Пређи на садржај

Пређи на садржај

Млади, тежите за циљевима којима се прославља Бог

Млади, тежите за циљевима којима се прославља Бог

Млади, тежите за циљевима којима се прославља Бог

„Вежбај се у оданости Богу“ (1. ТИМОТЕЈУ 4:7)

1, 2. (а) Зашто је Павле похвалио Тимотеја? (б) Како се данас млади ’вежбају у оданости Богу‘?

 „НЕМАМ никог другог попут њега ко би се истински бринуо за вашу добробит... Као дете с оцем робовао [је] са мном у ширењу добре вести“ (Филипљанима 2:20, 22). Апостол Павле је укључио ову срдачну похвалу у своје писмо хришћанима из првог века у Филипима. О коме је говорио? О свом младом сапутнику Тимотеју. Замисли само како је ова потврда Павлове наклоности и поверења охрабрила Тимотеја!

2 Млади који попут Тимотеја цене духовне ствари одувек су били драгоцено благо у Јеховином народу (Псалам 110:3). Данас у Божјој организацији има пуно младих који служе као пионири, мисионари, добровољци за градњу и бетелити. За сваку похвалу су и они који ревно учествују у скупштинским активностима док брину за друге одговорности. Такви млади људи доживљавају право задовољство које произлази из тежње за циљевима којима се прославља наш небески Отац, Јехова. Они се заиста ’вежбају у оданости Богу‘ (1. Тимотеју 4:7, 8).

3. Која ће се питања осмотрити у овом чланку?

3 Да ли као млада особа тежиш за конкретним духовним циљевима? Где можеш наћи помоћ и подстрек за то? Како се можеш одупрети притисцима овог материјалистичког света? Које благослове можеш очекивати ако будеш тежио за циљевима којима се прославља Бог? Потражимо одговоре на ова питања осматрајући Тимотејеве околности и позив који је изабрао.

Ко је био Тимотеј

4. Опиши укратко како је Тимотеј напредовао у хришћанској служби.

4 Тимотеј је одрастао у Листри, једном градићу у римској провинцији Галији. У контакт с хришћанством је вероватно дошао још као тинејџер, када је Павле проповедао у Листри око 47. н. е. Тимотеј је брзо стекао одличан углед код тамошње хришћанске браће. Када је две године касније поново дошао у Листру и чуо за његов напредак, Павле га је изабрао да служи с њим као мисионар (Дела апостолска 14:5-20; 16:1-3). Како је Тимотеј сазревао, тако је добијао још веће одговорности, укључујући и веома важан задатак да јача браћу. Када му је Павле писао из затвора у Риму око 65. н. е., Тимотеј је служио као старешина у Ефесу.

5. Према 2. Тимотеју 3:14, 15, која су два фактора допринела томе да Тимотеј тежи за духовним циљевима?

5 Тимотеј је очигледно изабрао да тежи за духовним циљевима. Али шта га је на то навело? У свом другом писму Тимотеју, Павле је споменуо два одлучујућа фактора. „Остани у ономе што си научио и у шта си се уверио“, написао је, „будући да знаш ко те је свему томе поучио и да од раног детињства познајеш свете списе“ (2. Тимотеју 3:14, 15). Осмотримо најпре улогу коју су други хришћани одиграли у изборима које је Тимотеј направио.

Извуци корист из доброг утицаја других

6. Чему је Тимотеј био поучаван и како је реаговао на то?

6 Тимотеј је растао у религиозно раздељеном дому. Отац му је био Грк, а мајка Евникија и бака Лоида биле су Јеврејке (Дела апостолска 16:1). Евникија и Лоида су одмалена поучавале Тимотеја истини из Хебрејских списа. Након што су се обратиле на хришћанство, несумњиво су му помогле да развије веру у хришћанска учења. Сасвим је сигурно да је та одлична поука у потпуности користила Тимотеју. Павле је приметио: „Сећам се твоје нелицемерне вере, вере коју је најпре имала твоја бака Лоида и твоја мајка Евникија, а коју, уверен сам, имаш и ти“ (2. Тимотеју 1:5).

