Пређи на садржај

Пређи на садржај

Млади, одуприте се притиску вршњака

Млади, одуприте се притиску вршњака

Млади, одуприте се притиску вршњака

„Нека ваша реч увек буде... сољу зачињена, да бисте знали свакоме да одговорите како треба“ (КОЛ. 4:6)

1, 2. Како се многи млади осећају због тога што се разликују од других и зашто?

 НЕМА сумње да израз „притисак вршњака“ ниси само чуо већ си то осетио на својој кожи. Вероватно те с времена на време неко наговара да урадиш нешто што знаш да је погрешно. Како се тада осећаш? „Понекад једноставно пожелим да нестанем“, каже 14-годишњи Кристофер, „или да будем као остали млади из школе, да се не види да сам другачији.“

2 Да ли твоји вршњаци пуно утичу на тебе? Ако је тако, због чега? Да ли је можда разлог то што желиш да те прихвате? Та жеља сама по себи није погрешна. Заправо, и одрасли желе да их други прихвате. Нико — био млад или стар — не воли да буде одбачен. Међутим, реално говорећи, заступање онога што је исправно неће ти увек донети признање других. Чак је и Исус то доживео. Па ипак, он је увек чинио оно што је исправно. Иако су га неки следили и постали његови ученици, други су презирали Божјег Сина и ’сматрали га безвредним‘ (Ис. 53:3).

Колики утицај има притисак да се прилагодиш другима?

3. Зашто би била грешка повиновати се мерилима вршњака?

3 Понекад си можда у искушењу да се повинујеш мерилима својих вршњака само да би им удовољио. То би била грешка. Хришћани не треба да буду „мала деца коју као да бацају таласи“ (Еф. 4:14). На малу децу је врло лако утицати. Међутим, ти си млада особа која је на путу ка одраслом добу. Зато, уколико верујеш да су Јеховина мерила за твоје добро, живи у складу с њима и осети благослове које то доноси (Пон. зак. 10:12, 13). Ако би поступао другачије, дозволио би другима да управљају твојим животом. Чињеница је да када подлегнеш притиску вршњака, постајеш њихова марионета. (Прочитати 2. Петрову 2:19.)

4, 5. (а) Како је Арон попустио под притиском и шта можемо научити из његовог примера? (б) Како твоји вршњаци могу вршити притисак на тебе?

4 Једном приликом је Мојсијев брат Арон попустио под притиском других. Када су Израелци тражили од њега да им направи бога, он је то и учинио. Арон није био кукавица. Раније су се он и Мојсије суочавали с фараоном, најмоћнијим човеком у Египту. Тада је Арон храбро говорио и преносио Божју поруку. Али притиску својих сународника није успео да се одупре. Притисак других заиста може много утицати на нас! Арону је било лакше да се суочи с краљем Египта него са својим сународницима (Изл. 7:1, 2; 32:1-4).

5 Као што Аронов пример показује, не суочавају се само млади с притиском других нити је то проблем само онима који су склони лошим поступцима. Под таквим притиском се могу наћи чак и особе које искрено желе да чине оно што је исправно, укључујући и тебе. Твоји вршњаци ће можда покушавати да те увуку у нешто лоше тако што ће те изазивати, лажно оптуживати или исмевати. У каквом год виду да се јавља, није лако суочити се с притиском вршњака. Да би му успешно одолео, потребно је да будеш потпуно сигуран да су твоја веровања истинита.

„Сами себе проверавајте“

6, 7. (а) Због чега је важно да будеш уверен да су твоја веровања исправна и како можеш стећи такву сигурност? (б) Која питања можеш поставити себи да би ојачао своје уверење?

6 Да би се изборио с притиском вршњака, најпре мораш бити уверен да су твоја веровања и мерила исправна. (Прочитати 2. Коринћанима 13:5.) То ће ти помоћи да будеш одважан, иако си можда по природи бојажљив (2. Тим. 1:7, 8). Чак је и онима који су одважни тешко да заступају нешто у шта не верују целим срцем. Зашто не би доказао себи да је оно чему си поучен из Библије заиста истина? Почни од темељних веровања. Примера ради, ти верујеш у Бога и чуо си од других због чега су они уверени да Бог постоји. Онда се запитај: ’Шта мене уверава да Бог постоји?‘ Сврха таквог самоиспитивања није да се створе сумње већ да ојачаш своју веру. Слично томе, питај се: ’Како знам да је Свето писмо надахнуто од Бога?‘ (2. Тим. 3:16). ’Због чега сам уверен да су ово „последњи дани“?‘ (2. Тим. 3:1-5). ’Зашто верујем да су Јеховина мерила за моје добро?‘ (Ис. 48:17, 18).

