Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јехова је наш помоћник

Јехова је наш помоћник

Јехова је наш помоћник

„Помоћ је мени од Јехове који је небо и земљу створио“ (ПСАЛАМ 121:2).

1, 2. (а) Зашто се може рећи да је свакоме од нас понекад потребна помоћ? (б) Какав је Помоћник Јехова?

 КОМЕ од нас никада није била потребна помоћ? Чињеница је да је свакоме од нас понекад потребна помоћ — можда да изађемо на крај с неким тегобним проблемом, да поднесемо болан губитак или да истрајемо у некој тешкој кушњи. Када им је потребна помоћ, људи се обично обраћају саосећајном пријатељу. Бреме је много лакше носити када се подели с пријатељем. Али људи могу помоћи само делимично. Осим тога, они не могу да пруже помоћ увек када је то потребно.

2 Међутим, постоји Помоћник који има неограничену моћ. Надаље, он нас уверава да нас никада неће оставити. Псалмиста је открио о коме се ради када је с пуно поуздања изјавио: „Помоћ је мени од Јехове“ (Псалам 121:2). Зашто је овај псалмиста био сигуран да ће му Јехова помоћи? Да бисмо добили одговор на ово питање, хајде да осмотримо 121. Псалам. То ће нам помоћи да увидимо зашто и ми с поуздањем можемо гледати на Јехову као на нашег Помоћника.

Неисцрпан извор помоћи

3. Ка којој је гори псалмиста можда подигао свој поглед, и зашто?

3 Псалмиста је започео овај псалам тако што је указао на то да Јеховино стварство пружа основу за поуздање у њега: „Очи своје ка горама дижем. Откуд ће ми помоћ доћи? Помоћ је мени од Јехове који је небо и земљу створио“ (Псалам 121:1, 2). Псалмиста вероватно није подигао свој поглед ка било којој гори. Јеховин храм у Јерусалиму већ је постојао у време писања ових речи. Тај град, смештен у брдовитим пределима Јуде, у симболичном смислу био је место где пребива Јехова (Псалам 135:21ДК). Псалмиста је можда управљао поглед ка гори у Јерусалиму на којој је био изграђен Јеховин храм, с поуздањем очекујући помоћ од Јехове. Зашто је тај псалмиста био толико сигуран да Јехова може да му помогне? Зато што је Он ’створио небо и земљу‘. Псалмиста је у суштини рекао: ’Сигурно не постоји ништа што би свемоћног Створитеља могло спречити да ми помогне!‘ (Исаија 40:26).

4. Како је псалмиста показао да Јехова у сваком тренутку зна шта је потребно његовим слугама, и зашто је то утешна мисао?

4 Псалмиста је затим објаснио да Јехова у сваком тренутку зна шта је потребно његовим слугама: „Нек ти да он да не клизне нога твоја, да чувар твој не задрема! Не, не дрема, нити спава Чувар Израелов“ (Псалам 121:3, 4). Немогуће је да Бог допусти да они који се уздају у њега ’клизну‘, то јест да доживе пад од ког се не могу опоравити (Пословице 24:16). Зашто Јехова то неће допустити? Зато што је он попут потпуно будног пастира који чува своје овце. Зар то није утешна мисао? Он ниједног тренутка неће занемарити потребе свог народа. И дању и ноћу брине о њима.

5. Зашто се за Јехову каже да нам је „с десне стране“?

5 Уверен да је Јехова лојални Заштитник свог народа, псалмиста је написао: „Јехова тебе чува. Јехова је сенка твоја, а он ти је с десне стране. Дању неће те убити сунце, нити месец ноћу“ (Псалам 121:5, 6). За некога ко је пешице путовао по Блиском истоку, сенка је представљала неопходну заштиту од жарког сунца. Јехова је за свој народ попут сенке јер га штити од ужарене врелине невоља. Запази да се за Јехову каже да нам је „с десне стране“. У древним ратовима, десна рука војника у извесној мери била је незаштићена јер се штит налазио у његовој левој руци. Неки лојални пријатељ би га могао заштитити тако што би стајао и борио се с његове десне стране. Попут таквог пријатеља, Јехова лојално стоји уз своје обожаваоце, увек спреман да им прискочи у помоћ.

6, 7. (а) Како нас псалмиста уверава да Јехова никада неће престати да помаже свом народу? (б) Зашто можемо делити псалмистино уверење?

