Пређи на садржај

Пређи на садржај

Свети дух нам помаже да се изборимо са сваким испитом вере

Свети дух нам помаже да се изборимо са сваким испитом вере

Свети дух нам помаже да се изборимо са сваким испитом вере

„Све могу уз помоћ онога који ми даје снагу“ (ФИЛ. 4:13)

1. Зашто Јеховине слуге доживљавају бројне невоље?

 ЈЕХОВИНЕ слуге често доживљавају разне невоље. Неке од њих имамо због своје несавршености или због света у ком живимо. Друге проистичу из непријатељства које они који не служе Богу гаје према Божјим слугама (Пост. 3:15). Бог је одувек помагао својим верним слугама да се изборе с верским прогонством, притиском других и разним другим искушењима. Његов свети дух може и нама дати снагу за то.

Снажни упркос верском прогонству

2. Шта је циљ верског прогонства и какво оно може бити?

2 Циљ верског прогонства јесте да се искорени одређена вера, заустави њено ширење или да се верници одврате од ње. Оно може имати разне облике, од којих су неки отворени, а неки прикривени. У Библији се за Сатану каже да напада попут лава или попут кобре. (Прочитати Псалам 91:13.)

3. Како Ђаво напада попут лава, а како попут кобре?

3 Попут разјареног лава, Сатана често отворено напада путем насиља, затварања и забрана (Пс. 94:20). Бројни извештаји из Годишњака, који говоре о Јеховиним слугама у наше време, показују да Сатана тако напада. У многим местима, побеснела руља, понекад предвођена верским вођама или политичким фанатицима, злоставља Божје слуге. Због таквих напада, неки појединци престану да служе Јехови. Поред тога, Ђаво може попут кобре нападати из прикрајка како би искварио ум људи и навео их да врше његову вољу. Таквим нападом он жели да нас духовно ослаби и исквари. Међутим, захваљујући Божјем светом духу, можемо одолети без обзира на то коју од ове две тактике Сатана користи.

4, 5. Објасни који је најбољи начин да се припремимо за прогонство. Наведи пример.

4 Размишљање о томе каква бисмо све прогонства могли доживети није најбољи начин да се припремимо за њих. Једноставно не знамо шта можемо доживети, тако да нема пуно користи од тога да се бринемо због нечега што се можда никада неће десити. Међутим, постоји нешто што треба да радимо. Већина оних који нису поклекли пред прогонством успели су у томе јер су дубоко размишљали о верним Божјим слугама из библијских времена, као и о Исусовим учењима и примеру. На тај начин су продубили своју љубав према Јехови и она им је помогла да се одупру сваком искушењу.

5 Осмотримо пример две наше сестре из Малавија. Да би их присилила да купе партијску књижицу, руља их је претукла, свукла и запретила да ће их силовати. Противници су их слагали да су чак и чланови бетелске породице узели партијске књижице. Како су сестре одговориле? „Ми служимо само Јехови Богу. Ако су браћа у централи купила књижице, то нама ништа не значи. Нећемо попустити, па макар нас и убили!“ Након што су тако храбро одговориле, биле су пуштене.

6, 7. Како Јехова даје снагу својим слугама да не поклекну пред прогонством?

6 Апостол Павле је рекао да су хришћани у Солуну прихватили истину у „многим невољама“, али да су то учинили „с радошћу која долази посредством светог духа“ (1. Сол. 1:6). Заиста, многи хришћани, како у прошлости тако и данас, који нису поклекли пред прогонством, рекли су да су у најтежим тренуцима имали унутрашњи мир (Гал. 5:22). Тај мир, који је резултат деловања Божјег светог духа, сачувао је њихово срце и ум. Дакле, помоћу свог духа, Јехова даје снагу својим слугама да се изборе са искушењима и да мудро поступају у невољама. a

7 Људи су задивљени када виде колико су Јеховини сведоци одлучни да остану верни Богу, чак и упркос жестоком прогонству. Њима изгледа као да су Сведоци испуњени неком надљудском снагом, а тако и јесте. Апостол Петар нам даје следеће охрабрење: „Ако вам се ругају због Христовог имена, срећни сте, јер дух славе, дух Божји, почива на вама“ (1. Петр. 4:14). То што смо прогоњени због праведности показује да имамо Божје одобравање (Мат. 5:10-12; Јов. 15:20). То сазнање нам пружа велику радост.

Ојачани да издржимо притисак других

8. (а) Шта је помогло Исусу Навину и Халеву да се одупру притиску других? (б) Шта можемо научити од Исуса Навина и Халева?