7. Које лепе околности имају многи млади и како им то може користити?

7 Лепо је што данас многи млади имају богобојазне родитеље, баке и деке који попут Лоиде и Евникије разумеју колико је важно да се тежи за духовним циљевима. На пример, Самира се сећа дугих разговора које је као тинејџерка водила са својим родитељима. „Мама и тата су ме поучавали да на ствари гледам онако како би Јехова гледао и да ми најважнија буде служба проповедања“, прича она. „Увек су ме подстицали да тежим за пуновременом службом.“ Самира се одазвала на подстицање својих родитеља и сада има јединствену прилику да служи као члан бетелске породице у својој земљи. Ако те родитељи подстичу да се усредсредиш на духовне циљеве, озбиљно узми у обзир њихов савет. Они желе да будеш срећан у животу (Пословице 1:5).

8. Како је Тимотеју користило добро хришћанско друштво?

8 Такође је важно да тражиш добро друштво у хришћанском братству. Тимотеј је био познат старешинама у својој скупштини и у Иконији, која је била удаљена око 30 километара (Дела апостолска 16:1, 2). Развио је блиско пријатељство с Павлом, који је био веома енергичан човек (Филипљанима 3:14). Павлова писма показују да је Тимотеј послушао савете и да је радо опонашао примере верних Божјих слугу (1. Коринћанима 4:17; 1. Тимотеју 4:6, 12-16). Павле је написао: „Ти си добро упознао моје учење, мој начин живота, мој животни циљ, моју веру, моју дуготрпљивост, моју љубав, моју истрајност“ (2. Тимотеју 3:10). Да, Тимотеј је тесно следио Павлов пример. Слично томе, ако се зближиш с духовно јаким особама у скупштини, то ће ти помоћи да поставиш добре духовне циљеве (2. Тимотеју 2:20-22).

Проучавај „свете списе“

9. Осим што бираш право друштво, шта мораш радити да би се ’вежбао у оданости Богу‘?

9 Да ли је за остваривање духовних циљева довољно само изабрати право друштво? Не. Попут Тимотеја, треба пажљиво да осматраш „свете списе“. Можда проучавање није нешто што највише волиш, али не заборави да је Тимотеј морао да се ’вежба у оданости Богу‘. Спортисти често месецима интензивно вежбају како би достигли свој циљ. Слично томе, и за остваривање духовних циљева потребне су жртве и озбиљан труд (1. Тимотеју 4:7, 8, 10). Међутим, можда се питаш: ’Како ми проучавање Библије може помоћи да достигнем своје циљеве?‘ Осмотримо три начина.

10, 11. Зашто ће те Свето писмо подстаћи да посегнеш за духовним циљевима? Наведи неки пример.

10 Као прво, Свето писмо ће ти пружити исправну мотивацију. Оно говори о дивној личности нашег небеског Оца, о његовом највећем изразу љубави у нашу корист и о вечним благословима који очекују његове верне слуге (Амос 3:7; Јован 3:16; Римљанима 15:4). Како буде расло твоје знање о Јехови, тако ће расти и твоја љубав према њему и жеља да му предаш свој живот.

11 Многи млади хришћани кажу да је редовно лично проучавање Библије било нешто основно што им је помогло да прихвате истину. На пример, Адел је одрасла у породици Јеховиних сведока али никада није поставила ниједан духовни циљ. „Родитељи су ме водили у Дворану Краљевства“, каже она, „али ја нисам проучавала, нити сам слушала на састанцима.“ Након што јој се сестра крстила, Адел је почела озбиљније да гледа на истину. „Почела сам с читањем целе Библије. Прочитала бих један део и затим бих забележила нешто у вези са оним што сам управо прочитала. Још увек имам те белешке. Прочитам Библију једном годишње.“ Захваљујући томе, Адел је била подстакнута да преда живот Јехови. Упркос озбиљним физичким ограничењима, сада је пионир, то јест пуновремени јеванђелизатор.

12, 13. (а) Које ће измене млада особа моћи да изврши ако проучава Библију и како? (б) Наведи примере практичне мудрости која се налази у Божјој Речи.

