Пређи на садржај

Пређи на садржај

Чувајмо братску љубав!

Чувајмо братску љубав!

„Нека братска љубав и даље влада међу вама“ (ЈЕВР. 13:1)

ПЕСМЕ: 72, 119

1, 2. Зашто је Павле написао Посланицу Јеврејима?

ГОДИНЕ 61. н. е., хришћанске скупштине у Израелу уживале су у релативном миру. Иако је апостол Павле био у затвору у Риму, надао се да ће убрзо бити ослобођен. Његов сарадник Тимотеј је управо био пуштен из затвора, па су планирали да заједно оду да виде браћу у Јудеји (Јевр. 13:23). Међутим, за само пет година, Јерусалим ће опколити војска, баш као што је Исус рекао. Хришћани у Јудеји, а нарочито они у Јерусалиму, мораће да одмах реагују како би се спасли. Исус их је упозорио да беже чим виде да је његово пророчанство почело да се испуњава (Лука 21:20-24).

2 Током 28 година откако је Исус изрекао то пророчанство, хришћани јеврејског порекла у Израелу храбро су излазили на крај с противљењем и прогонством (Јевр. 10:32-34). Па ипак, Павле је знао да им најтежи испит вере тек предстоји (Мат. 24:20, 21; Јевр. 12:4). Желео је да буду спремни за све што би се могло десити. Истрајност и вера ће им бити потребне као никада раније! (Прочитати Јеврејима 10:36-39.) Зато је Павле, под вођством светог духа, саставио писмо тој драгој браћи и сестрама с циљем да их ојача за оно што их чека. Оно је познато као Посланица Јеврејима.

3. Зашто се и нас тиче оно што пише у Посланици Јеврејима?

3 Зашто је и за нас данас важно оно што је апостол Павле у првом веку писао хришћанима јеврејског порекла? Зато што се налазимо у сличној ситуацији. У овим тешким временима, Јеховин народ се суочава са свим видовима противљења и прогонства (2. Тим. 3:1, 12). Нема сумње да смо већ доказали да имамо чврсту веру и да смо одани Богу. Додуше, многи од нас живе у релативно мирним околностима и не доживљавају неко велико прогонство. Ипак, попут хришћана којима је Павле писао, и ми морамо имати на уму једну важну чињеницу — ускоро ћемо се наћи на најтежем испиту вере! (Прочитати Луку 21:34-36.)

4. Како гласи годишњи цитат за 2016. и зашто је одговарајућ?

4 Како да се припремимо за догађаје који нам ускоро предстоје? У Посланици Јеврејима, Павле је навео много тога што ће нам ојачати веру. Једна од тих ствари је истакнута у првом стиху последњег поглавља те библијске књиге. Управо је тај стих изабран да буде годишњи цитат за 2016. Он гласи: „Нека братска љубав и даље влада међу вама“ (Јевр. 13:1).

Годишњи цитат за 2016. гласи: „Нека братска љубав и даље влада међу вама“ (Јеврејима 13:1)

ШТА ЈЕ БРАТСКА ЉУБАВ?

5. Шта је братска љубав?

5 Грчка реч коју је апостол Павле употребио, филаделфиа, дословно значи „братска љубав“. Она обухвата топла осећања и снажну приврженост, какву имамо према члановима породице или блиским пријатељима (Јов. 11:36). Ми не глумимо да смо браћа и сестре — ми то заиста јесмо (Мат. 23:8). Шта та љубав подразумева речено је у следећем стиху: „Братском љубављу срдачно волите једни друге. Предњачите у исказивању поштовања једни другима“ (Римљ. 12:10). Братска љубав прожета љубављу агапе, која се темељи на начелима, јача блискост и јединство међу Божјим народом.

6. Кога прави хришћани сматрају својом браћом?

6 „Братска љубав“, каже један библиста, „јесте израз који се ретко може наћи ван хришћанске литературе.“ У јудаизму, реч „брат“ се понекад односила и на оне који нису у крвном сродству, али је увек била ограничена на јеврејски народ. Међутим, међу правим хришћанима сви су браћа, без обзира на националност (Римљ. 10:12). Јехова нас учи да се волимо као браћа (1. Сол. 4:9). Зашто ничему не смемо дозволити да угаси ту љубав?

ЗАШТО ЈЕ ВАЖНО ЧУВАТИ БРАТСКУ ЉУБАВ?

7. Зашто је важно да волимо једни друге?