8 Притисак других је суптилан вид противљења којем су хришћани изложени. Међутим, пошто је Јеховин дух далеко снажнији од духа овог света, можемо се одупрети онима који нам се ругају, шире неистине о нама или желе да нас присиле да снизимо своја мерила. На пример, шта је помогло Исусу Навину и Халеву да се не поведу за гледиштем десет ухода с којима су били послати у хананску земљу? Они су се подложили деловању Божјег духа и зато су могли имати „други дух“, то јест став. (Прочитати Бројеве 13:30; 14:6-10, 24.)

9. Зашто се хришћани морају разликовати од већине?

9 Слично томе, свети дух је помогао Исусовим апостолима да буду послушни Богу, а не уваженим верским учитељима (Дела 4:21, 31; 5:29, 32). Већина људи се приклања маси јер жели да избегне сукобе и неодобравање других. С друге стране, прави хришћани се разликују од већине и често се морају изборити за оно што је исправно. Па ипак, они се не плаше захваљујући томе што им Божји дух даје снагу (2. Тим. 1:7). Осмотримо једно подручје на ком не смемо попустити негативном притиску других.

10. У којој дилеми се могу наћи неки хришћани?

10 Неки млади се могу наћи у дилеми када сазнају да се неки њихов пријатељ упустио у неисправно понашање. Можда мисле да би га издали уколико би се обратили старешинама за помоћ. Због погрешне представе о верности и пријатељству, они крију грех свог пријатеља. Можда чак и сам преступник врши притисак на њих да га не открију. Наравно, не сусрећу се само млади са овом врстом проблема. И неким одраслима је такође тешко да потраже помоћ старешина када њихов пријатељ или члан породице почини неки преступ. Међутим, како прави хришћани треба да поступе када се нађу под таквим притиском?

11, 12. Објасни шта је најбоље урадити када члан скупштине тражи од тебе да не откријеш да је починио неки преступ.

11 Замислимо следећу ситуацију. Претпоставимо да један млади брат по имену Алекса сазна да Стефан, његов друг из скупштине, гледа порнографију. Алекса каже Стефану да је веома забринут за њега. Међутим, Стефан се на то не обазире. Када га Алекса подстиче да разговара са старешинама о томе, Стефан му чак каже да ако је прави пријатељ, онда га неће одати. Да ли Алекса треба да се прибојава да ће изгубити пријатеља? Можда се пита коме ће старешине веровати ако Стефан буде све порицао. Па ипак, ситуација се неће нимало поправити ако Алекса буде ћутао. Штавише, то би могло довести до тога да Стефан изгуби пријатељство с Јеховом. Алекса треба да има на уму да „ко дрхти пред човеком, себи поставља замку, а ко се узда у Јехову, биће заштићен“ (Посл. 29:25). Шта би Алекса још могао да уради? Могао би поново пријатељски и отворено разговарати са Стефаном о његовом проблему. За тако нешто је потребна храброст. Међутим, сасвим је могуће да ће Стефан овог пута хтети да разговара о томе. Алекса треба поново да подстакне Стефана да разговара са старешинама и да му каже да ће им се он обратити ако Стефан то не учини у неком разумном року (Лев. 5:1).

12 Ако се икада будеш нашао у сличној ситуацији, твој пријатељ можда испрва неће ценити што се трудиш да му помогнеш. Међутим, с временом би могао схватити да радиш оно што је за његово добро. Ако прихвати помоћ, можда ће ти бити заувек захвалан што си показао такву храброст и верност. А ако се љути на тебе, да ли је он заиста пријатељ каквог желиш да имаш? С друге стране, ако радимо оно што се допада нашем најбољем Пријатељу, Јехови, никада нећемо погрешити. Када нам је он на првом месту, они који га воле поштоваће нас због наше верности и постаће нам прави пријатељи. Никада не смемо дати Ђаволу прилику да делује у скупштини. Ако бисмо то учинили, тада бисмо заиста жалостили Јеховин свети дух. Насупрот томе, када се трудимо да скупштина буде чиста, тада поступамо у складу са светим духом (Еф. 4:27, 30).

Ојачани да издржимо било коју врсту невоље

13. С каквим се невољама Јеховине слуге суочавају и зашто је то данас толико уобичајено?

13 Невоље могу имати разне облике. То могу бити финансијски проблеми, губитак запослења, природне непогоде, смрт драге особе, здравствене потешкоће и тако даље. Будући да живимо у ’нарочито тешким временима‘, можемо очекивати да ће пре или касније свако од нас морати да се суочи с неким искушењем (2. Тим. 3:1). Када се то деси, важно је да не паничимо. Свети дух нам може дати снагу да издржимо било коју невољу.

14. Шта је Јову дало снагу да истраје у невољама?

