Salta al contingut

Salta a la taula de continguts

ARTICLE D’ESTUDI 40

«Guarda el tresor de la fe»

«Guarda el tresor de la fe»

«Timoteu, guarda el tresor de la fe» (1TM 6:20).

CÀNTIC 29 Estiguem a l’altura del nostre nom

INTRODUCCIÓ a

1, 2. D’acord amb 1 Timoteu 6:20, què se li havia confiat a Timoteu?

 A SOVINT confiem als altres les nostres coses valuoses. Per exemple, quan fiquem els diners en el banc, esperem que els nostres estalvis estiguen segurs i ningú els extravie o els furte. Així que entenem què significa confiar-li a una altra persona una cosa que valorem molt.

2 Llig 1 Timoteu 6:20. L’apòstol Pau li va recordar a Timoteu que havia rebut un gran tresor: el coneixement exacte del propòsit de Déu per a la humanitat. A Timoteu també se li havia confiat el privilegi de proclamar «la paraula de Déu» i fer l’«obra d’evangelitzador» (2Tm 4:2, 5). Pau va instar a Timoteu a guardar tot el que se li havia confiat. Igual que Timoteu, nosaltres també hem rebut un tresor de part de Jehovà. De què es tracta? I per què hem de protegir-lo?

SE’NS HA CONFIAT UN GRAN TRESOR

3, 4. Per què són precioses les veritats de la Bíblia?

3 Jehovà ens ha mostrat favor al donar-nos un coneixement exacte de les precioses veritats que es troben en la seua Paraula, la Bíblia. Estes veritats són molt valuoses perquè ens ensenyen a tindre una bona relació amb Jehovà i a ser feliços de veritat. Acceptar-les i viure d’acord amb elles, ens allibera de l’esclavitud a les ensenyances falses i a les pràctiques immorals (1Co 6:9-11).

4 Una altra raó perquè les veritats de la Paraula de Déu són precioses és que Jehovà només les revela als humils que estan «ben disposats» (Fets 13:48 NT). Estes persones accepten el mitjà que Déu usa per a donar a conéixer les veritats bíbliques hui en dia (Mt 11:25; 24:45). És impossible comprendre-les pel nostre compte i no hi ha res més valuós que aconseguir fer-ho (Pr 3:13, 15).

5. Què més ens ha confiat Jehovà?

5 Jehovà també ens ha confiat el privilegi d’ensenyar la veritat sobre ell i els seus propòsits (Mt 24:14). El missatge que portem té un valor incalculable perquè ajuda les persones a ser part de la família de Jehovà i els dona l’oportunitat d’obtindre vida eterna (1Tm 4:16). Tant si podem predicar molt com si no podem predicar tant, estem donant suport a l’obra més gran que està fent-se en els nostres dies (1Tm 2:3, 4). Quin gran honor ser coŀlaboradors de Déu! (1Co 3:9)

GUARDA EL TRESOR QUE HAS REBUT

Timoteu va haver de mantindre’s ferm en la veritat quan altres cristians decidiren apartar-se d’ella (Consulta el paràgraf 6)

6. Què els va passar a alguns que no es van mantindre en guàrdia?

6 Alguns cristians del temps de Timoteu van deixar d’apreciar l’honor de ser coŀlaboradors de Déu. Com Demes, qui estimava més este món i va abandonar el privilegi de servir amb Pau (2Tm 4:10). O Fígel i Hermògenes que, pel que sembla, deixaren de predicar per por de ser perseguits com Pau (2Tm 1:15). També Himeneu, Alexandre i Filet es van apartar de la veritat perquè sucumbiren a l’apostasia (1Tm 1:19, 20; 2Tm 2:16-18). Pel que es veu, tots ells en un primer moment estaven espiritualment forts, però deixaren de valorar el privilegi que havien rebut.

7. Quines tàctiques utilitza Satanàs contra nosaltres?

7 Com intenta Satanàs que abandonem el tresor que Jehovà ens ha confiat? Fixa’t en algunes de les seues tàctiques. Gasta l’entreteniment i els mitjans de comunicació per a promoure valors, formes de pensar i comportaments que ens facen deixar d’estimar a Jehovà i d’obeir les seues lleis. També intenta intimidar-nos a través de la pressió de grup o la persecució per a que deixem de predicar. I tracta de seduir-nos per a que escoltem la «falsa ciència espiritual» dels apòstates que ens pot fer abandonar la veritat (1Tm 6:20, 21).