7 Одговор је једноставан — Јехова жели да међу нама влада братска љубав. Ако бисмо тврдили да волимо Бога, а не бисмо волели браћу, биле би то празне речи (1. Јов. 4:7, 20, 21). Уз то, потребни смо једни другима, нарочито када наиђу невоље. Павле је знао да ће неки од хришћана којима је писао убрзо морати да напусте свој дом и све што имају. Исус је прорекао да ће то бити тешко време (Мар. 13:14-18; Лука 21:21-23). Зато су, више него икада раније, ти хришћани морали да ојачају своју љубав (Римљ. 12:9).

8. Шта морамо чинити већ сада, пре него што почне велика невоља?

8 Ускоро ће почети да дувају разорни ветрови највеће невоље свих времена (Мар. 13:19; Откр. 7:1-3). Тада ће од пресудне важности бити да послушамо савет: „Хајде, народе мој, уђи у своје собе где ћеш бити на сигурном и затвори врата за собом. Сакриј се начас док не прође гнев“ (Ис. 26:20). Собе које се спомињу у стиху вероватно се односе на наше скупштине. На састанцима ми славимо Јехову са суверницима. Али није довољно само да се редовно састајемо. Павле је подсетио сухришћане да треба да се подстичу „на љубав и добра дела“ (Јевр. 10:24, 25). Морамо већ сада развијати љубав према браћи јер ће нам то помоћи да се суочимо с било којим испитом вере у будућности.

9. (а) Које прилике данас имамо да покажемо да волимо нашу браћу? (б) Наведи примере из којих се види љубав на делу међу Јеховиним народом. (Видети и напомену.)

9 Већ сада, пре почетка велике невоље, свима нам је преко потребна братска љубав. Многу нашу браћу погађају земљотреси, поплаве, урагани, цунамији и друге природне катастрофе. Другима је тешко јер доживљавају противљење и прогонство (Мат. 24:6-9). Ту су и финансијски проблеми с којима се свакодневно суочавамо пошто живимо у овом поквареном свету (Откр. 6:5, 6). Што су теже невоље кроз које пролазимо, то имамо више прилика да покажемо колико волимо нашу браћу. Иако се у свету испуњавају речи да ће „код већине охладнети љубав“, ми својим поступцима треба да докажемо да међу нама и даље влада снажна љубав (Мат. 24:12). [1]

КАКО ЈАЧАМО ЉУБАВ?

10. О чему ће бити речи у наставку?

10 Шта можемо учинити да упркос свакодневним проблемима наша љубав према браћи не ослаби? Како да је покажемо на делу? Након што је рекао: „Нека братска љубав и даље влада међу вама“, апостол Павле је навео неколико подручја у којима се она огледа. Сада ћемо осмотрити њих шест.

11, 12. Шта подразумева гостољубивост? (Видети слику на почетку чланка.)

11 Не заборављајте гостољубивост.“ (Прочитати Јеврејима 13:2.) Изворни израз преведен са „гостољубивост“ значи „сусретљивост, љубав према странцима“. Те речи нас подсећају на Аврахама и Лота. Обојица су гостољубиво примила незнанце. Испоставило се да су то били анђели (Пост. 18:2-5; 19:1-3). Павле указује на те догађаје када подстиче хришћане јеврејског порекла да пружају гостопримство суверницима и тиме изразе братску љубав.

12 Да ли и ми то чинимо тако што позивамо браћу на оброк и дружење? Не морамо да правимо гозбе нити да трошимо много новца да бисмо били гостољубиви. Осим тога, није знак љубави звати само оне који би нам на неки начин могли узвратити (Лука 10:42; 14:12-14). Наш циљ је да охрабримо друге, а не да их задивимо. Надаље, иако можда не познајемо добро покрајинског надгледника и његову супругу, да ли им радо указујемо гостопримство? (3. Јов. 5-8). И поред бројних обавеза и стресова, веома је важно да будемо гостољубиви!

13, 14. Шта за нас значи подстицај да мислимо на оне који су у затвору?

13 „Мислите на оне који су у оковима.“ (Прочитати Јеврејима 13:3.) Павле овде није говорио о свима који су у затвору, већ о браћи која су тамо била због своје вере. У време када је писао Посланицу Јеврејима и сам је био у заточеништву, отприлике четири године (Фил. 1:12-14). Похвалио је сувернике јер су „саосећали са онима који су били у затвору“ (Јевр. 10:34). Нека браћа су лично помагала Павлу док је био у тој ситуацији, али Јевреји којима је писао били су далеко и нису били у могућности да то чине. Како су ипак могли да му помогну? Тако што би га спомињали у својим усрдним молитвама (Јевр. 13:18, 19).

