Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како изградити успешан брак

Како изградити успешан брак

Како изградити успешан брак

БРАК се може упоредити с путовањем — одисејом која обилује многим изненађењима, како пријатним тако и непријатним. На том путу се могу појавити неочекиване препреке, од којих неке изгледају непремостиво. Међутим, многи успевају да ово путовање учине успешним и срећним, са само мањим неугодностима. Заиста, успех у браку се не мери по томе колико успона и падова има, већ по томе колико се пар успешно носи с тим.

Шта бисте ви рекли, како се то „путовање“ може учинити успешнијим и пријатнијим? Многи парови осећају да им је потребна „ауто-карта“ која ће их усмеравати. Најпоузданију и најмеродавнију „ауто-карту“ за брак дао нам је Оснивач брака — Јехова Бог. Међутим, његова надахнута Реч Библија није попут амајлије која има чудесну моћ. У њој се налазе практични савети које парови треба да примењују како би имали успешан брак (Псалам 119:105; Ефешанима 5:21-33; 2. Тимотеју 3:16).

Хајде да видимо неке од библијских путоказа — важних библијских начела — који могу да нас воде на путу до успешног и срећног брака.

Нека вам брак буде нешто свето. „Што је Бог саставио, човек нека не раставља“ (Матеј 19:6). Створитељ је основао брак када је првом човеку Адаму довео његову жену Еву (Постанак 2:21-24). Исус Христ, који је давно пре него што је дошао на земљу био сведок тог догађаја, потврдио је да је Адамова и Евина брачна заједница требало да буде трајна. Рекао је: „Зар нисте читали да их је њихов створитељ у почетку начинио као мушкарца и жену и да је рекао: ’Зато ће човек оставити свог оца и своју мајку и прионуће уз своју жену, и њих двоје биће једно тело‘? Тако нису више двоје, него једно тело. Дакле, што је Бог саставио, човек нека не раставља“ (Матеј 19:4-6).

Када је рекао „што је Бог саставио“, Исус није хтео да каже да Бог спаја парове. Он је истакао да је сам Бог основао институцију брака и да је зато треба сматрати светом. *

Наравно, мужеви и жене не желе да њихов брак буде формална заједница без љубави. Они желе да имају срећан брак у ком обоје могу напредовати. То је могуће уколико примењују Створитељеве практичне савете који се налазе у Библији.

Пошто смо сви несавршени, неизбежно је да ће доћи до неспоразума и несугласица. Међутим, успех у браку често не зависи од тога колико муж и жена имају заједничког већ од тога како излазе на крај с разликама. Зато је једна од најважнијих вештина у браку решавање несугласица у духу љубави, јер је љубав та која „савршено повезује“ (Колошанима 3:14).

Разговарајте с поштовањем. „Неко ко непромишљено говори као да мачем пробада, а језик је мудрих лек“ (Пословице 12:18). Истраживачи су открили да се већина разговора завршава онако како и почне. Дакле, ако разговор почне у духу поштовања, вероватније је да ће се тако и завршити. С друге стране, сви знамо како нас може заболети када нам се вољена особа обраћа непромишљеним речима. Стога, молите се за то и уложите труд да говорите с достојанством, поштовањем и љубављу (Ефешанима 4:31). „Премда смо свесни мана једно другог“, објашњава Јапанка Харуко *, која је у браку 44 године, „трудимо се да међусобно поштовање покажемо и речима и ставом. То нам помаже да имамо срећан брак.“

Будите добри и самилосни. „Будите добри једни према другима, самилосни“ (Ефешанима 4:32). Када постоје озбиљне несугласице, бес врло лако рађа бес. Анета из Немачке, која је у срећном браку 34 године, признаје: „Није лако остати смирен под стресом — тада обично кажемо нешто што ће узнемирити нашег супружника, а тиме само погоршавамо ситуацију.“ Међутим, ако се трудимо да будемо добри и самилосни, можемо утрти пут ка брачном животу у ком влада мир.

