Пређи на садржај

Пређи на садржај

Гледиште Библије

Зашто треба да се клонимо окултизма?

Зашто треба да се клонимо окултизма?

Као што риболовац користи мамац, тако и демони користе окултизам

У ЈЕДНОЈ азијској земљи, маса људи прославља празник у част духова. Прослава достиже врхунац када се из мноштва бирају две жене које ће духови опсести. Оне колутају очима, а затим целим телом почињу да се тресу као да су под ударом струје.

У Порторику, један спиритистички медиј (сантеро) током сеансе покушава да призове духа званог Чанго, бога грома. Он описује своју визију и сви присутни почињу да се тресу као да су опседнути.

Окултизам је уобичајен у многим земљама. Веровање у натприродне силе постаје све популарније и све више привлачи људе. Књиге, игре, телевизијске емисије и филмови у којима се приказују демони, вештице и паранормалне појаве сада су раширенији него икада.

Међутим, Библија каже да је учествовање у било ком виду окултизма заправо контакт с духовним подручјем. То није безазлена ни безопасна забава, нити пуко истраживање непознатог. То је контакт са демонима, злим анђелима који су се побунили против Бога (Откривење 12:9, 12).

Као што риболовац користи мамац, тако и демони користе окултизам. Риболовац користи различите мамце како би уловио различите врсте рибе. Исто тако и зли духови користе бројне облике окултизма како би имали власт над различитим врстама људи. У Библији је вођа демона описан као „бог овог [злог] света“. Он вешто заслепљује ум неверника како не би разумели истину из Божје Речи и његову намеру (2. Коринћанима 4:4).

Које су последице

Једноставно речено, циљ злих духовних створења је следећи: Они желе да нас заведу и одврате од нашег Створитеља како не бисмо развили близак однос с њим. Они наводе људе на непослушност Божјим праведним захтевима, били они тога свесни или не. Стога, последице окултизма су Божје неодобравање, безнађе и на крају уништење (Откривење 21:8).

Луис из Порторика каже: „Још док сам био дете, моја породица је била уплетена у окултизам. То је био део наше породичне религије и начин живота. Мислио сам да је моја способност да предвидим будућност и читам тарот карте урођена. Често сам могао да погодим који ће бројеви бити извучени на лутрији и тако сам помагао другима да добију новац. Ти наводни дарови само су ме спречавали да упознам библијску истину и изградим добар однос с Богом“ (Јован 17:3).

Многи сматрају да је контакт с духовним подручјем безопасан, чак користан. Можда кажу да постоје такозвани добри духови или тврде да окултне радње доносе просветљење, богатство и срећу. То је далеко од истине. „Све има своју цену“, каже Луис.

Младић по имену Чад имао је следеће искуство: привиђали су му се страшни призори а демони су га мучили тако што су га будили ноћу. „Демони су почели да ме узнемиравају и муче сваке ноћи“, каже он. Како се можемо заштитити од таквих напада?

Како се можемо заштитити

Да бисмо се заштитили од утицаја злих духова, потребно је да се ослободимо свега што је повезано са окултизмом (Галатима 5:19-21). Стога Јехова Бог заповеда својим слугама да се чувају следећих поступака: „Нека се код тебе не нађе нико... који гата, ни који се бави магијом, ни који прориче по знамењу, ни врачар, ни који баца чини, ни који призива духове, ни који прориче будућност, ни који пита мртве. Јер ко год тако нешто чини одвратан је Јехови“ (Поновљени закони 18:10-12).

У складу с овим речима многи су предузели кораке да се заштите тако што су бацили књиге и друге предмете који су у било каквој вези са окултизмом. Кен, који се ослободио утицаја демона, каже: „Прегледао сам своје ствари и уништио све што ми је било сумњиво.“ (Видети Дела апостолска 19:19, 20.)

Најбоља заштита је близак однос с правим Богом, Јеховом. Запазите шта треба да радимо према Јакову 4:7, 8: „Подложите се, дакле, Богу, а супротставите се Ђаволу, и побећи ће од вас. Приближите се Богу, и он ће се приближити вама. Очистите своје руке, грешници, и прочистите своје срце, неодлучни.“

Јехова Бог поучава и штити оне који му се приближе. Њима ’нису непознате Сатанине намере‘ нити су заварани његовим лажним приказивањем (2. Коринћанима 2:11; 11:14). Осим тога, Јехова је Свемоћан Бог. Он ће ослободити од напада злих духова све оне који га призивају с вером. Раније поменути Чад каже: „Пошто сам сазнао од кога ти напади долазе, призивао сам Јехову Бога да ме заштити и напади су престали“ (Псалам 91:1, 2).

Дакле, људи искреног срца већ сада могу имати Божју заштиту и унапред се радовати томе што ће демони и сви који су под њиховим утицајем бити ускоро уништени. Замислите само каква ће радост и мир владати на земљи када људи буду ослобођени утицаја злих духова! (Исаија 11:9; Откривење 22:15).