Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поновно рођење — пут до спасења?

Поновно рођење — пут до спасења?

Поновно рођење — пут до спасења?

КАКО бисте одговорили на питање: „Да ли сте поново рођени?“ Милиони верника широм света с потпуним уверењем би рекли: „Да!“ Они верују да је поновно рођење обележје свих правих хришћана и једини пут до спасења. Они се слажу с гледиштем верских вођа као што је теолог Роберт Спроул који је написао: „Ако се неко поново не роди... онда није хришћанин.“

Да ли сте међу онима који верују да је поновно рођење сигуран пут до спасења? Ако јесте, онда свакако желите да помогнете рођацима и пријатељима да и они пронађу тај пут и пођу њим. Међутим, да би то учинили, они морају разумети која је разлика између неког ко је поново рођен и некога ко није. Како бисте им објаснили шта значи бити поново рођен?

Многи верују да се израз „поново рођен“ односи на некога ко даје свечани завет да ће служити Богу и Христу и који због тога прелази из духовне смрти у духовни живот. Штавише, у једном речнику се каже да је поново рођена особа „обично хришћанин који поново даје или потврђује изјаву вере посебно након неког упечатљивог религиозног искуства“ (Merriam-Webster’s Collegiate Dictionary — Eleventh Edition).

Да ли бисте се изненадили када бисте сазнали да се Библија не слаже с том дефиницијом? Да ли бисте желели да знате шта Божја Реч заиста каже о поновном рођењу? Сигурно ће вам користити поближе осматрање те теме. Зашто? Зато што ће тачно разумевање поновног рођења утицати на ваш живот и наду за будућност.

Шта Библија научава?

Израз ’поново се родити‘ * налази се у Јовану 3:1-12 где се описује занимљив разговор између Исуса и једног верског вође из Јерусалима. Тај библијски извештај наведен је у целини у оквиру на следећој страни. Подстичемо вас да га пажљиво прочитате.

У тим стиховима Исус наглашава неколико детаља који се тичу поновног рођења. Осим тога, тај разговор нам помаже да одговоримо на пет важних питања:

Колико је важно поновно рођење?

Да ли је то лична одлука?

◼ Која је његова сврха?

Како се оно одиграва?

◼ Како се мења однос између Бога и особе која је поново рођена?

Осмотримо ова питања једно по једно.

[Фуснота]

^ Исти израз налази се у 1. Петровој 1:3, 23. У оба цитата тај израз је изведен из грчког глагола јенао.

[Оквир/Слика на 4. страни]

„Морате поново да се родите“

„Међу фарисејима је био један човек који се звао Никодим, један од јудејских поглавара. Он је дошао код [Исуса] ноћу и рекао му: ’Учитељу, знамо да си ти учитељ који је дошао од Бога, јер нико не може да чини чудесне знакове које ти чиниш ако Бог није с њим.‘ Исус му на то рече: ’Заиста, заиста, кажем ти, ако се неко поново не роди, не може видети Божје краљевство.‘ А Никодим га упита: ’Како човек може да се роди кад је стар? Зар може по други пут да уђе у утробу своје мајке и да се роди?‘ Исус одговори: ’Заиста, заиста, кажем ти, ако се неко не роди од воде и духа, не може ући у Божје краљевство. Што је рођено од тела, тело је, а што је рођено од духа, дух је. Не чуди се што сам ти рекао: „Морате поново да се родите.“ Ветар дува где хоће и чујеш његов шум, али не знаш одакле долази и куда иде. Такав је свако ко је рођен од духа.‘ Тада га Никодим упита: ’Како то може бити?‘ Исус му одговори: ’Ти си учитељ у Израелу, а то не знаш? Заиста, заиста, кажем ти, говоримо оно што знамо и сведочимо о ономе што смо видели, али ви не примате наше сведочанство. Ако не верујете кад вам говорим о ономе што је земаљско, како ћете веровати ако вам будем говорио о ономе што је небеско?‘“ (Јован 3:1-12).