diu: «Sabia que deixar el karate seria la decisió més difícil de la meua vida. Però també sabia que això era el que Jehovà volia i estava convençut que servir-lo mereixia qualsevol sacrifici». Michael valorava tant haver trobat la veritat que va estar dispost a fer canvis dràstics en la seua vida (Jm 1:25).

Les veritats bíbliques són com… una llum

Igual que una llum potent ens ajuda a trobar el camí enmig de la foscor, la Paraula de Déu ens mostra com trobar el camí enmig de l’obscuritat del món de Satanàs (Consulta els paràgrafs 12, 13)

12, 13. En quin sentit va arribar a ser la Bíblia com una llum per a Mayli?

12 Per a ressaltar el valor de la veritat, la Bíblia la compara amb una llum enmig de l’obscuritat (Sl 119:105; Ef 5:8). Aixina és com la veu Mayli, d’Azerbaidjan, qui va créixer en una família dividida en sentit religiós, ja que son pare era musulmà i sa mare jueva. Ella explica: «Encara que no m’havia qüestionat mai l’existència de Déu, hi havia coses que em desconcertaven. Em preguntava: “Per què va crear Déu els humans? I quin propòsit tindria sofrir tota la vida per a després ser turmentat eternament en l’infern?”. Com la gent deia que tot el que passa és voluntat de Déu, em preguntava: “Ens controla Déu per a disfrutar veent com sofrim?”». Amb estes circumstàncies, ¿com va arribar Mayli a apreciar la llum de la veritat?

13 Mayli va continuar buscant les respostes a les seues preguntes. Amb el temps, va acceptar un curs bíblic i es va fer testimoni de Jehovà. Ella diu: «Els raonaments lògics de la Bíblia m’ajudaren a ser una persona més feliç. El que vaig descobrir en la Paraula de Déu era tan convincent que em va omplir de pau interior». Igual que Mayli, nosaltres també alabem a Jehovà per haver-nos «cridat de les tenebres a la seua llum admirable» (1Pe 2:9).

14. Com podem enfortir el nostre amor per la veritat? (Consulta també el quadro « Altres comparacions».)

14 En estos paràgrafs, hem vist només algunes comparacions que iŀlustren el valor que té la veritat. Està clar que en podem trobar més. Així que, per què no et poses com a meta en el teu estudi personal trobar altres raons per les quals estimar la veritat? Com més l’estimem més oportunitats tindrem de mostrar el nostre amor per ella.

COM MOSTREM QUE ESTIMEM LA VERITAT

15. Quina és una de les maneres com podem mostrar que estimem la veritat?

15 Podem mostrar que estimem la veritat estudiant regularment la Bíblia i les publicacions basades en ella. Al cap i a la fi, sense importar el temps que fa que estem en la veritat, sempre podem aprendre coses noves. De fet, el primer número d’esta revista mencionava: «La veritat, igual que una xicoteta flor en el desert de la vida, està rodejada i quasi asfixiada per l’abundant creixement de la mala herba de l’error. Si aspires a trobar-la, has de mantindre’t alerta; [...] si desitges posseir-la, has d’acatxar-te. No et conformes amb una sola flor de la veritat. [...] Continua arreplegant-ne; continua buscant-ne». En efecte, estudiar requerix esforç, però val la pena!

16. Quin mètode d’estudi t’ha donat millor resultat? (Proverbis 2:4-6)

16 No a tots ens agrada llegir i estudiar. Però Jehovà ens convida a seguir buscant per a aprofundir en el nostre coneixement de la veritat (llig Proverbis 2:4-6). Esforçar-se per fer-ho sempre és beneficiós. Un germà anomenat Corey diu que en la seua lectura personal de la Bíblia li agrada analitzar cada versicle. Ell explica: «Lligc cada nota, mire totes les referències i busque informació addicional. [...] D’esta manera, li trac molt de partit a la meua lectura». Siga que gastem este mètode o un altre, mostrem que apreciem la veritat quan dediquem temps i esforç a estudiar (Sl 1:1-3).

17. Segons Jaume 1:25, què significa viure la veritat?

17 Per descomptat, no és suficient amb simplement estudiar la veritat. Per a traure-li el màxim profit, hem de viure-la, és a dir, hem d’aplicar en la nostra vida el que aprenem. Només aixina la veritat ens donarà verdadera felicitat (llig Jaume 1:25). Com podem assegurar-nos d’estar vivint la veritat? Un germà suggerix que ens fem un autoexamen per a saber si estem aplicant el que aprenem i vore en quines coses hauríem de millorar. L’apòstol Pau ho va expressar d’esta manera: «Visquem d’acord amb allò que ja hem aconseguit» (Fl 3:16).

18. Per què ens hem d’esforçar per continuar caminant «d’acord amb la veritat»?

18 Pensem en els beneficis que obtenim d’esforçar-nos per continuar caminant «d’acord amb la veritat». Fer-ho no només millora la nostra vida, sinó que també alegra el cor de Jehovà i el dels nostres germans (Pr 27:11; 3Jn 4). En efecte, no hi ha millors raons per a estimarviure la veritat!

CÀNTIC 144 Fixa la mirada en la promesa

a Solem referir-nos a les nostres creences i manera de viure com a «la veritat». Tant si fa poc de temps que som testimonis de Jehovà com si en fa molt, és bo que analitzem per què valorem estar en la veritat. Fer-ho ens ajudarà a estar encara més resolts a obtindre l’aprovació de Jehovà.