12 Као друго, Библија ће ти помоћи да извршиш потребне измене у својој личности. Павле је рекао Тимотеју да су ’свети списи‘ корисни „за поучавање, за укоравање, за поправљање, за васпитавање у праведности, да Божји човек буде сасвим способан и потпуно опремљен за свако добро дело“ (2. Тимотеју 3:16, 17). Ако редовно размишљаш о ономе што је повезано с Божјом Речју и примењујеш библијска начела, дозволићеш Божјем духу да побољша твоју личност. Развићеш важне особине, као што су понизност, истрајност, марљивост и истинска љубав према сухришћанима (1. Тимотеју 4:15). Тимотеј је поседовао те особине и тако је постао право благо и за Павла и за скупштине у којима је служио (Филипљанима 2:20-22).

13 Као треће, Божја Реч је ризница практичне мудрости (Псалам 1:1-3; 19:7; 2. Тимотеју 2:7; 3:15). Она ће ти помоћи да мудро изабереш пријатеље, да изабереш здраву забаву и да успешно изађеш на крај с безброј других изазова (Постанак 34:1, 2; Псалам 119:37; 1. Коринћанима 7:36). Да би достигао духовне циљеве, веома је важно да сада доносиш мудре одлуке.

„Бори се у доброј борби“

14. Зашто није најлакше одлучити се за духовне циљеве?

14 Дати предност циљевима којима се прославља Јехова свакако је најмудрији, али ни у ком случају није и најлакши избор. На пример, када треба да изабереш чему ћеш посветити свој живот, можеш доћи под велики притисак рођака, вршњака и добронамерних наставника који верују да су за истински успех и срећу пресудни више образовање и нека уносна каријера (Римљанима 12:2). Попут Тимотеја, мораћеш да се ’бориш у доброј борби вере‘ како би ’освојио вечни живот‘ који ти Јехова нуди (1. Тимотеју 6:12; 2. Тимотеју 3:12).

15. С којим се противљењем Тимотеј вероватно суочио?

15 Можеш бити изложен озбиљном испиту када се чланови породице који нису Јеховини сведоци не слажу с твојим одлукама. Можда је и Тимотеј морао да се избори против таквог противљења. Према једном делу, Тимотејева породица је вероватно „припадала образованој и богатој класи“. Његов отац је вероватно очекивао да он тежи за вишим образовањем и да настави да се бави послом којим се он бавио. a Замисли како је Тимотејев отац реаговао када је схватио да Тимотеј више жели да се изложи опасностима и финансијској неизвесности као мисионар с Павлом!

16. Како је један младић савладао противљење свог родитеља?

16 Данас се млади хришћани суочавају са сличним изазовима. Метју, који служи у једној подружници Јеховиних сведока, присећа се следећег: „Када сам почео да служим као пионир, отац је био страшно разочаран. Мислио је да ’расипам‘ своје образовање зато што сам чистио зграде како бих се издржавао у служби. Исмевао ме је, говорећи ми колико бих зарадио да имам посао с пуним радним временом.“ Како се Метју поставио према таквом противљењу? „Наставио сам да се стриктно држим распореда за читање Библије и непрестано сам се молио, посебно онда када ми је било лако да планем.“ Његова одлучност је била награђена. С временом се поправио његов однос са оцем. Метју се такође приближио Јехови. „Видим како се Јехова брине о мени, како ме храбри и штити од лоших одлука“, каже он. „Ништа од тога не бих доживео да нисам посегнуо за духовним циљевима.“

Остани усредсређен на духовне циљеве

17. Како неки могу погрешити и поколебати оне који планирају да започну с пуновременом службом? (Матеј 16:22).

17 Једва приметан изазов твојој тежњи за духовним циљевима може доћи чак и од суверника. ’Зашто да будеш пионир?‘, могу неки да те питају. ’Можеш водити нормалан живот и још увек учествовати у служби проповедања. Нађи неки добар посао и обезбеди се материјално.‘ Ово може деловати као добар савет, али да ли би се заиста вежбао у оданости Богу уколико би следио такав савет?