6 Да ли ће Јехова икада престати да помаже свом народу? И сама помисао на то делује невероватно. Псалмиста је закључио: „Чуваће те Јехова, од свакога зла, сачуваће Јехова душу твоју. Јехова ће твој улазак и излазак чувати, од сад и довека“ (Псалам 121:7, 8). Запази да је писац променио време у ком је писао — из садашњег је прешао на будуће. Псалмиста је раније у 5. стиху рекао: „Јехова тебе чува.“ Међутим, у овим стиховима, псалмиста је написао: „Чуваће те Јехова.“ Правим обожаваоцима је на тај начин пружена гаранција да ће им Јехова помагати и у будућности. Где год да оду, каква год невоља да их снађе, они никада неће бити ван домашаја његове руке која пружа помоћ (Пословице 12:21).

7 Заиста, писац 121. Псалма био је уверен да свемоћни Створитељ бди над својим слугама попут брижног пастира који чува своје овце или попут опрезног стражара. Јехова се не мења и зато имамо сваки разлог да делимо псалмистино уверење (Малахија 3:6). Да ли то значи да ћемо физички увек бити заштићени? Не, али докле год на њега гледамо као на нашег Помоћника, он ће нас чувати од свега што би у духовном смислу могло да нам нанесе штету. Сасвим је на месту да се питамо: ’Како нам Јехова помаже?‘ Хајде да размотримо четири начина на која он то ради. У овом чланку ћемо видети како је у библијским временима помагао својим слугама. У следећем ћемо осмотрити како он данас помаже свом народу.

Помоћ анђела

8. Зашто не изненађује то што су анђели живо заинтересовани за добробит Божјих слугу на земљи?

8 Јехова под својом командом има на милионе анђела (Данило 7:9, 10). Ти духовни синови верно извршавају његову вољу (Псалам 103:20). Они врло добро знају да Јехова много воли људе који га обожавају и да жели да им помогне. Стога не изненађује што су анђели живо заинтересовани за добробит Божјих слугу на земљи (Лука 15:10). Анђели се онда сигурно радују што их Јехова користи да би помагао људима. Како је Јехова користио анђеле да би у древна времена помагао својим слугама?

9. Наведи неки пример који показује да је Бог овластио анђеле да штите верне људе.

9 Бог је овластио анђеле да штите и избављају верне људе. Два анђела су помогла Лоту и његовим ћеркама да избегну уништење Содома и Гоморе (Постање 19:1, 15-17). Један једини анђео је побио 185 000 асирских војника који су кренули на Јерусалим (2. Краљевима 19:35). Када је Данило био бачен у јаму с лавовима, Јехова је ’послао анђела и затворио уста лавовима‘ (Данило 6:21, 22). Анђео је ослободио апостола Петра из затвора (Дела апостолска 12:6-11). У Библији се помиње још много других прилика када су анђели пружили заштиту, чиме се потврђује оно што стоји у Псалму 34:8: „Анђео Јеховин станује око оних који се њега боје, и избавља их.“

10. Како је Јехова користио анђела да охрабри пророка Данила?

10 У неким приликама, Јехова је користио анђеле да би охрабрио и ојачао верне људе. Један дирљив пример тога налазимо у 10. поглављу Данила. Он је у то време вероватно имао близу 100 година. Био је веома обесхрабрен, очигледно због тога што је Јерусалим био опустошен и због тога што се одуговлачило са изградњом храма. Био је узнемирен и због тога што је видео једну застрашујућу визију (Данило 10:2, 3, 8). Бог је с љубављу послао анђела да га охрабри. Тај анђео је више пута подсетио Данила да је ’мио‘ Богу. До каквих је резултата то довело? Остарели пророк је рекао анђелу: ’Укрепио си ме‘ (Данило 10:11, 19).

11. Који пример показује како се преко анђела водило дело проповедања добре вести?

11 Јехова је користио анђеле и да би водио дело проповедања добре вести. Анђео је упутио Филипа да проповеда о Христу једном етиопском евнуху који се после тога крстио (Дела апостолска 8:26, 27, 36, 38). Убрзо је постало јасно да је Божја воља да се добра вест проповеда и необрезаним паганима. Анђео се у једној визији појавио Корнелију, богобојазном нејеврејину, и рекао му да пошаље некога по апостола Петра. Када су га нашли, Корнелијеви гласници су рекли Петру: „Корнелије... посредством светог анђела доби божанско упутство да пошаље по тебе да дођеш у његов дом и да чује оно што имаш да кажеш.“ Петар се одазвао на тај позив и тако су први необрезани пагани постали део хришћанске скупштине (Дела апостолска 10:22, 44-48). Замисли само како би се осећао кад би знао да ти је анђео помогао да нађеш особу која има исправан став!

