Пређи на садржај

Пређи на садржај

О крају света

О крају света

Шта учимо од Исуса

О крају света

Чему ће доћи крај?

Исуса су његови ученици упитали: „Шта ће бити знак твоје присутности и свршетка овог поретка?“ (Матеј 24:3). У одговору на то питање, Исус није рекао да ће дословној земљи доћи крај. Он је пре тога говорио о ’овом поретку‘ и користио је ту реч да означи целокупан световни и религиозни систем којим управља Сатана (Матеј 13:22, 40, 49). Дакле, то је поредак који је Исус имао у мислима када је рекао: „Доћи [ће] крај“ (Матеј 24:14).

Како је Исус описао тај крај?

То што се овом неправедном свету ближи крај јесте „добра вест“. Исус је рекао: „Ова добра вест о краљевству проповедаће се по целом свету за сведочанство свим народима, и тада ће доћи крај.“ Исус је крај овог поретка описао на следећи начин: „Тада ће бити велика невоља какве није било од почетка света до сада, нити ће је више бити. И кад се не би скратили ти дани, нико се не би спасао“ (Матеј 24:14, 21, 22).

Ко ће бити уништен?

Биће уништени само они који не воле Јехову и Исуса и не служе им. То су људи који не обраћају пажњу на Бога. Исус је рекао: „Као што је било у Нојевим данима, таква ће бити присутност Сина човечјег.“ Затим је додао да људи који су живели у тим данима „нису обраћали пажњу док није дошао потоп и све их однео“ (Матеј 24:36-39). Исус је рекао да су многи на путу који води у уништење. Међутим, он нас је уверио да постоји ’тесан пут који води у живот‘ (Матеј 7:13, 14).

Када ће доћи крај овом поретку?

Када је био упитан о знаку своје присутности ’и свршетка овог поретка‘, Исус је одговорио: ’Устаће народ на народ и краљевство на краљевство и биће глади и земљотреса. Безакоња ће све више бити, па ће код већине охладнети љубав‘ (Матеј 24:3-12). Зато све лоше вести које данас чујемо имају и своју позитивну страну — ускоро ће Божје Краљевство донети мир послушним људима. Исус је рекао: „Кад видите да се све то збива, знајте да је близу Божје краљевство“ (Лука 21:31).

Шта ми треба да радимо?

Исус је рекао да је Бог „дао свог јединорођеног Сина, да нико ко исказује веру у њега не буде уништен, него да има вечни живот“ (Јован 3:16). Да бисмо показивали веру у Бога и његовог Сина, треба да их добро упознамо. Због тога је Исус изјавио: „Да би добили вечни живот, треба да добро упознају тебе, јединог истинитог Бога, и онога кога си послао, Исуса Христа“ (Јован 17:3).

Немојте дозволити да вас забринутост и проблеми спрече да учите како да покажете љубав према Богу. Исус је рекао: „Пазите на себе да вам срце не буде заокупљено... животним бригама, и да вас тај дан не затекне и изненади као замка. Јер ће доћи на све који живе по свој земљи.“ Ако послушамо Исусово упозорење, ’успећемо да умакнемо свему овоме што треба да се догоди‘ (Лука 21:34-36).

Више информација може се наћи у 9. поглављу књиге Шта Библија заиста научава? * под насловом „Да ли живимо у ’последњим данима‘?“

[Фуснота]

^ Издали Јеховини сведоци.