Posem-nos metes espirituals per a glorificar el Creador
Posem-nos metes espirituals per a glorificar el Creador
«PER a qui no sap a quin port es dirigix, no hi ha ningun vent favorable.» Estes paraules, atribuïdes a un filòsof romà del segle I, destaquen una veritat innegable: per a que la vida tinga sentit, és necessari posar-se metes.
En la Bíblia trobem exemples de persones que es van posar metes. Durant uns 50 anys, Noé va treballar en la construcció de «l’arca per salvar la seua família». El profeta Moisés «tenia la mirada posada en la recompensa futura» (Hebreus 11:7, 26). I Déu li va posar a Josué, el successor de Moisés, la meta de conquistar la terra de Canaan (Deuteronomi 3:21, 22, 28; Josué 12:7-24).
En el segle I, l’apòstol Pau també es va posar metes espirituals. Sens dubte, van tindre un gran efecte en ell les paraules de Jesús: «Aquesta bona nova del Regne serà anunciada per tota la terra» (Mateu 24:14). I gràcies als missatges, les visions personals i l’assignació que va rebre del Senyor Jesús de donar testimoni del seu nom davant de les nacions, Pau va tindre un paper important en la formació de moltes congregacions per tota Àsia Menor i Europa (Fets 9:15; Colossencs 1:23).
La veritat és que al llarg de la història, els servents de Jehovà s’han posat metes nobles i les han aconseguit, i això ha donat glòria a Déu. Com podem posar-nos metes espirituals hui en dia? Quines són algunes metes que podem posar-nos, i com podem alcançar-les?
La motivació apropiada és fonamental
Podem posar-nos metes en pràcticament qualsevol camp de la vida, i això és el que fa molta gent. No obstant, les metes teocràtiques no són iguals que les ambicions pròpies d’este món. Moltes persones es posen metes motivades per l’obsessió d’adquirir riqueses i pel desig insaciable d’aconseguir una bona posició i poder. Quin gran error cometríem si el nostre objectiu es basara en el poder i la prominència! Les metes que donen glòria a Jehovà estan directament relacionades amb la nostra adoració i amb els interessos del Regne (Mateu 6:33). Este tipo de metes naixen de l’amor a Déu i als altres, i tenen com a fi la devoció a Déu (Mateu 22:37-39; 1 Timoteu 4:7).
Quan perseguim una meta espiritual, siga obtindre privilegis especials de servici o progressar personalment en sentit espiritual, hem d’assegurar-nos que la nostra motivació siga pura. Amb tot, hi ha ocasions en què no aconseguirem una meta, encara que siga apropiada. Com podem posar-nos metes i augmentar les probabilitats d’aconseguir-les?
És imprescindible tindre un fort desig d’aconseguir-les
Examinem com Jehovà va aconseguir crear la terra. Va definir cada període de la creació al dir: «Hi hagué una vesprada i un matí» (Gènesi 1:5, 8, 13, 19, 23, 31). Al principi de cada període creatiu, coneixia bé la seua meta, o objectiu. D’esta manera, va fer realitat el seu propòsit de crear totes les coses (Apocalipsi 4:11). El patriarca Job va assegurar: «Ell sempre porta a terme els seus projectes» (Job 23:13). Jehovà degué sentir-se molt satisfet al vore que «tot allò que havia fet era molt bo» (Gènesi 1:31).
Si volem que les nostres metes es facen realitat, és imprescindible que tinguem un fort desig d’aconseguir-les. Què ens ajudarà a cultivar eixe desig? Fins i tot quan la terra es trobava sense forma i deserta, Jehovà podia visualitzar com seria una vegada estiguera acabada: una bella joia en l’espai, que li reportaria glòria i honra. De manera semblant, podem cultivar el desig d’aconseguir els nostres objectius meditant en els resultats i els beneficis d’alcançar la meta. Eixe va ser el cas de Tony, de 19 anys. Mai va oblidar la impressió que li va causar la visita a una sucursal dels testimonis de Jehovà en Europa occidental. Des d’aquell dia, es preguntava com seria viure i servir en un lloc aixina. Mai va deixar de pensar en eixa possibilitat i continuà esforçant-se per aconseguir la seua meta. Imagina’t lo feliç que es va sentir quan anys després s’aprovà la seua soŀlicitud per a servir en la sucursal!
Relacionar-nos amb persones que ja han aconseguit una determinada meta també pot motivar-nos a fer lo mateix. Jayson no disfrutava de la predicació durant l’adolescència, però quan va acabar l’institut, va començar amb entusiasme el servici de precursor i es feu proclamador del Regne a temps complet. Què el va ajudar a cultivar el desig de ser precursor? Ara que té 30 anys diu: «Parlar amb germans que eren precursors i predicar amb ells va tindre una gran influència en mi».