Помоћ преко светог духа

12, 13. (а) Зашто су Исусови апостоли имали ваљан разлог да верују да свети дух може да им помогне? (б) За шта је свети дух оспособио хришћане из првог века?

12 Кратко пре смрти, Исус је уверио апостоле да неће бити остављени без помоћи. Отац ће им дати ’помоћника, свети дух‘ (Јован 14:26). Апостоли су имали ваљан разлог да верују да свети дух може да им помогне. На крају крајева, надахнуто Писмо обилује примерима који показују како је Јехова, да би помогао свом народу, користио свети дух, најмоћнију силу у свемиру.

13 Свети дух је у многим приликама био коришћен да би оспособио људе да врше Јеховину вољу. Свети дух је оспособио судије да избављају Израел (Судије 3:9, 10; 6:34). Тај исти дух је оспособио хришћане из првог века да и даље смело проповедају упркос најразличитијем противљењу (Дела апостолска 1:8; 4:31). Успех с којим су вршили своју службу представља снажан доказ да је свети дух деловао у њихову корист. Које би друго објашњење постојало за то како је ’неуким и обичним‘ људима пошло за руком да вест о Краљевству проповедају широм тада познатог света? (Дела апостолска 4:13; Колошанима 1:23).

14. Како је Јехова користио свети дух да би просветлио свој народ?

14 Јехова је користио свети дух и да би просветлио свој народ. Јосиф је захваљујући Божјем духу протумачио фараонове пророчанске снове (Постање 41:16, 38, 39). Јехова је помоћу свог духа открио своје намере понизнима а сакрио их од поносних (Матеј 11:25). Што се тиче онога што Јехова пружа ’онима који га воле‘, апостол Павле је рекао: „Бог је то открио нама посредством свог духа“ (1. Коринћанима 2:7-10). Особа може заиста разумети Божју вољу само уз помоћ светог духа.

Помоћ из Божје Речи

15, 16. Шта је Исусу Навину било речено да ради да би поступао мудро?

15 Јеховина надахнута Реч је ’корисна за поучавање‘ и омогућава Божјим слугама да буду ’потпуно опремљени за свако добро дело‘ (2. Тимотеју 3:16, 17). Библија садржи многе примере који показују како су Божјим древним слугама помогли делови његове Речи који су тада били записани.

16 Писмо је Божјим обожаваоцима пружало поуздано вођство. Када је Исусу Навину била поверена одговорност да води Израел, било му је речено: „Нека се не удаљи од уста твојих ова књига закона [коју је записао Мојсије]; размишљај о њој дан и ноћ, да радиш све како је у њој написано; јер ћеш тада бити срећан у потхватима својим и успећеш.“ Запази да Бог није обећао Исусу Навину да ће му неким чудом дати мудрост. Уместо тога, Исус Навин ће мудро поступати ако чита ’књигу закона‘ и медитира о њој (Исус Навин 1:8; Псалам 1:1-3).

17. Како су и Данилу и краљу Јосији помогли делови Писма које су имали?

17 Божја писана Реч је помогла и да се открију његова воља и његове намере. Данило је на пример из Јеремијиних списа разумео колико ће дуго Јерусалим стајати опустошен (Јеремија 25:11; Данило 9:2). Осмотри и један догађај који се збио док је Јудом владао краљ Јосија. Народ је до тог времена застранио од Јехове и краљеви очигледно нису правили личне примерке Закона и нису га се држали (Поновљени закони 17:18-20). Међутим, док су се у храму вршиле неке поправке, пронађена је „књига закона“, коју је можда написао сам Мојсије. Можда је то био оригиналан примерак састављен око 800 година раније. Када је чуо оно што је стајало у тој књизи, Јосија је схватио колико се народ удаљио од вршења Јеховине воље и он је као краљ предузео одлучне мере да се држи онога што је стајало у књизи (2. Краљевима 22:8; 23:1-7). Зар није очигледно да су Божјим слугама из древних времена помагали делови Писма које су тада имали?