7 Можда оклеваш да поставиш себи таква питања јер се бојиш да нећеш знати да одговориш на њих. Међутим, то би било као да оклеваш да погледаш показивач горива на командној табли свог аута, плашећи се да ће он показати да нема више горива. Ако нема горива у резервоару, важно је да то знаш како би могао нешто да предузмеш. Слично томе, за тебе је најбоље да увидиш на којим подручјима ти недостаје уверење и да радиш на томе да га ојачаш (Дела 17:11).

8. Објасни како можеш ојачати своје уверење у то да је мудро послушати Божју заповест о уздржавању од блуда.

8 Осмотримо један пример. Библија те подстиче да ’бежиш од блуда‘. Питај се: ’Зашто је мудро да будем послушан тој заповести?‘ Размисли о свим разлозима због којих се твоји вршњаци упуштају у такво понашање. Покушај да се сетиш и разлога због којих особа која чини блуд „греши свом телу“ (1. Кор. 6:18). Сада анализирај те разлоге и запитај се: ’Шта је најбоље да учиним? Да ли стварно вреди упуштати се у неморално понашање?‘ Размисли још мало о томе и питај се: ’Како ћу се осећати ако починим неморал?‘ Можда ћеш у први мах стећи одобравање неких вршњака, али како ћеш се осећати касније, када будеш био са својим родитељима или суверницима у Дворани Краљевства? Како ћеш се осећати када будеш хтео да се помолиш Богу? Да ли си заиста спреман да жртвујеш добар однос с Богом само да би удовољио друштву из разреда?

9, 10. Како ти то што си сигуран у своја веровања помаже да имаш више поуздања када си са својим вршњацима?

9 Ако си тинејџер, налазиш се у периоду живота када се твоја способност просуђивања развија као никада раније. (Прочитати Римљанима 12:1, 2.) Искористи то време да озбиљно размислиш о томе шта теби лично значи то што си Јеховин сведок. Такво дубоко размишљање ће ти помоћи да будеш сигурнији у своја веровања. Затим ћеш, када се суочиш с притиском вршњака, моћи да реагујеш одмах и с поуздањем. Осећаћеш се попут младе хришћанке која каже: „Када се одупирем притиску вршњака, ја заправо показујем другима ко сам. То није само ’нека религија‘. То је средиште мог размишљања, мојих циљева, моралних вредности и целокупног живота.“

10 Наравно, није лако чврсто се држати онога што знаш да је исправно (Лука 13:24). И можда се питаш да ли се то исплати. Али, упамти следеће: Ако делујеш као да се извињаваш или да се стидиш свог става, други ће то приметити и вероватно ће само још појачати притисак. С друге стране, ако говориш с уверењем, можда ће те изненадити како ће те твоји вршњаци брзо оставити на миру. (Упоредити с Луком 4:12, 13.)

’Размишљај шта ћеш одговорити‘

11. Зашто је добро да се унапред припремиш за притисак вршњака?

11 Још један важан корак у одупирању притиску вршњака јесте припрема. (Прочитати Пословице 15:28.) Припрема подразумева да предвидиш ситуације које би могле искрснути. Уколико унапред размишљаш о њима, биће ти лакше да избегнеш сукоб. Примера ради, замисли да се приближаваш групи младих који пуше. Колике су шансе да ће ти понудити цигарету? Пошто си предвидео проблем, шта би могао да урадиш? У Пословицама 22:3 стоји: „Паметан човек види зло и склања се.“ Можеш кренути другим путем и тако у потпуности избећи сусрет с њима. То не значи да си кукавица већ да поступаш мудро.

12. Шта је мудро да учиниш када се нађеш под притиском вршњака?

12 Шта ако не можеш избећи неку ситуацију? Рецимо да те неко од вршњака зачуђено пита: „Да ли си још увек невин(а)?“ Решење проблема лежи у савету из Колошанима 4:6: „Нека ваша реч увек буде љубазна, сољу зачињена, да бисте знали свакоме да одговорите како треба.“ Као што показује овај стих, твој одговор ће зависити од тренутних околности. Обично нема потребе да нашироко објашњаваш библијска мерила. Можда је довољан једноставан и одлучан одговор. На пример, када те неко пита да ли си невин, можеш само рећи: „Да, јесам“, или: „То је лична ствар.“

13. Због чега је разборитост важна када одговараш на неко подругљиво питање?

