Salta al contingut

Salta a la taula de continguts

ARTICLE D’ESTUDI 44

CÀNTIC 33 Descarrega’t en Jehovà

Com fer front a les injustícies

Com fer front a les injustícies

«No et deixes véncer pel mal, sinó continua vencent el mal amb el bé» (ROM. 12:21).

QUÈ VOREM

Com reaccionar quan ens tracten injustament per a no empitjorar més les coses.

1, 2. Qui podria tractar-nos injustament?

 JESÚS va posar l’exemple d’una viuda que li demanava contínuament a un jutge que li fera justícia. No hi ha dubte que els deixebles de Jesús podrien entendre perfectament com se sentia eixa dona, perquè moltes persones en aquella època patien injustícies (Lluc 18:1-5). Com de tant en tant tots patim injustícies, també podem comprendre els sentiments d’esta viuda.

2 Hui en dia és molt comú vore la gent patir prejuí, desigualtat i opressió, aixina que no ens hauria de sorprendre que ens tracten injustament (Ecl. 5:7 [v. 8 TNM]). Clar, no esperaríem mai que un germà o una germana ens tractara malament, però eixes coses passen. Per descomptat, els nostres germans i germanes no són ni els nostres enemics ni els nostres opositors, simplement són imperfectes. Aixina i tot, podem aprendre molt de com va reaccionar Jesús quan els seus opositors el tractaven malament. Si hem de ser pacients amb els qui se’ns oposen i ens tracten malament, més encara ho hauríem de ser amb els nostres germans! Ara bé, com se sent Jehovà quan ens tracten injustament tant fora com dins de la congregació? Li preocupa el que ens passa?

3. Està pendent Jehovà de les injustícies que patim, i com ho sabem?

3 Jehovà està molt pendent de com ens tracten, ja que ell «estima la justícia» (Sal. 37:28). Jesús ens assegura que Jehovà farà «justícia ràpidament» quan siga el moment oportú (Lluc 18:7, 8). I prompte eliminarà tot el mal i totes les injustícies que hem patit (Sal. 72:1, 2).

4. De quines maneres ens ajuda Jehovà hui en dia?

4 Jehovà ens ajudarà quan els altres ens tracten malament, mentres esperem que arribe el moment en què regne la justícia (2 Pe. 3:13). Per exemple, ens ensenya com reaccionar quan algú ens maltracta i aixina evitar empitjorar més les coses. A través del seu Fill, Jehovà ens dona l’exemple perfecte a l’hora d’afrontar les injustícies i també consells pràctics que podem aplicar quan ens tracten injustament.

VIGILA COM REACCIONES A LES INJUSTÍCIES

5. Per què hauríem de vigilar la nostra reacció davant de les injustícies?

5 Tots podríem sentir-nos ferits i angoixats per les injustícies (Ecl. 7:7). Servents fidels com Job i Habacuc també se sentiren aixina (Job 6:2, 3; Hab. 1:1-3). Encara que estos sentiments són normals, hem de vigilar la nostra reacció per a no actuar malament.

6. Què ens ensenya l’exemple d’Absalom? (Mira també la il·lustració.)

6 Quan una persona ens maltracta a nosaltres o a algú que estimem, podríem sentir-nos temptats a arreglar les coses a la nostra manera. Però fer això podria empitjorar la situació. Vegem l’exemple d’Absalom, el fill del rei David. Ell va entrar en còlera quan la seua germana Tamar va ser violada pel seu mig germà Amnon. Segons la Llei mosaica, Amnon mereixia la mort pel que havia fet (Lev. 20:17). Encara que la còlera d’Absalom estava justificada, no estava autoritzat per a arreglar les coses a la seua manera (2 Sam. 13:20-23, 28, 29).

Absalom no va controlar la seua ira quan es va enterar de la injustícia que havia patit la seua germana Tamar (Consulta el paràgraf 6)


7. Quina va ser la primera reacció del salmiste al vore les injustícies?

7 Quan pareix que els qui actuen injustament no tenen castic, podríem qüestionar-nos si val la pena fer el que és correcte. Un salmiste que veia que als malvats els anava bé encara que abusaven de les bones persones va dir: «Aixina són els malvats, per als qui tot és fàcil» (Sal. 73:12 TNM). El desanimava tant vore les injustícies, que quasi perd la confiança en els beneficis de servir a Jehovà. De fet, va dir: «Quan intentava comprendre-ho, m’angoixava molt» (Sal. 73:14, 16 TNM). I va afegir: «He estat a punt de desviar-me, i ja quasi esvaraven els meus peus» (Sal. 73:2). Una cosa pareguda li va passar a un germà a qui anomenarem Alberto.

