Пређи на садржај

Пређи на садржај

Упознајте радозналог коатија

Упознајте радозналог коатија

Упознајте радозналог коатија

ОД ДОПИСНИКА ПРОБУДИТЕ СЕ! ИЗ БРАЗИЛА

ОПУШТЕНО се шетате шумом и одједном спазите како вам се приближава група коатија. Уплашено се питате да ли ће вас напасти. Без панике! Иако је познато да уједају, те мале радознале животиње само гледају вашу торбу. Коати увек траже нешто за јело. У ствари, гутају практично све на шта наиђу, и то могу бити црви, гуштери, пауци, мишеви, воће и птичја јаја.

Те животиње су сродне ракунима, али за разлику од њих имају дуже тело и реп, као и дугу, савитљиву њушку. Могу бити дуги и до 66 центиметара, с репом скоро исте дужине. Ти тропски сисари настањују подручје од северозапада Сједињених Држава до севера Аргентине.

Женке се крећу у групама у којима их може бити до 20, док мужјаци више воле да буду сами. Сваке године, током сезоне парења, један мужјак се придружује групи женки. Око седам до осам седмица касније, женке које очекују младе напуштају групу како би направиле легло на дрвету. Свака женка доноси на свет три до четири младунца. Око шест седмица након што добију младе, новопечене мајке се са својим потомством враћају у групу. Тетурави младунци личе на лопте од крзна.

Док лутају по шуми, коатији стално њушкају ваздух и канџама копају по тлу. Међу сељанима нису омиљени пошто могу опустошити усеве кукуруза, као и кокошињце. Када су мета ловаца, прибегавају лукавим тактикама. Та мала, довитљива створења вешто се сакривају у своја уточишта на дрвећу. Такође се сналазе и на друге начине. Када чују пуцањ или пљесак рукама, падају на тло и праве се да су мртви! Док ловац дође до њих, они су већ одмаглили!

Ако посетите Бразил, можда ћете и ви срести неку групу коатија. У том случају, немојте се плашити пошто вас неће повредити. Међутим, сигурно ће им бити драго ако им баците мало хране да ставе под зуб!