Пређи на садржај

Пређи на садржај

Азијат у древној Италији

Азијат у древној Италији

Азијат у древној Италији

КАКО је један човек азијског порекла пре 2 000 година доспео у древно Римско царство? С тим питањем су се 2009. године суочили археолози након једног фасцинантног открића на југу Италије.

До тог открића су дошли на једном древном римском гробљу у Вањарију, 60 километара западно од Барија. Ту је ископано 75 људских скелета. Испитивања костију су показала да је већина њих рођена на том поднебљу. Међутим, скелет једног човека је изазвао посебно занимање истраживача. Анализа његове митохондријске ДНК показала је да је с мајчине стране био азијског порекла. a Процењује се да његови посмртни остаци потичу из првог или другог века н. е. Према једном извештају о том проналаску „изгледа да је то први скелет човека азијског порекла који је откривен на подручју Римског царства“. Ко је био тај човек?

„Пошто је у то време цветала трговина свилом између Кине и Рима, прва помисао је да је тај човек на неки начин био повезан с том трговином“, каже се у том истом извештају. Међутим, сматра се да се највећи део трговине обављао преко читавог низа посредника, тако да нико није морао да пређе цео пут од 8 000 километара између Кине и Италије.

Шта нам говори место на ком су пронађени ти остаци? Вањари је у древно доба био део царског поседа где су радници топили гвожђе и правили глинене плочице. Многи од тих радника су били робови и врло је вероватно да је и тај Азијат био роб. Заправо, он није сахрањен као богат човек. Све што је имао сахрањено је с њим у једној глиненој посуди, а изнад њега је сахрањено још једно тело.

Зашто је ово откриће значајно? Ширење хришћанске поруке у првом веку н. е. зависило је од тога колико далеко су људи путовали. У Библији се извештава да су након Педесетнице 33. н. е. странци који су поводом празника били у Јерусалиму понели са собом добру вест у разне делове света (Дела апостолска 2:1-12, 37-41). Посмртни остаци који су пронађени у најмању руку наводе на закључак да су у то време неки људи путовали од источне Азије до Средоземља. b

[Фусноте]

a Митохондријска ДНК анализа не може да пружи информације о пореклу са очеве стране.

b Постоје и докази да су људи са запада путовали до источне Азије. Погледајте чланак „Колико далеко су на исток мисионари могли стићи?“, у издању Стражарске куле од 1. јануара 2009. године.

[Мапа на 29. страни]

(За комплетан текст, види публикацију)

РИМ

Вањари

Средоземно море

ИСТОЧНА АЗИЈА

ТИХИ ОКЕАН

[Слика на 29. страни]

Скелет човека из источне Азије откривен на древном римском гробљу

[Извор]

© Su concessione del Ministero per i Beni e le Attività Culturali - Direzione Regionale per i Beni Culturali e Paesaggistici della Puglia - Soprintendenza per i Beni Archeologici della Puglia