Пређи на садржај

Пређи на садржај

Зашто је корисно читати деци

Зашто је корисно читати деци

Зашто је корисно читати деци

ОД ДОПИСНИКА ПРОБУДИТЕ СЕ! ИЗ ПОЉСКЕ

Организатори годишње кампање „Сви Пољаци читају деци“ кажу: „Читање је кључ знања и интелектуалне способности... Оно отвара врата ризнице човекове мисли и знања.“ Ако је то тако, зашто многи одрасли и млади сматрају да је читање само нужно зло?

„Навика читања и љубав према писаној речи морају се развити још у детињству“, кажу заговорници ове кампање. Они саветују родитељима: „Ако желите да ваша деца буду паметна и успешна у школи и у животу, читајте им по 20 минута дневно.“

Родитељи су такође подстакнути да не оклевају са читањем деци, већ да „почну што раније“. Када? „Читајте им док су још бебе, држећи их у наручју, нежно их гледајући и заокупљајући им пажњу својим гласом“, упућен је позив родитељима. „На тај начин дете ће читање увек повезивати са осећајем сигурности, задовољства и блискости. Осим тога, читање подстиче његов ментални развој.“

Уз користи читања, организатори кампање истичу да је „читање деци важније него икада раније“. Оно учи децу да размишљају, „помаже им да разумеју друге, свет у ком живе и себе саме... проширује им интересовања, развија машту, подстиче емоционални развој, негује осећајност и самилост, поучава моралним вредностима... гради самопоштовање“. Нема сумње да је читање „лек против многих нежељених утицаја... који угрожавају ум и срце деце“, закључују покретачи кампање.

Да би читање било посебно делотворно, треба користити публикације које подстичу младе да се приближе нашем небеском Створитељу. Библија је најбоља књига која нам може помоћи да се приближимо Богу. У њој се каже да је млади Тимотеј „од најранијег детињства“ био поучаван ’светим списима‘ (2. Тимотеју 3:15). У штиво које читају својој деци, родитељи могу укључити и публикације темељене на Библији као што су Моја књига библијских прича и Учи од Великог Учитеља, које су посебно обликоване за младе, а које су издали Јеховини сведоци.