8. Què aprenem de l’experiència del germà Daniel?

8 Si no anem amb compte, podríem apartar-nos gradualment de la veritat. Això és el que li va passar a Daniel, b a qui li encantaven els videojocs. Ell ens conta: «Vaig començar a jugar quan tenia uns deu anys. Al principi, els videojocs eren relativament inofensius però, a poc a poc, em vaig aficionar a uns altres que eren violents i diabòlics». Amb el temps, Daniel va arribar a passar-se unes 15 hores al dia jugant, i ara reconeix: «Sent honest, sabia que eixa classe de jocs i la quantitat de temps que els dedicava m’estaven allunyant de Jehovà. Però, com el meu cor s’havia endurit, creia que els principis de la Bíblia no m’aplicaven». La influència subtil de l’entreteniment podria apartar-nos de la veritat fàcilment. Si això ens passara, podríem deixar d’atresorar les coses valuoses que Jehovà ens ha confiat.

COM PODEM ATRESORAR LA VERITAT

9. Segons 1 Timoteu 1:18, 19, amb què va comparar Pau a Timoteu?

9 Llig 1 Timoteu 1:18, 19. Pau va comparar a Timoteu amb un soldat i el va animar a lliurar «el bon combat». Eixe combat no era literal sinó espiritual. En quin sentit som els cristians com soldats en la batalla? Quines qualitats necessitem cultivar com a soldats de Crist? Analitzem 5 lliçons que aprenem de l’exemple de Pau i que poden ajudar-nos a aferrar-nos a la veritat.

10. Què és la devoció a Déu, i per què la necessitem?

10 Cultivem la devoció a Déu. Un bon soldat és lleial i lluitarà amb totes les seues forces per protegir algú a qui estima o alguna cosa que valora. Pau va animar a Timoteu a exercitar-se en la seua devoció, o servici lleial, a Déu (1Tm 4:7). Com més profunds siguen el nostre amor i devoció per Déu, major serà el nostre desig d’apegar-nos a la veritat (1Tm 4:8-10; 6:6).

Després d’un llarg dia de faena, probablement hem d’obligar-nos a anar a la reunió. Però Jehovà beneïx els nostres esforços! (Consulta el paràgraf 11)

11. Per què necessitem cultivar l’autodisciplina?

11 Cultivem l’autodisciplina. Un soldat ha de ser disciplinat si vol estar a punt per a la batalla. Timoteu estava preparat espiritualment perquè seguia el consell inspirat de Pau de fugir dels mals desitjos, desplegar bones qualitats i relacionar-se amb els germans de la congregació (2Tm 2:22). Això requeria autodisciplina. Necessitem esta qualitat per a guanyar la guerra contra els nostres desitjos carnals (Rm 7:21-25). A més, l’autodisciplina ens ajuda a continuar despullant-nos de la vella personalitat i vestir-nos de la nova (Ef 4:22, 24). I quan estem cansats al final d’un llarg dia, és probable que necessitem obligar-nos a anar a la reunió (He 10:24, 25).

12. De quines maneres podem millorar el nostre ús de la Bíblia?

12 Un soldat ha d’entrenar-se en l’ús de les seues armes i ha de fer-ho regularment per a arribar a ser destre. De la mateixa manera, nosaltres hem de ser hàbils en l’ús de la Paraula de Déu (2Tm 2:15). Podem aprendre algunes d’estes habilitats en les nostres reunions. Però si volem convéncer els altres que les veritats bíbliques són verdaderament valuoses, necessitem apegar-nos a una rutina d’estudi personal de la Bíblia. També necessitem la Paraula de Déu per a enfortir la nostra fe. Això implica més que tan sols llegir-la, requerix meditar en el que llegim i investigar en les nostres publicacions per a comprendre-la i aplicar-la correctament (1Tm 4:13-15). Llavors, estarem preparats per a gastar la Paraula de Déu a l’hora d’ensenyar als altres. De nou, açò implica més que tan sols llegir-los un text bíblic, més bé, volem ajudar-los a comprendre el versicle i a vore com els aplica. Sense dubte, apegar-nos a un horari d’estudi personal de la Bíblia pot millorar la nostra destresa a l’hora de gastar-la per a ensenyar als altres (2Tm 3:16, 17).