És útil posar les metes per escrit
Una idea abstracta es fa més clara i precisa quan triem les paraules per a expressar-la. Salomó va escriure que les paraules adequades poden dirigir a una persona igual que un agulló utilitzat per un pastor pot dirigir al ramat (Eclesiastés 12:11). Quan s’escriuen les paraules, causen una profunda impressió en la ment i el cor. Amb raó va manar Jehovà als reis d’Israel que escrigueren la seua pròpia còpia de la Llei! (Deuteronomi 17:18) Per tant, segurament siga bo que posem per escrit quines són les nostres metes i com planegem alcançar-les, fent una llista dels obstacles que esperem afrontar i com els superarem. També seria útil pensar en quins temes hem d’estudiar, quines habilitats necessitem i qui ens podria ajudar.
Per a Geoffrey, un precursor especial que porta molts anys servint en un territori aïllat en un país d’Àsia, posar-se metes espirituals va tindre un efecte tranquiŀlitzador quan la seua dona morí inesperadament. Després d’un període d’adaptació, Geoffrey va decidir posar-se metes que li permeteren entregar-se per complet al seu servici de precursor. Després de posar per escrit els seus plans i demanar l’ajuda de Jehovà, es va proposar començar tres nous cursos bíblics abans d’acabar el mes. Diàriament repassava la seua activitat, i cada deu dies examinava els progressos. Va aconseguir el seu objectiu? I tant que sí, perquè va començar, no tres, sinó quatre cursos bíblics!
Les metes a curt termini servixen d’indicadors
Al principi podria paréixer que algunes metes estan fora del nostre abast. A Tony, mencionat anteriorment, li semblava un somni servir en una sucursal dels testimonis de Jehovà perquè havia portat una vida d’excessos i ni tan sols s’havia dedicat a Déu. Però va decidir viure d’acord amb les normes de Jehovà i es va posar la meta de satisfer els requisits per al baptisme. Quan ho va aconseguir, es va proposar ser precursor auxiliar i després precursor regular; i va anotar en el calendari les dates en què començaria. Després de ser precursor durant algun temps, servir en la sucursal ja no pareixia una meta poc realista.
Pot ser que també ens resulte pràctic dividir les metes a llarg termini en altres a curt termini. Estes ens serviran d’indicadors en el camí cap a una meta més llunyana. Medir regularment el nostre progrés amb estos indicadors ens ajudarà a mantindre la ment centrada en el nostre objectiu. Parlar freqüentment amb Jehovà sobre els nostres plans també ens ajudarà a no apartar-nos del rumb que hem triat. L’apòstol Pau va exhortar: «Pregueu contínuament» (1 Tessalonicencs 5:17).
Es requerix determinació i persistència
A pesar de la bona planificació i el desig intens d’aconseguir les nostres metes, algunes se’ns escaparan. Imagina’t lo desiŀlusionat que degué sentir-se Joan Marc quan l’apòstol Pau no se’l va voler emportar en el seu segon viatge missional (Fets 15:37-40). Marc hagué d’aprendre una lliçó d’aquella experiència i canviar la meta que tenia per tal d’augmentar el seu servici. Tot indica que va ser aixina, ja que, més tard, Pau va parlar favorablement d’ell, i pogué disfrutar de la companyia de l’apòstol Pere en Babilònia (2 Timoteu 4:11; 1 Pere 5:13). Probablement el major privilegi que va tindre va ser escriure per inspiració un relat sobre la vida i el ministeri de Jesús.
Potser nosaltres també patim revessos en la nostra lluita per aconseguir metes espirituals. Però en comptes de donar-nos per vençuts, repassem el que ja hem aconseguit, avaluem de nou la nostra meta i fem els canvis necessaris. Quan sorgisquen obstacles, és imprescindible que ens esforcem per superar-los amb determinació i persistència. El savi rei Salomó ens assegura: «Confia al Senyor les teues faenes i es realitzaran els teus projectes» (Proverbis 16:3).
Amb tot, a vegades les circumstàncies impedixen que alcancem algunes metes. Per exemple, alguns objectius podrien estar fora del nostre abast degut a la mala salut o a obligacions familiars. No perdem mai de vista que el premi final és la vida eterna, siga en el cel o en un paradís en la terra (Lluc 23:43; Filipencs 3:13, 14). Com podem aconseguir-la? L’apòstol Joan va escriure: «Els qui fan la voluntat de Déu viuen per sempre» (1 Joan 2:17). Encara que la nostra situació no ens permeta aconseguir certa meta, encara podem reverenciar a Déu i guardar els seus manaments (Eclesiastés 12:13). Les metes espirituals ens ajuden a mantindre’ns centrats en efectuar la voluntat divina. Per això, fixem-nos metes i aconseguim-les per a glorificar el nostre Creador.
[Quadro]
Metes espirituals que podem posar-nos
○ Llegir la Bíblia tots els dies
○ Llegir cada article de La Talaia i Desperteu-vos!
○ Millorar la qualitat de les nostres oracions
○ Demostrar el fruit de l’esperit
○ Augmentar el nostre servici
○ Predicar i ensenyar amb més eficàcia
○ Cultivar l’habilitat de predicar per telèfon, informalment i en els negocis