Помоћ преко суверника

18. Зашто можемо рећи да кад год прави обожавалац помогне другоме заслугу за то треба приписати Јехови?

18 Помоћ коју Јехова пружа често долази преко суверника. Кад год суобожаваоци помогну једни другима, заслугу за то треба приписати Богу. Зашто то можемо рећи? Из два разлога. Прво, у то је укључен Божји свети дух. Тај дух, у онима који се подлажу његовом вођству, ствара плод који укључује љубав и доброту (Галатима 5:22, 23). Стога, када је неки Божји слуга потакнут да помогне другом Божјем слуги, то представља доказ да делује Јеховин дух. Друго, створени смо по Божјем обличју (Постање 1:26). То значи да имамо способност да одражавамо његове особине, укључујући и његову љубазност и саосећање. Дакле, кад год један Јеховин слуга помогне другоме, прави Извор такве помоћи је у ствари Онај чије се особине опонашају том приликом.

19. Према библијском извештају, како је Јехова пружао помоћ преко суверника?

19 Како је Јехова у библијска времена пружао помоћ преко суверника? Јехова је често подстицао неког свог слугу да посаветује другог, као што је на пример Јеремија дао Варуху животоспасавајући савет (Јеремија 45:1-5). Понекад су прави обожаваоци били покренути да суверницима пруже материјалну помоћ, попут хришћана у Македонији и Ахаји који су показали спремност да помогну браћи у Јерусалиму која су била у невољи. Апостол Павле је запазио да таква великодушност представља „израз захвалности Богу“ (2. Коринћанима 9:11).

20, 21. У којој су ситуацији апостола Павла охрабрила браћа из Рима?

20 Посебно су дирљиви извештаји о Јеховиним слугама који су уложили доста труда да би ојачали и охрабрили једни друге. Осмотри један пример који се тиче апостола Павла. Док је као затвореник ишао у Рим, Павле је ишао путем који је био познат као Апијев друм. Било је веома неугодно путовати последњом деоницом тог пута јер се морало проћи кроз мочварно подручје. a Браћа из скупштине у Риму знала су да Павле долази. Шта ће урадити? Да ли ће код својих кућа чекати док Павле не стигне у град и онда поћи да га поздраве?

21 Библијски писац Лука, који је пратио Павла на том путу, каже нам шта се десило: „Оданде нам браћа [из Рима], чувши вести о нама, дођоше у сусрет до Апијевог трга и Три крчме.“ Можеш ли да замислиш то? Пошто су знали да Павле долази, једна група браће из Рима кренула му је у сусрет. Неколико њих је остало на Апијевом тргу, тада добро познатој станици на том путу која се налазила око 70 километара од Рима. Остали су га чекали код Три крчме, места за одмор које је било педесетак километара од града. Како је Павле реаговао? Лука каже: „Кад их Павле угледа, захвали Богу и охрабри се“ (Дела апостолска 28:15). Замисли то — Павла је охрабрило и утешило већ и само то што је видео браћу која су се потрудила да превале сав тај пут! Коме је Павле захвалио за ту подршку? Ономе ко је био заслужан за све то, Јехови Богу.

22. Који је наш годишњи цитат за 2005, и шта ће бити размотрено у наредном чланку?

22 Очигледно је да надахнути извештаји о Божјим поступцима говоре сами за себе. Он је Помоћник коме нема равна. Зато је сасвим на месту што ће годишњи цитат Јеховиних сведока за 2005. годину бити речи из Псалма 121:2: „Помоћ је мени од Јехове.“ Међутим, како нам Јехова помаже данас? То ће бити размотрено у наредном чланку.

[Фуснота]

a Римски песник Хорације (65–8. пре н. е.), који је и сам прошао тим путем, говорио је о неугодностима на том делу пута. За Апијев трг је рекао да је „препун лађара и шкртих крчмара“. Жалио се на „проклете комарце и жабе“ и на „одвратну“ воду.

Да ли се сећаш?

Како је Јехова пружао помоћ

• посредством анђела?

• преко светог духа?

• помоћу своје надахнуте Речи?

• преко суверника?

[Питања за разматрање]

[Истакнути текст на 15. страни]

Годишњи цитат за 2005. гласи: „Помоћ је мени од Јехове“ (Псалам 121:2).

[Слика на 16. страни]

Павле је Богу захвалио за помоћ коју су му пружила браћа из Рима