14 Јов је доживео многе тешке невоље. За кратко време, изгубио је имовину, децу, пријатеље и здравље, а његова жена је изгубила поверење у Јехову (Јов 1:13-19; 2:7-9). Па ипак, добио је праву утеху од Елијуја, који му је рекао: „Стани и размисли о чудесним делима Божјим“ (Јов 37:14). Те речи су одражавале суштину онога што је Јехова затим рекао Јову. Шта је помогло Јову да истраје у кушњама? Шта и нама може помоћи у томе? Може нам помоћи размишљање о бројним начинима на које можемо видети деловање Јеховиног светог духа и силе (Јов 38:1-41; 42:1, 2). Можда се можемо сетити неких тренутака у свом животу када смо јасно видели да је Богу стало до нас, а то се није променило.

15. Шта је апостолу Павлу давало снагу да се избори са искушењима?

15 Апостол Павле је због своје вере доживео многе невоље у којима му је био угрожен живот (2. Кор. 11:23-28). Како је сачувао уравнотеженост и емоционалну стабилност? Тако што се молио Јехови и ослањао на њега. Током тешког времена које је вероватно претходило његовој мученичкој смрти, написао је: „Господ [је] стајао уз мене и ојачао ме, да би се преко мене потпуно извршило проповедање добре вести и да би је чули сви народи. И био сам избављен из лављих чељусти“ (2. Тим. 4:17). Према томе, Павле је на темељу властитог искуства могао уверити сувернике да не треба да се ’брину ни за шта‘. (Прочитати Филипљанима 4:6, 7, 13.)

16, 17. Наведи један пример како Јехова данас пружа снагу својим слугама да се суоче с невољама.

16 Пионирка по имену Роксана уверила се у то да Јехова брине о својим слугама. Када је питала свог послодавца за слободне дане како би отишла на конгрес, он јој је љутито рекао да ће добити отказ уколико буде отишла. Без обзира на то, Роксана је отишла и горљиво се молила да не изгуби посао. Након тога, осетила је мир. Међутим, у понедељак након конгреса, добила је отказ. Била је веома забринута. Иако је био слабо плаћен, тај посао јој је био потребан због породице. Она се поново молила и размишљала о томе да ће се Бог, ако се побринуо за њену духовност путем конгреса, сигурно побринути и за њене физичке потребе. На путу до куће, видела је оглас у ком су се тражили радници који имају искуства у раду на индустријским машинама за шивење и пријавила се за тај посао. Иако је схватио да није имала никаквог искуства, послодавац ју је ипак запослио и добила је скоро двоструко већу плату него што је раније имала. Роксана је осетила да су њене молитве услишене. Па ипак, највише ју је обрадовало то што је могла да пренесе добру вест неким својим сарадницима. Петоро њих, укључујући и њеног послодавца, прихватило је истину и крстило се.

17 Понекад се може чинити да наше молитве нису услишене — барем не одмах или онако како смо ми то очекивали. Ако се то деси, несумњиво постоји добар разлог. Јехова зна зашто је то тако, али нама то може постати јасно тек у будућности. Међутим, једно је сигурно — Бог не напушта своје верне слуге (Јевр. 6:10).

Ојачани да се изборимо с невољама и искушењима

18, 19. (а) Зашто можемо очекивати невоље и искушења? (б) Како се можеш на прави начин изборити с невољама?

18 Јеховине слуге нису изненађене када наилазе на искушења, обесхрабрење, прогонство и притисак других. Свет је непријатељски настројен према нама (Јов. 15:17-19). Међутим, свети дух нам може помоћи да се изборимо с било којим изазовом у нашој служби Богу. Јехова неће дозволити да будемо искушани више од онога што можемо поднети (1. Кор. 10:13). Он нас нипошто неће оставити нити ће нас напустити (Јевр. 13:5). Послушност његовој надахнутој Речи нас штити и јача. Поред тога, Божји дух може навести наше сувернике да нам помогну када то буде било најпотребније.

19 Наставимо да тражимо свети дух путем молитве и проучавања Светог писма. И даље ’примајмо сву потребну снагу од Божје славне моћи како бисмо потпуно устрајали и били дуготрпљиви с радошћу‘ (Кол. 1:11).

[Фуснота]

Како би одговорио?

• Како се можеш припремити да издржиш прогонство?

• Шта треба да урадиш ако неко тражи од тебе да не откријеш да је починио неки преступ?

• Без обзира с којом се невољом суочаваш, у шта можеш бити сигуран?

[Питања за разматрање]

[Слика на 28. страни]

Шта можемо научити од Исуса Навина и Халева?

[Слика на 29. страни]

Како можеш помоћи пријатељу који је починио неки преступ?