Пређи на садржај

Пређи на садржај

Пица — омиљена храна

Пица — омиљена храна

Пица — омиљена храна

ОД ДОПИСНИКА ПРОБУДИТЕ СЕ! ИЗ ИТАЛИЈЕ

У НАРОДУ постоји прича да се краљ Фердинанд I (1751-1825) прерушио у обичног човека и кришом отишао у сиромашан крај у Напуљу. Зашто је то урадио? Неки кажу да је то учинио јер је желео да ужива у храни коју је краљица забранила на двору. Била је то пица.

Да је Фердинанд данас жив, он би без проблема могао да задовољи свој апетит. Данас у Италији постоји око 30 000 пицерија у којима се годишње направи 45 пица по становнику!

Скроман почетак

Прве пице су вероватно прављене у Напуљу око 1720. У то време пица је углавном била „брза храна“ за сиромашне која се продавала и јела на улици. Продавци би ишли улицама и гласно нудили овај укусни специјалитет. Пице су биле топле захваљујући томе што су се држале у бакарним посудама званим скудо, које су продавци носили на глави.

Краљ Фердинанд I је своју љубав према овом јелу на крају открио краљевском двору. Убрзо је овај улични специјалитет постао толико омиљен да су чак и чланови богатих кругова и краљевске породице похрлили у пицерије. Фердинандов унук, краљ Фердинанд II, чак је 1832. у врту палате Каподимонте направио пећницу на дрва како би удовољио својим аристократским гостима.

Да ли је пица хранљива?

Данас је пица омиљена храна младих. Ипак, на месту је реч опреза. Да би се сматрала здравом храном, пица се мора правити од здравих састојака код којих је количина угљених хидрата, протеина и масти у равнотежи и који су богати витаминима, минералима и аминокиселинама. Препоручљиво је да се у припреми користи маслиново уље, јер поспешује стварање липопротеина високе густине, описаних као „добар холестерол који прочишћава артерије“.

Осим тога, ако се пица добро припреми, она ће ретко кад изазвати проблеме с варењем. То је делимично због тога што угљени хидрати у брашну апсорбују довољно воде док се тесто меси и стоји да ускисне. Штавише, сложени угљени хидрати брзо стварају осећај ситости, због чега се и највећи љубитељи пице углавном неће прејести.

Следећи пут када будете уживали у укусу пице, сетите се њених скромних почетака. И будите срећни што краљ Фердинанд I своју љубав према овом специјалитету није сачувао за себе.

[Оквир/Слика на 27. страни]

◼ Најбоље пице се праве у пећницама на дрва. Дим који се ослобађа приликом печења даје пици посебан мирис, док танак слој пепела с доње стране пружа изврстан укус.

◼ Највећа округла пица на свету направљена је 1990. Она је у пречнику била више од 37 метара и тежила је преко 12 000 килограма!

◼ Стари обичај да се тесто баца увис и врти укруг није само ради представе. Захваљујући центрифугалној сили тесто поприма облик диска с благо издигнутом ивицом — што је савршена подлога за пицу!

[Слика на целој 26. страни]