آیا از نظر علم کتاب مقدّس دقیق است؟
جواب کتاب مقدس
بله، کتاب مقدّس یک کتاب علمی نیست اما وقتی که موضوعات علمی را بیان میکند، کاملاً دقیق است. به این مثالها دقت کنید که نشان میدهند گفتههای کتاب مقدّس با علم امروزه مطابقت دارد، در حالی که علم در آن زمان دربارهٔ این گفتهها نظریات متفاوت دیگری داشت.
کائنات یک زمانی شروع شد. (پیدایش ۱:۱) برعکس این گفته، در بسیاری از افسانههای قدیمی گفته میشد که کائنات از هرج و مرج بهوجود آمده و آفریده نشده است. بابلیان باور داشتند که از دو اوقیانوس خدایانی بر آمدند و از آنها کائنات بهوجود آمد. یا نظر به افسانههای دیگر کائنات از یک تخم کلان پیدا شده است.
کائنات توسط قوانین طبیعت اداره میشود و نه از طریق خُلق و خوی کدام خدایی. (ایوب ۳۸:۳۳؛ ارمیا ۳۳:۲۵) در هر جای دنیا از افسانههایی قصه میشود که میگویند انسانهای بیدفاع، زیر سلطهٔ خدایان ظالم استند.
کرهٔ زمین در فضا معلق است. (ایوب ۲۶:۷) اما در زمانهای گذشته بسیاری عقیده داشتند که زمین به شکل یک بشقابِ گرد است و توسط حیوانات بسیار کلان حمل میشود، مثلاً بر سر یک گاومیش یا یک سنگپشت قرار دارد.
دوران آب در طبیعت. آب از دریاها به بخار تبدیل میشود و بعد به صورت باران، برف و یا ژاله به زمین میبارد. بعد از آن دوباره به چشمهها و دریاها جاری میشود. (ایوب ۳۶:۲۷،۲۸؛ جامعه ۱:۷؛ اِشَعیا ۵۵:۱۰؛ عاموس ۹:۶) در یونان باستان مردم به این باور بودند که دریاها از یک بحر زیر زمینی سرچشمه میگیرند؛ این اعتقاد تا قرن هجدهم رواج داشت.
کوهها در گذشته زیر آب اوقیانوسها بودند. (مزمور ۱۰۴:۶،۸) اما در بسیاری از داستانها گفته میشود که کوهها به همین شکل که استند، توسط خدایان آفریده شدهاند.
وقایه و رعایت نظافت برای صحت مفید است. شریعتی که خداوند به قوم اسرائیل داد، شامل قانونهای وقایوی بود. چند مثال: بعد از تماس با یک لاشه چه کارهایی باید انجام میشد، قوانین قرنطین برای مریضهای مبتلا به امراض ساری و یا طرزالعمل زیر خاک کردن مواد فضله. (لاویان ۱۱:۲۸؛ ۱۳:۱-۵؛ تثنیه ۲۳:۱۳) مصریان در عین زمان، برعکس این قوانین از ترکیبی که در آن مواد فضله بود، برای زخمهای تازه استفاده میکردند.
آیا کتاب مقدّس با علم و دانش در تضاد است؟
بررسی دقیق کتاب مقدس ثابت میکند که جواب این سوال منفی است. در اینجا ادعاهایی را میبینیم که کتاب مقدّس را از لحاظ علمی زیر سوال میبرند:
ادعا میشود: در کتاب مقدّس آمده است که کائنات در شش روز ۲۴ ساعته آفریده شدهاست.
حقیقت این است: در کتاب مقدس نیامده است که خداوند چه وقت آفرینش کائنات را شروع کرد. (پیدایش ۱:۱) همچنان روزهای آفرینش که در کتاب پیدایش فصل یک آمده است، به یک دورهٔ زمانی نامشخص اشاره میکنند. به طور مثال هزار سال برای خداوند مثل یک «[روز] که گذشته» میباشد. (مزمور ۹۰:۲،۴) بنابراین منطقی است که روزهای آفرینش یک مدت زمان طولانی را در بر میگیرند.
ادعا میشود: در کتاب مقدّس نوشته شدهاست که نباتات پیش از آفتاب آفریده شدهاند. اما بدون آفتاب عملیهٔ فوتوسنتیز صورت نمیگیرد و نباتات رشد نمیکنند. (پیدایش ۱:۱۱،۱۶)
حقیقت این است: بر اساسِ کتاب مقدس آفتاب که از جمله ستارگانِ «آسمانها» میباشد، قبل از نباتات آفریده شد. (پیدایش ۱:۱) در اولین روز آفرینش به خاطر تراکم زیادِ فضا، روشنایی آفتاب کم به سطح زمین میرسید. اما در روزِ سومِ آفرینش نور آفتاب زیادتر به سطح زمین میرسید. پس از آن، عملیهٔ فتوسنتیز میتوانست انجام شود. (پیدایش ۱:۳-۵،۱۲،۱۳) و پسانتر، آفتاب از سطح زمین واضح دیده میشد. (پیدایش ۱:۱۶)
ادعا میشود: در کتاب مقدس آمده است که آفتاب به دور زمین میچرخد.
حقیقت این است: در جامعه ۱:۵ میخوانیم: «آفتاب طلوع و غروب میکند و باز بجائی میشتابد تا دوباره از آنجا طلوع کند.» این آیه فقط حرکت آفتاب را از دید و درک یک انسان بر روی زمین نشان میدهد. امروزه هم مردم دربارهی برآمدن و رفتن آفتاب گپ میزنند با وجود اینکه میفهمند، در اصل زمین به دور آفتاب میچرخد.
ادعا میشود: در کتاب مقدس نوشته شده است که زمین مانند یک بشقاب گِرد است.
حقیقت این است: در کتاب مقدس به زبان اصلی اصطلاح «آخر زمین» آمده است که در واقع به منظور «دورافتاده ترین نقاط دنیا» میباشد. (اعمال ۱:۸) اصطلاح «آخر زمین» به این معنا نیست که زمین مسطح است و یا انتهایی دارد. همچنان وقتی که کتاب مقدس از «گوشه و کنار روی زمین» گپ میزند به معنای تمام سطح زمین است؛ به همین قِسم از اصطلاح چهار قطب زمین هم استفاده میشود. (اشعیا ۱۱:۱۲؛ لوقا ۱۳:۲۹)