Будите понизни. „Ништа не радите из частољубља нити из сујете, него у понизности сматрајте друге већима од себе“ (Филипљанима 2:3). Многи конфликти се појављују зато што због поноса кривимо брачног друга уместо да понизно тражимо начине да обома буде боље. Понизност нам може помоћи да се одупремо склоности да инсистирамо на томе да смо у праву.

Немојте се лако вређати. „Немој се брзо вређати“ (Проповедник 7:9). Трудите се да избегавате склоност да оспоравате гледиште свог брачног друга и да журите да се оправдате уколико он има примедбу на нешто што сте рекли или урадили. Боље саслушајте и уважите оно што вам каже. Добро размислите пре него што нешто одговорите. Многи парови прекасно науче да је много важније освојити срце него победити у расправи.

Знати када је време да се ћути. „Сваки човек нека буде брз да чује, а спор да говори и спор да се љути“ (Јаков 1:19). Добра комуникација је несумњиво један од најважнијих путоказа на путу до срећног брака. Зашто онда Библија каже да постоји „време кад се ћути“? (Проповедник 3:7). То је време када треба пажљиво слушати с намером да разумемо шта брачни друг жели да каже. Слушање је важан део комуникације који помаже да разумете како се ваш брачни друг заиста осећа и зашто се тако осећа.

Слушајте са саосећањем. „Радујте се с онима који се радују, плачите с онима који плачу“ (Римљанима 12:15). Саосећање је незамењив део добре комуникације јер вам омогућава да разумете најдубља осећања свог брачног друга. Оно помаже да се створи атмосфера у којој се гледишта и осећања и једног и другог поштују и уважавају. „Када разговарамо о проблемима“, каже Нела из Бразила која је у браку 32 године, „увек веома пажљиво слушам како бих разумела Мануелове мисли и осећања.“ Када ваш супружник говори, то је ’време да ћутите‘ и слушате са саосећањем.

Имајте навику да изражавате захвалност. „Будите захвални“ (Колошанима 3:15). Одлика јаких бракова је да муж и жена воде рачуна о томе да се њихов брачни друг осећа цењено. Међутим, у свакодневној рутини брачног живота неки запостављају овај важан вид комуникације и једноставно претпостављају да се њихов супружник осећа вредно. „Већина парова“, каже др Елен Вахтел, „могли би једно другом пружити осећај да су вредни, кад би се само сетили тога.“

Женама је посебно потребно да их мужеви уверавају да их воле и цене. Ако изражавате захвалност за женине лепе особине и поступке, ви мужеви можете много допринети томе да ваш брак буде јак и да ваша жена а и ви сами будете задовољни.

Осим вербалних, потребни су и невербални изрази цењења. Када пољубите своју жену, нежно је додирнете или јој упутите топао осмех, тиме јој говорите много више него само: „Волим те.“ Тако је уверавате да је она за вас посебна и да вам је потребна. Позовите је телефоном или јој пошаљите поруку и реците: „Недостајеш ми“ или је питајте: „Како си, шта радиш?“ Ако сте од времена када сте се забављали запоставили такве изразе наклоности, ту навику вреди оживети. Наставите да запажате шта годи срцу вашег брачног друга.

Речи мајке Лемуила, краља древног Израела, сасвим су на месту: „Муж њен устаје и хвали је: ’Многе су жене врсне, али ти их све надмашујеш‘“ (Пословице 31:1, 28, 29). Када сте задњи пут похвалили своју жену? А ви, жене, када сте задњи пут похвалиле мужа?

Спремно опраштајте. „Сунце да не зађе, а да ви још осећате гнев“ (Ефешанима 4:26). У браку је неизбежно да ћете и ви и ваш брачни друг правити грешке. Зато је спремност да се опрости неопходна. Клив и Моника из Јужноафричке Републике, који су у браку 43 године, увидели су да је ово библијско начело веома корисно. „Трудимо се да применимо начело из Ефешанима 4:26“, објашњава Клив, „и гледамо да брзо опростимо једно другом, знајући да тако угађамо Богу. Тада се осећамо добро, идемо на спавање с чистом савешћу и имамо миран сан.“