18, 19. (а) Како можеш остати усредсређен на духовне циљеве? (б) Испричај које жртве ти као млада особа чиниш ради Краљевства.

18 Неки хришћани у Тимотејево време очигледно су слично размишљали (1. Тимотеју 6:17). Да би помогао Тимотеју да остане усредсређен на духовне циљеве, Павле га је подстакао следећим речима: „Ниједан војник се не упушта у послове свакодневног живота, јер жели да угоди ономе који га је узео за војника“ (2. Тимотеју 2:4). Активан војник не може дозволити да га ометају цивилни послови. Његов живот, и живот других, зависе од тога да ли је он увек спреман да изврши наређења претпостављеног. Као Христов војник, и ти мораш показати такву одлучност и избегавати да се уплетеш у тежњу за непотребним материјалним стварима које би те могле спречити да у потпуности извршаваш службу којом се спасавају многи животи (Матеј 6:24; 1. Тимотеју 4:16; 2. Тимотеју 4:2, 5).

19 Уместо да водиш лагодан живот, развијај дух самопожртвованости. „Буди спреман да радиш без животних удобности, као војник Христа Исуса“ (2. Тимотеју 2:3, The English Bible in Basic English). Сарађујући с Павлом, Тимотеј је открио тајну како да буде задовољан чак и под најтежим околностима (Филипљанима 4:11, 12; 1. Тимотеју 6:6-8). И ти можеш то исто. Да ли си спреман да поднесеш жртве ради Краљевства?

Садашњи и будући благослови

20, 21. (а) Наведи неке од благослова који долазе када се тежи за духовним циљевима. (б) Шта си одлучан да радиш?

20 Тимотеј је око 15 година тесно сарађивао с Павлом. Из прве руке је видео како се оснивају нове скупштине док се добра вест ширила међу скоро свима у северном Средоземљу. Имао је узбудљивији и смисаонији живот него што би то икада био случај да је изабрао да води неки „нормалан“ живот (2. Коринћанима 11:26, 27). Ако тежиш за духовним циљевима, и ти ћеш пожњети духовне благослове од непроцењиве вредности. Приближићеш се Јехови и стећи ћеш љубав и поштовање сухришћана. Уместо бола и незадовољства које доноси тежња за материјалним богатством, доживећеш истинску срећу која произлази из несебичног давања. Што је највредније од свега, ’освојићеш прави живот‘ — вечни живот у рају на земљи (1. Тимотеју 6:9, 10, 17-19; Дела апостолска 20:35).

21 Зато, уколико то већ ниси учинио, срдачно те подстичемо да одмах почнеш да се вежбаш у оданости Богу. Зближи се с браћом и сестрама из скупштине који ти могу помоћи да посегнеш за духовним циљевима и питај их за савете. Нека ти редовно проучавање Библије буде једна од најважнијих ствари у животу. Буди одлучан да се одупреш материјалистичком духу овог света. И увек имај на уму да Бог „који нам богато даје све да у томе уживамо“ обећава да можеш очекивати богате благослове и сада и у будућности уколико изабереш циљеве којима се он прославља (1. Тимотеју 6:17).

[Фуснота]

a Грчко друштво је стављало велик нагласак на образовање. Плутарх, који је живео у Тимотејево време, написао је: „Добити одговарајуће образовање представља извор и корен свег добра... Тврдим да особа тако постаје просветљена и срећна... Све друго што нам се пружа је овоземаљско и ништавно и није вредно да му поклонимо озбиљну пажњу“ (Moralia, I, „Васпитавање деце“).

Да ли се сећаш?

• Где млади могу добити помоћ како би посегли за духовним циљевима?

• Зашто је веома важно да се пажљиво проучава Библија?

• Како се млади могу одупрети материјалистичком утицају овог света?

• Који благослови долазе када се тежи за духовним циљевима?

[Питања за разматрање]

[Слика на 24. страни]

Тимотеј је тежио за одличним циљевима

[Слике на 25. страни]

Ко је све добро утицао на Тимотеја?

[Слике на 26. страни]

Да ли ти посежеш за духовним циљевима?