14 Исто тако, и ми смо можда физички одвојени од наше браће која су у затвору и не можемо им пружити конкретну помоћ као суверници који живе близу њих. Али можемо показати саосећање и братску љубав тако што не заборављамо да се молимо за њих и преклињемо Јехову да им помаже. Примера ради, у Еритреји су лишена слободе многа наша браћа и сестре, па чак и њихова деца. Тројица браће — Паулос Ијасу, Исак Могос и Нагада Теклемаријам — у затвору су већ више од 20 година! Да ли мислимо на њих?

15. Како можемо показати поштовање према свом браку?

15 „Брак нека буде частан код свих.“ (Прочитати Јеврејима 13:4.) Љубав према браћи показујемо и тиме што остајемо честити (1. Тим. 5:1, 2). Ако би неко починио блуд с неким суверником, тиме би повредио њега и чланове његове породице и нарушио поверење на ком се заснива братска љубав (1. Сол. 4:3-8). Надаље, замисли како би се осећала жена када би је муж изневерио тако што би гледао порнографију. Да ли би такво понашање одражавало љубав према њој и поштовање према браку? (Мат. 5:28).

16. У чему нам љубав још помаже?

16 „Будите задовољни оним што имате.“ (Прочитати Јеврејима 13:5.) Право задовољство се заснива на поуздању у Јехову. Помаже нам да имамо уравнотежено гледиште о материјалним стварима (1. Тим. 6:6-8). Задовољна особа је свесна да је пријатељство с Јеховом и браћом далеко важније од било чега што се може купити новцем. Она се не жали, не гунђа, нити јој стално нешто смета код других. Не дозвољава ни да се у њој развију завист и похлепа, које само гуше братску љубав. Задовољство у човеку рађа великодушност (1. Тим. 6:17-19).

17. Како нам храброст помаже да имамо братску љубав?

17 Будите „пуни храбрости“. (Прочитати Јеврејима 13:6.) Поуздање у Јехову нам улива храброст да се суочимо с било чим што нас може задесити, а храброст доприноси томе да позитивно размишљамо. Ако имамо љубав према браћи и позитивно размишљамо, моћи ћемо да им пружимо подршку и утеху (1. Сол. 5:14, 15). Чак и када свет током велике невоље буде пролазио кроз најмрачнији период, ми ћемо бити у стању да се такорећи усправимо и подигнемо главу. Сазнање да је избављење близу улиће нам снагу (Лука 21:25-28).

Цениш ли све што старешине чине за нас? (Видети 18. одломак)

18. Како да ојачамо братску љубав према старешинама?

18 „Сећајте се оних који предводе међу вама.“ (Прочитати Јеврејима 13:7, 17.) Када помислимо на сва задужења која старешине обављају у нашу корист, за шта нису плаћени, још више их волимо и ценимо. Не желимо да изгубе радост или уздишу због наших поступака. Својом послушношћу и подложношћу показујемо да их веома волимо и ценимо због њиховог рада (1. Сол. 5:13).

НЕКА НАША ЉУБАВ РАСТЕ ИЗ ДАНА У ДАН

19, 20. Како можемо у већој мери показивати братску љубав?

19 Нема сумње да братска љубав међу Божјим народом не пролази незапажено. Павле је похвалио сувернике што воле једни друге и подстакао их је да то чине још више (1. Сол. 4:9, 10). Наравно, увек има места за побољшање.

20 Док током ове године будемо гледали годишњи цитат, размишљајмо о следећим питањима: Могу ли бити гостољубивији? Шта могу учинити за сувернике који су у затвору? Показујем ли да поштујем брачно уређење? Шта ће ми помоћи да будем задовољан? Како се могу још више поуздати у Јехову? Како могу боље сарађивати са онима који предводе? Ако се трудимо да се побољшамо на ових шест подручја, годишњи цитат неће бити само обичан натпис у Дворани Краљевства. Стално ће нас подсећати да будемо послушни речима: „Нека братска љубав и даље влада међу вама“! (Јевр. 13:1).

^ [1] (9. одломак) Примери тога како су Јеховини сведоци у време невоље показали братску љубав могу се наћи у Стражарској кули од 15. јула 2002, стр. 8-9, и у 20. погл. књиге Божје Краљевство влада!