Пређи на садржај

Пређи на садржај

Сликовит говор у Библији — да ли га разумете?

Сликовит говор у Библији — да ли га разумете?

Сликовит говор у Библији — да ли га разумете?

ЈЕДНА слика вреди хиљаду речи, али понекад само једна или две речи могу створити слику. Странице Библије су препуне израза који у мислима читалаца стварају одређене слике. * На пример, према једној процени, Исус је користио преко 50 различитих сликовитих израза у само једној својој проповеди — Проповеди на гори.

Зашто треба да будемо заинтересовани за те сликовите изразе? Захваљујући њима читање Библије биће нам живописније, што ће повећати наше цењење према Божјој Речи. Осим тога, ако их препознамо и исправно разумемо, библијска порука ће нам бити јаснија. У супротном, не само што може доћи до забуне већ и до погрешних закључака.

Разумети сликовит говор

У сликовитом говору се један појам упоређује с другим. Појам који се пореди назива се предмет поређења, а појам с којим се пореди може се назвати сликом. Оно по чему се та два појма пореде назива се заједничка особина. Према томе, да бисмо разумели право значење сликовитог израза веома је важно да препознамо и разумемо сваки од ова три елемента.

Понекад може бити релативно лако идентификовати предмет поређења и слику. Међутим, заједничких особина може бити више. Шта ће нам помоћи да одредимо на коју се сличност мисли? Одговор се често може сазнати из контекста. *

На пример, Исус је рекао скупштини у Сарду: „Ако се не пробудиш, доћи ћу као лопов.“ Он је упоредио свој долазак (предмет поређења) с доласком лопова (слика). Али, која се сличност овде истиче? Контекст нам помаже да то одредимо. Исус је даље рекао: „Нећеш знати у који ћу час доћи на тебе“ (Откривење 3:3). Дакле, поређење се не односи на разлог његовог доласка. Он није хтео да каже да ће доћи да би украо нешто. Уместо тога, истакао је да ће његов долазак бити неочекиван, ненајављен.

Међутим, понекад нам сликовити израз који се појављује у једном делу Библије помаже да разумемо сличан израз у другом делу. На пример, апостол Павле је користио исти израз као Исус када је написао: „Сами добро знате да Јеховин дан долази баш као лопов у ноћи“ (1. Солуњанима 5:2). Контекст Павлових речи не показује директно коју заједничку особину он жели да истакне. Међутим, ако упоредимо његове речи са Исусовом изјавом из Откривења 3:3, моћи ћемо да разумемо поређење. Овај сликовити израз је заиста снажан подсетник да сви прави хришћани морају остати духовно будни!

Сликовити изрази који нас уче о Богу

Ниједан човек не може у потпуности разумети све о Јеховиној личности и величини његове моћи. Краљ Давид је давно написао да је Јеховино ’величанство неистраживо‘ (Псалам 145:3). Посматрајући нека Божја дела стварања, Јов је одушевљено рекао: „Ето, то су само обриси дела његових, о њему тек слаби шапат чујемо! А ко ће разумети грмљавину силе његове?“ (Јов 26:14).

Па ипак, Библија користи сликовите изразе како би нам помогла да у извесној мери разумемо изванредне особине нашег Створитеља. Јехова се описује као Краљ, Законодавац, Судија и Ратник — неко кога треба поштовати. Он се такође приказује као Пастир, Саветник, Учитељ, Отац, Исцелитељ и Спаситељ — неко ко се може волети (Псалам 16:7; 23:1; 32:8; 71:17; 89:26; 103:3; 106:21; Исаија 33:22; 42:13; Јован 6:45). Сваки од ових једноставних појмова ствара у нашим мислима комплексну слику која има више сличности с Јеховином личношћу. Таквим сликовитим изразима се преноси много више него што би се могло пренети мноштвом речи.

Библија такође упоређује Јехову с неживим стварима. Он је описан као „Израелова стена“, „кула“, „тврђава“ (2. Самуилова 23:3; Пословице 18:10; Поновљени закони 32:4). Која је заједничка особина? Као што је велика стена утврђена и непомична, тако је и Јехова поуздан Извор сигурности за нас.

Псалми су препуни сликовитих израза који описују различите аспекте Јеховине личности. На пример, Псалам 84:11 каже да је Јехова „сунце и штит“, јер је Извор светлости, живота, енергије и заштите. С друге стране, Псалам 121:5 каже :„Јехова је сена твоја с десне стране твоје.“ Као што нас сенка може заштитити од јарког сунца, тако и Јехова може заштитити своје слуге од жестине невоље, пружајући им уточиште под сеном своје „руке“ и својих „крила“ (Исаија 51:16; Псалам 17:8; 36:7).