8. Com li va afectar a un germà patir una injustícia?

8 A Alberto el van acusar per error de furtar diners de la caixa de contribucions. Com a resultat, va perdre els privilegis i el respecte de molts germans de la congregació que s’enteraren de l’assumpt. Ell recorda: «Estava amargat, enfadat i frustrat». Alberto va permetre que el seu dolor emocional afectara la seua espiritualitat i, fins i tot, va arribar a estar inactiu durant cinc anys. Esta experiència il·lustra el que ens podria passar si ens amargàrem per una injustícia.

IMITA LA MANERA COM JESÚS VA AFRONTAR LES INJUSTÍCIES

9. Quines injustícies va aguantar Jesús? (Mira també la il·lustració.)

9 Jesús ens va donar un exemple perfecte a l’hora d’afrontar injustícies. Vegem el tracte injust que va experimentar per part de moltes persones, inclús per part de la seua família. Els seus familiars no creients deien que estava boig, els líders religiosos l’acusaren de col·laborar amb els dimonis i els soldats romans es burlaren d’ell i el torturaren fins al punt de llevar-li la vida (Marc 3:21, 22; 14:55; 15:16-20, 35-37). Però Jesús va aguantar totes eixes injustícies sense venjar-se. Què podem aprendre del seu exemple?

Jesús va donar un exemple perfecte a l’hora d’afrontar injustícies (Consulta els paràgrafs 9, 10)


10. Com va afrontar Jesús les injustícies? (1 Pere 2:21-23)

10 Llig 1 Pere 2:21-23. a Jesús ens va deixar un model perfecte a seguir a l’hora d’afrontar injustícies. Ell sabia quan parlar i quan quedar-se callat (Mat. 26:62-64). No va respondre cada volta que l’acusaven falsament (Mat. 11:19). Quan parlava, no insultava els seus perseguidors ni els amenaçava. Jesús va demostrar autocontrol perquè «es va posar en mans del qui jutja amb justícia». Per a ell, lo més important era el punt de vista de Jehovà sobre els assumpts. I sempre confiava que Jehovà acabaria amb les injustícies en el moment oportú.

11. De quines maneres podem controlar el que diem? (Mira també les il·lustracions.)

11 Nosaltres també podem imitar a Jesús controlant el que diem quan ens tracten injustament. Algunes injustícies són de poca importància, aixina que simplement podem passar-les per alt. O podríem quedar-nos callats per a evitar dir alguna cosa que empitjore les coses (Ecl. 3:7; Jau. 1:19, 20). En altres ocasions, podríem vore necessari parlar quan vegem una injustícia o quan hagem de defendre la veritat (Fets 6:1, 2). Si decidim parlar, ens hauríem d’esforçar per fer-ho amb calma i respecte (1 Pe. 3:15). b

Podem imitar a Jesús si, a l’afrontar injustícies, escollim les paraules adequades i el millor moment per a dir-les (Consulta els paràgrafs 11, 12)


12. De quina manera demostrem que confiem en «el qui jutja amb justícia»?

12 També podem imitar a Jesús confiant en «el qui jutja amb justícia». Si ens jutgen injustament o ens tracten malament, confiem que Jehovà sap la veritat. Això ens ajudarà a aguantar perquè sabem que, tard o prompte, Jehovà posarà les coses en el seu lloc. Si deixem els assumpts en mans de Jehovà, evitarem que arrelen en el nostre cor la ràbia i el ressentiment. Eixes emocions podrien fer que reaccionàrem de manera exagerada, llevar-nos l’alegria i llançar a perdre la nostra relació amb Jehovà (Sal. 37:8).

13. Què ens pot ajudar a aguantar pacientment les injustícies?

13 Clar, mai arribarem a imitar a Jesús a la perfecció. A voltes, podríem dir o fer coses i, més tard, penedir-nos (Jau. 3:2). A més, algunes injustícies ens podrien deixar amb ferides emocionals i físiques difícils de suportar. Si eixe és el teu cas, pots estar segur que Jehovà sap pel que estàs passant. I Jesús, qui també va patir injustament, pot comprendre a la perfecció els teus sentiments (Heb. 4:15, 16). Jehovà, a més de donar-nos l’exemple perfecte del seu Fill, ens dona consells pràctics que ens ajuden a afrontar les injustícies. Analitzem a continuació dos versicles del llibre de Romans que ens poden ser útils.

