Пређи на садржај

Франц и Хилда Кусеров са своје једанаесторо деце пре него што су њихова два сина, Вилхелм и Волфганг (други и седми слева), страдали од руку нациста због приговора савести

25. ЈАНУАР 2022.
НЕМАЧКА

Јеховини сведоци траже да им се преда архива породице Кусеров

Јеховини сведоци траже да им се преда архива породице Кусеров

The New York Times извештава да Јеховини сведоци у Немачкој a траже да им се преда целокупна архива породице Кусеров, која се тренутно налази у Војном историјском музеју Бундесвер у Дрездену. Јеховини сведоци у Немачкој су заправо законски наследници те архиве. Што је још важније, тиме би се исправила једна велика неправда.

Нацистички режим је жестоко прогањао тринаест чланова породице Кусеров због тога што су били Јеховини сведоци. Вилхелм и Волфганг су погубљени због тога што нису хтели да се придруже нацистичкој војсци. Њихов најмлађи брат Паул-Герхард, једини који је још увек жив, каже: „Моја браћа су погубљена због тога што нису хтела да служе војску. Сматрам да није у реду да се њихова архива чува баш у војном музеју.“ То је најважнији разлог због ког Јеховини сведоци у Немачкој траже од музеја да им преда ту архиву.

Осим тога, Јеховини сведоци поседују документацију која потврђује да им је Анемари Кусеров, најстарија сестра Вилхелма и Волфганга, завештала архиву коју је годинама сакупљала. Архива се састоји од преко 1 000 докумената као што су фотографије, цртежи, опроштајна писма, објаве смртне казне и поверљиви извештаји Гестапоа b.

Анемари је умрла 2005. После тога су Сведоци открили да је архива доспела у Војни историјски музеј Бундесвер. Представници Музеја изјављују да су ту архиву купили од једног члана породице Кусеров, који није више био повезан с Јеховиним сведоцима и који је у међувремену преминуо.

Јеховини сведоци у Немачкој су скоро седам година безуспешно покушавали да се нагоде с Музејем око те архиве. На крају су били приморани да предузму законске кораке да би добили оно што им с правом припада.

Уколико им архива буде предата, Сведоци планирају да је изложе у музеју у њиховој подружници у Селтерсу, у Немачкој. Тако би на десетине хиљада људи из свих крајева света могло током бесплатног обиласка да види те документе и сазна више о неуздрманој вери породице Кусеров. c

a Jehovas Zeugen in Deutschland (законско тело).

b Немачка тајна полиција.

c Обиласци тренутно нису могући због пандемије коронавируса. Међутим, пре него што је пандемија почела, овај музеј је сваке године имао на десетине хиљада посетилаца, међу којима су били Сведоци, али и други људи.