Сликовити изрази који описују Исуса

Библија више пута указује на Исуса као на ’Сина Божјег‘ (Јован 1:34; 3:16-18). Неким припадницима нехришћанских религија тешко је да то разумеју, јер Бог није људско биће и нема жену у дословном смислу. Јасно је да Бог не добија потомство на исти начин као човек. Зато је овај израз стилска фигура. Он помаже читаоцу да разуме да је однос између Исуса и Бога попут односа између људског сина и његовог оца. Такође истиче да је Исус добио живот од Јехове, пошто га је он створио. Слично томе, за првог човека Адама такође се каже да је Божји син (Лука 3:38).

Исус је користио сликовите изразе да би описао различите улоге које је имао у испуњењу Божје намере. На пример, он је рекао: „Ја сам прави чокот, а мој Отац је виноградар.“ Затим је упоредио своје ученике с лозом (Јован 15:1, 4). Које важне поуке преноси ово поређење? Да би опстала и доносила плод, дословна винова лоза мора остати на чокоту. Исто тако, Христови ученици морају остати у јединству с њим. „Одвојени од мене не можете учинити ништа“, рекао је Исус (Јован 15:5). Као што виноградар очекује плод од винове лозе, тако и Јехова очекује духовне плодове од оних који су у јединству с Христом (Јован 15:8).

Разумети суштину поређења

Можемо стећи погрешан утисак ако само прочитамо сликовити израз а не утврдимо због чега се користи. Узмимо за пример речи из Римљанима 12:20, где стоји: „Ако је твој непријатељ гладан, нахрани га, ако је жедан, дај му да пије, јер чинећи то, згрћеш ужарено угљевље на његову главу.“ Да ли се згртање ужареног угљевља на нечију главу односи на освету? Не, уколико разумемо суштину поређења. Овај сликовити израз се заснива на древном процесу топљења руде. Руда се стављала на један слој ужареног угља, док се други слој стављао преко ње. На тај начин руда се топила и чист метал се одвајао од свих нечистоћа. Слично томе, показивањем доброте можемо смекшати, то јест ублажити нечије ставове и навести га да испољи добре особине.

Исправно разумевање сликовитог израза не само што појашњава неке појмове већ допире и до срца. Разумемо тежину греха када се он упореди с дугом (Лука 11:4). Али, када нам Јехова опрости и поништи дуг који бисмо иначе морали да платимо, заиста осећамо олакшање! Када нам се каже да он „покрива“ и „брише“ наше грехе — као да их трајно брише гумицом — ми смо уверени да их се он неће сећати у будућности (Псалам 32:1, 2; Дела апостолска 3:19). Заиста је утешно знати да Јехова може очистити грехе који су упадљиви попут скерлета или гримиза и учинити да постану бели као снег! (Исаија 1:18).

Ово су само неки од стотина сликовитих израза који се налазе у Божјој Речи, Библији. Зато, када будете читали Библију, обратите посебну пажњу на те изразе. Одвојте време да разумете зашто су употребљени и размишљајте о њима. На тај начин ћете обогатити разумевање и повећати цењење према Светом писму.

[Фусноте]

^ У овом чланку се израз „сликовит говор“ у основи односи на све стилске фигуре — метафору, поређење и друга стилска средства која се служе симболиком.

^ Библијска енциклопедија у два тома Insight on the Scriptures, коју су издали Јеховини сведоци, пружа опсежне додатне информације које у многим случајевима могу помоћи да се објасни поређење.

[Оквир на 13. страни]

Како нам помаже сликовит говор

Сликовити изрази нам помажу на више начина. Неки тежак појам може се упоредити с нечим што је лако разумљиво. Може се користити више стилских фигура да би се појаснило неколико аспеката одређене теме. Важни појмови се могу нагласити или учинити привлачнијим.

[Оквир на 14. страни]

Препознати различите елементе

СТИЛСКА ФИГУРА: „Ви сте со земље“ (Матеј 5:13)

ПРЕДМЕТ ПОРЕЂЕЊА: Ви (Исусови ученици)

СЛИКА: Со

ЗАЈЕДНИЧКА ОСОБИНА: Способност да се нешто сачува

ПОУКА: Исусови ученици имају поруку која може сачувати живот многих људи

[Истакнути текст на 15. страни]

„Јехова је мој Пастир. Ништа ми неће недостајати“ (ПСАЛАМ 23:1)