«DEIXEU-LI LLOC A LA IRA»

14. Què significa l’expressió «deixeu-li lloc a la ira»? (Romans 12:19)

14 Llig Romans 12:19. Quan l’apòstol Pau va animar als cristians: «Deixeu-li lloc a la ira», a la ira de qui s’estava referint? Segons el context es referia a la ira de Jehovà. Quan deixem que Jehovà decidisca com i quan portar justícia, estem deixant lloc a la seua ira. Això és precisament el que va fer una un germà a qui li direm John. Després que el tractaren injustament, va dir: «Vaig haver de lluitar contra l’impuls de voler arreglar les coses a la meua manera. Romans 12:19 m’ha ajudat a esperar en Jehovà».

15. Per què és millor esperar que Jehovà corregisca els assumpts?

15 Esperar que Jehovà arregle els assumpts ens beneficia. Si ho fem, ens llevarem de damunt la càrrega i la frustració d’intentar resoldre el problema per nosaltres mateixos. A més, Jehovà ens oferix la seua ajuda. És com si ens diguera: «Deixeu per a mi les injustícies. Jo m’ocuparé». Si confiem en la promesa de Jehovà, «jo els donaré el que es mereixen», podrem deixar-ho passar amb la seguretat que ell arreglarà les coses de la millor manera possible. Açò és el que va ajudar a John, mencionat adés, qui va dir: «Si espere en Jehovà, ell arreglarà l’assumpt millor que jo».

«CONTINUA VENCENT EL MAL AMB EL BÉ»

16, 17. Com pot ajudar-nos l’oració a continuar «vencent el mal amb el bé»? (Romans 12:21)

16 Llig Romans 12:21. Pau també va animar els cristians a continuar «vencent el mal amb el bé». I Jesús, en el Sermó de la Muntanya, va dir: «Continueu estimant els vostres enemics i orant pels que vos perseguixen» (Mat. 5:44). Això és precisament el que ell va fer. Probablement, hem pensat en el patiment que degué aguantar quan els soldats romans el van clavar en el pal de turment. No podem ni imaginar-nos el dolor, la humiliació i la injustícia que hagué de patir.

17 Jesús va continuar sent amorós i fidel a Jehovà encara que va patir molt. En comptes de maleir els soldats, va demanar en oració: «Pare, perdona’ls perquè no saben el que fan» (Lluc 23:34). Orar a favor dels qui ens maltracten podria disminuir el nostre ressentiment i la nostra ràbia i, fins i tot, canviar la manera com els veiem.

18. Com va ajudar l’oració a Alberto i a John a afrontar les injustícies?

18 L’oració va ajudar els dos germans que hem mencionat abans a afrontar les injustícies que patiren. Per una banda, Alberto diu: «Orava pels germans que em tractaren injustament. Li demanava a Jehovà moltes voltes que m’ajudara a deixar passar eixa injustícia». Afortunadament, Alberto ha tornat a servir a Jehovà fidelment. I, per altra banda, John diu: «Moltes voltes orava pel germà que m’havia ferit. Eixes oracions em van ajudar a vore’l de manera objectiva, sense jutjar-lo. I també em donaren pau interior».

19. Què hem de fer fins que arribe la fi d’este sistema? (1 Pere 3:8, 9)

19 No sabem les injustícies que ens tocarà afrontar abans que arribe la fi d’este sistema. Però siguen les que siguen, no deixem de demanar-li ajuda a Jehovà en oració. També, imitem la manera com Jesús va reaccionar davant les injustícies i com va continuar posant en pràctica els principis bíblics. Si ho fem, podem estar segurs que Jehovà ens beneirà (llig 1 Pere 3:8, 9).

CÀNTIC 38 Jehovà t’enfortirà

a En els capítols 2 i 3 de la Primera Carta de Pere, es descriuen algunes situacions injustes que van afrontar alguns cristians del segle I per part de marits no creients o d’amos exigents (1 Pe. 2:18-20; 3:1-6, 8, 9).