13. Segons Hebreus 5:14, per què hem de ser discernidors?

13 Siguem discernidors. Un soldat ha de ser capaç d’anticipar-se al perill per tal d’evitar-lo. Nosaltres també hem d’aprendre a identificar les situacions que podrien perjudicar-nos i, d’esta manera, actuar per a evitar el perill (Pr 22:3; llig Hebreus 5:14). Per exemple, cal que triem el nostre entreteniment sàviament. Els programes de televisió i les peŀlícules a sovint promouen la conducta immoral. Eixa conducta ofén a Déu i inevitablement ens perjudicarà. Per tant, evitem l’entreteniment que podria deteriorar gradualment el nostre amor per Déu (Ef 5:5, 6).

14. Com va ajudar el discerniment a Daniel?

14 Daniel, mencionat adés, va començar a adonar-se que tenia un problema amb els jocs violents i diabòlics. Per això, va buscar informació que l’ajudara amb este tema en la Watchtower Library. Quin va ser el resultat? Va deixar de jugar a videojocs inapropiats, va canceŀlar les seues subscripcions als jocs online i va deixar de relacionar-se amb altres jugadors. Daniel diu: «En comptes de jugar a videojocs, vaig començar a fer activitats a l’aire lliure i a quedar amb els germans de la congregació». Daniel ara servix com a precursor i ancià.

15. Quin perill amaga la propaganda falsa?

15 Igual que Timoteu, hem de reconéixer el perill de la informació falsa que escampen els apòstates (1Tm 4:1, 7; 2Tm 2:16). Per exemple, podrien dir mentires sobre els nostres germans o crear dubtes sobre l’organització de Jehovà. Eixa desinformació podria minar la nostra fe. Hem d’evitar que esta propaganda ens enganye. Per què? Perquè esta classe d’històries prové de «gent que té l’enteniment fet malbé, [que està] allunyada de la veritat» i que vol promoure «les discussions i les disputes» (1Tm 6:4, 5). Volen fer-nos creure el seu engany i que desconfiem dels nostres germans.

16. Quines distraccions hauríem d’evitar?

16 Evitem les distraccions. «Com un bon soldat de Jesucrist», Timoteu s’havia de centrar en la predicació en comptes de deixar-se distraure per coses materials i altres metes en la vida (2Tm 2:3, 4). Igual que ell, nosaltres tampoc podem deixar-nos seduir pel desig de tindre més coses materials. «La seducció de les riqueses» podria ofegar el nostre amor per Jehovà, el nostre apreci per la seua Paraula i el nostre desig de predicar (Mt 13:22). Hem de mantindre una vida senzilla i invertir el nostre temps i energies en seguir buscant «primer el Regne» (Mt 6:22-25, 33).

17, 18. Què podem fer per a protegir la nostra amistat amb Jehovà?

17 Estiguem preparats per a reaccionar ràpidament. Un soldat ha de planificar com es protegirà. Si volem protegir el tresor que Jehovà ens ha confiat, hem de reaccionar amb promptitud quan veiem un perill. Què pot ajudar-nos a fer-ho? Hem de pensar amb antelació com reaccionarem davant d’una amenaça.

18 Per a iŀlustrar-ho, quan anem al teatre, a sovint es demana als assistents que tinguen localitzada l’eixida d’emergència més pròxima abans que comence la funció. Per què? Per a poder eixir ràpidament en cas de necessitat. De la mateixa manera, podem pensar quina «eixida» agarraríem si de repent ens trobàrem amb una escena immoral, violència explícita o informació apòstata mentres naveguem per internet, veiem una peŀlícula o mirem la tele. Si estem preparats per al que podria passar, podrem actuar ràpidament per a protegir la nostra amistat amb Jehovà i mantindre’ns nets als seus ulls (Sl 101:3; 1Tm 4:12).

19. Quines benediccions experimentarem si cuidem les coses valuoses que Jehovà ens ha donat?

19 Hem de cuidar les coses valuoses que Jehovà ens ha donat: les precioses veritats de la Bíblia i el privilegi d’ensenyar-les als altres. Si ho fem, tindrem la consciència tranquiŀla, una vida amb propòsit i l’alegria d’ajudar els altres a conéixer a Jehovà. Amb l’ajuda de Déu, podrem guardar el tresor que se’ns ha confiat (1Tm 6:12, 19).

CÀNTIC 127 La classe de persona que deuria ser

a Tenim el gran privilegi de conéixer la veritat i ensenyar-la als altres. Este article ens ajudarà a atresorar este privilegi i a no deixar-lo escapar.

b S’ha canviat el nom.