13 Исус је често давао кратке одговоре онда када дужа објашњења не би донела много користи. Заправо, док га је Ирод испитивао, Исус није ништа одговарао (Лука 23:8, 9). Ћутање је обично мудар начин да се избегну одговори на недолична питања (Посл. 26:4; Проп. 3:1, 7). С друге стране, можда ћеш запазити да неку особу искрено занимају твоји ставови, рецимо у погледу полног морала, чак и ако је у почетку погрдно говорила о теби (1. Петр. 4:4). У том случају би можда било на месту да јој подробније објасниш свој став темељен на библијским начелима. Немој дозволити да те у томе спречи страх. Увек буди ’спреман за одбрану‘ својих веровања (1. Петр. 3:15).

14. Како би могао тактично узвратити притисак у неким ситуацијама?

14 У неким ситуацијама би могао да узвратиш притисак. Међутим, при том треба да будеш тактичан. На пример, ако те школски друг наговара да узмеш цигарету, могао би рећи: „Не, хвала“ и затим додати: „Мислио сам да си то прерастао.“ Видиш ли како је притисак узвраћен? Ти не мораш да објашњаваш зашто не пушиш, а свог друга си навео да размисли због чега он то чини. *

15. Када је најбоље да се удаљиш од вршњака који врше притисак на тебе и зашто?

15 Шта ако и поред свег твог труда притисак не попушта? Тада је најбоље да одеш. Што дуже останеш, већа је вероватноћа да ћеш на неки начин прекршити библијска начела. Зато се удаљи. Због тога не треба да се осећаш поражено. На крају крајева, ти си задржао контролу над ситуацијом. Ниси постао ничија марионета и обрадовао си Јеховино срце (Посл. 27:11).

Направи ’планове који доносе корист‘

16. Како би притисак могао доћи од неких који сматрају да служе Јехови?

16 Понекад притисак да се упустиш у неисправно понашање може доћи од младих који сматрају да служе Јехови. Примера ради, шта ако дођеш на дружење које је организовала таква особа и установиш да нема никог од одраслих ко би то надгледао? Или шта ако на дружењу има доста алкохола, и неки почну да претерују с пићем? Постоје бројне ситуације у којима је неопходно да следиш своју савест обликовану по библијским мерилима. Једна тинејџерка прича: „Моја сестра и ја смо с друштвом гледале филм, али смо изашле раније јер се у њему много псовало. Други су одлучили да остану. Родитељи су нас похвалили због онога што смо учиниле. Међутим, остали су се наљутили јер је испало да су лоши.“

17. Када си на неком дружењу, шта би могао предузети да би био послушан Божјим мерилима?

17 Као што претходно искуство показује, када поступаш по својој савести обликованој на темељу Библије, понекад се можеш наћи у непријатној ситуацији. Али, немој одступити од онога што знаш да је исправно. Припреми се. Ако си позван на неко дружење, унапред испланирај шта ћеш урадити уколико се догоди нешто неочекивано. Неки млади се договоре с родитељима да их једноставно позову телефоном како би раније дошли по њих (Пс. 26:4, 5). Такви ’планови доносе корист‘ (Посл. 21:5, фуснота).

’Радуј се у својој младости‘

18, 19. (а) Зашто можеш бити сигуран да Јехова жели да будеш срећан? (б) Како Бог гледа на оне који се одупиру притиску вршњака?

18 Јехова те је створио да уживаш у животу и жели да будеш срећан. (Прочитати Проповедника 11:9.) Имај на уму да многи твоји вршњаци само ’привремено уживају у греху‘ (Јевр. 11:25). Истинити Бог ти жели много више од тога — да будеш срећан у сву вечност. Зато, када се нађеш у искушењу да учиниш нешто што је погрешно у Божјим очима, сети се да су дугорочно гледано Јеховина мерила само за твоје добро.

19 Важно је да разумеш да ће већина твојих вршњака, чак и ако стекнеш њихово одобравање, за неколико година заборавити и твоје име. Супротно томе, када се одупиреш притиску вршњака, Јехова то запажа и никада неће заборавити ни тебе ни твоју верност. Он ће „отворити бране на небесима и излити на [тебе] благослов док не буде доста“ (Мал. 3:10). Поред тога, он великодушно даје свој свети дух како би ти улио снагу кад осећаш да си слаб. Јехова ће ти увек помагати да се одупреш притиску вршњака.

[Фуснота]

Да ли се сећаш?

• Колики утицај може имати притисак вршњака?

• Због чега је уверење важно да бисмо се одупрли притиску других?

• Како се можеш припремити за притисак вршњака?

• Како знаш да Јехова цени твоју верност?

[Питања за разматрање]

[Слика на 8. страни]

Зашто је Арон пристао да направи златно теле?

[Слика на 10. страни]

Припреми се — унапред одлучи шта ћеш рећи