Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли ће земља бити дом и будућим генерацијама?

Да ли ће земља бити дом и будућим генерацијама?

Да ли ће земља бити дом и будућим генерацијама?

ОД ДОПИСНИКА ПРОБУДИТЕ СЕ! ИЗ КАНАДЕ

◼ Након четири године опсежног истраживања главних светских екосистема, група научника и стручњака за животну средину, који су учествовали у пројекту под називом Миленијумска процена екосистема [МА], објавила је свој први извештај. Следе неки од њихових закључака: Током протеклих педесет година, све већа потражња за храном, водом за пиће, дрвном грађом, влакнима и горивом проузроковала је незапамћене промене у екосистемима наше планете. Тиме је угрожена њена способност да будућим генерацијама пружи оно што им је потребно за живот. Природни процеси на Земљи, као што су опрашивање усева, обезбеђивање чистог ваздуха захваљујући биљкама и прерађивање хранљивих материја у океанима, под превеликим су притиском. Осим тога, огроман број врста на Земљи налази се на ивици изумирања.

„Људи наносе планети штету невиђених размера, чиме повећавају ризик од изненадних колапса у природи који би могли довести до болести, нестанка шума или појаве мртвих зона у морима“, известиле су канадске новине Globe and Mail. У њима је такође речено: „Мочварним подручјима, шумама, саванама, речним ушћима, приобалним ловиштима рибе и другим стаништима у којима се прерађују ваздух, вода и хранљиве материје за сва жива бића, наноси се непоправљива штета.“ Управни одбор пројекта МА слаже се да је могуће смањити притисак ком су изложени екосистеми, али да би се то постигло „биће неопходне корените промене у начину на који се људи опходе према природи, и то на свим нивоима“.

Има ли спаса нашој планети? Одговор је без сумње потврдан! Будући да нам је поверена брига за Божја дела стварања, треба да дамо све од себе да чувамо животну средину (Псалам 115:16). Међутим, равнотежа екосистема ће бити поново успостављена само захваљујући Божјем деловању. Наш „Велики Творац“ обећава да ће погледати на земљу и ’дати јој обиље‘ (Јов 35:10; Псалам 65:9-13). То између осталог укључује мора и све у њима, пошто Јехова Бог, као Створитељ, има власт над морима (Псалам 95:5; 104:24-31). А његова обећања сигурно ће се испунити, јер Бог „не може да лаже“ (Титу 1:2).

Веома је утешно знати да ће Земља бити дом и будућим генерацијама. То подстиче све побожне особе да му упућују хвалу због његове неизмерне мудрости, моћи и доброте, као и да му одају част због љубави коју показује према свему што је створио (Псалам 150:1-6).

[Извор слике на 12. страни]

Земља: NASA photo