Једна древна пословица мудро каже: ’Част је прећи преко преступа‘ (Пословице 19:11). Раније поменута Анета слаже се с тим и додаје: „Немогуће је имати добар брак без опраштања.“ Она објашњава и зашто: „У супротном би огорченост и неповерење расли, а то је отров за брак. Опраштањем се јачају везе у браку и ви постајете ближи једно другом.“

Ако сте повредили осећања свог супружника, немојте претпостављати да ће он једноставно прећи преко тога. Да би се поново успоставио мир, често морате да урадите једну од најтежих ствари у браку: да признате да сте погрешили. Зато се потрудите да понизно кажете нешто попут овога: „Извини, душо, погрешио сам.“ Понизним извињењем задобићете поштовање брачног друга, допринећете односу пуном поверења и сачуваћете унутрашњи мир.

Будите одани свом брачном другу и свом браку. „Тако [муж и жена] нису више двоје, него једно тело. Дакле, што је Бог саставио, човек нека не раставља“ (Матеј 19:6). Свечано сте се једно другом заветовали пред Богом и људима да ћете остати заједно какви год проблеми да се појаве. * Међутим, оданост је више од законске обавезе. Она је мотивисана искреном љубављу која долази из срца и одраз је међусобног поштовања и одавања части Богу. Зато никада немојте поткопавати вашу свету брачну везу флертовањем — нека ваша пажња и љубав буде резервисана само за вашег брачног друга (Матеј 5:28).

Самопожртвованост јача приврженост. „Не гледајте само на своју корист него и на корист других“ (Филипљанима 2:4). Ако потребе и жеље свог брачног друга стављате испред својих, тиме јачате приврженост. Премџи, који је у браку 20 година, помаже у кућним пословима својој жени која ради пуно радно време. „Помажем Рити око кувања, чишћења и других послова како би имала времена и снаге за нешто што она воли.“

Труд доноси награде

Понекад због тога што је потребан велики труд да би се изградио срећан брак, неки размишљају да одустану. Ипак, немојте дозволити да вас проблеми наведу да погазите брачни завет и да изгубите све што сте досад уложили у брак. Немојте одустати од тог путовања сада када сте заједно прешли добар део пута.

„Ако улажете искрен труд и покажете да желите да ваш брак успе, имаћете Јеховин благослов“, каже Сид, који је срећно ожењен већ 33 године. Уколико верно пружате једно другом подршку у тешким временима и заједно уживате у лепим тренуцима, то ће допринети пријатном путовању — успешном браку.

[Фусноте]

^ Исус је рекао да је једини темељ за развод с могућношћу поновног ступања у брак блуд — полни однос ван брака (Матеј 19:9).

^ Нека имена у овом чланку су промењена.

^ Библија допушта недужном брачном другу да одлучи да ли ће се развести од супружника који је починио прељубу (Матеј 19:9). Видети чланак „Гледиште Библије: Прељуба — опростити или не опростити?“ у Пробудите се! од 8. новембра 1995.

[Истакнути текст на 6. страни]

Библија је за брак попут карте која показује пут

[Оквир/Слика на 7. страни]

Кад је потребно разговарати о проблему

Одредите време када нисте уморни

Немојте критиковати; будите позитивни једно према другом

Немојте прекидати брачног друга; наизменично слушајте и говорите

Уважите осећања свог супружника

Изражавајте саосећање чак и када се не слажете

Будите разумни и флексибилни

Понизно се извините ако сте погрешили

Изразите захвалност и љубав

[Оквир/Слика на 8. страни]

За успешан брак

Чврсто се држите библијских начела која јачају брак

Одвајајте време за брачног друга

Стварајте срдачну атмосферу у којој влада љубав

Будите поуздани и одани

Будите добри и показујте поштовање

Поделите кућне послове

Дајте свој допринос пријатним разговорима

Заједно се смејте и уживајте у рекреацији

Не престајте да јачате свој брак

[Оквир/Слика на 9. страни]

За лично преиспитивање

На чему треба највише да радим како бих побољшао брак?

Шта ћу конкретно учинити да бих успео у томе?