Пређи на садржај

РУСИЈА

Затворени због својих веровања – Русија

Затворени због својих веровања – Русија

Савремена историја Јеховиних сведока у Русији је прича о неправди и прогонству. Већи део 20. века, руске власти малтретирају Сведоке, иако су познати као мирољубиви грађани који поштују законе. Совјетски Савез је желео да их примора да прихвате совјетску идеологију. Није им било дозвољено да имају Библију или библијску литературу. Били су под сталном присмотром и своје верске састанке су морали да одржавају у тајности. Да су били откривени, уследиле би батине или дуге затворске казне. Власти су на хиљаде њих прогнале у Сибир.

Међутим, 1991. године је дошло до промене када је руска власт званично признала Јеховине сведоке па су са свом слободом могли да исповедају своју веру. Нажалост, то није дуго потрајало.

Противљење и прогонство је поново узело маха 2009. када је Врховни суд Русије подржао одлуку једног нижег суда да се једна скупштина Јеховиних сведока прогласи „екстремистичком“. Након више година правних борби, априла 2017. Врховни суд Русије је наложио да се угасе сва правна тела Јеховиних сведока због наводних екстремистичких активности. Руске власти су одмах конфисковале сву њихову имовину, затвориле њихова места за састајање, а њихову литературу прогласиле „екстремистичком“.

Осим напада на правна тела Јеховиних сведока, руске власти су се устремиле и на Јеховине сведоке као појединце. Чак су и њихова приватна окупљања на којима су разговарали о Библији тумачили као активности забрањене организације. Почињу насилни претреси њихових домова и полиција их малтретира током саслушања. Уследила су хапшења Сведока свих узраста, како мушкараца тако и жена. Многи од њих су проглашени кривима и осуђени на затворске казне или кућни притвор.

Од забране која је ступила на снагу априла 2017. стотине Сведока је послато у истражни затвор или затвор под оптужбом да су екстремисти. Дана 17. септембра 2024. било их је 134 у затвору.

Реакција јавности на окрутно поступање Русије према Јеховиним сведоцима

У Русији се Сведоци и даље проглашавају екстремистима и поред међународних апела да се прекине са немилосрдним прогоном. Судови и посматрачи са стране који су добро упућени у ситуацију у Русији осуђују тамошње власти због тога што не одустају од прогона Јеховиних сведока.

Европски суд за људска права: У уторак 7. јуна 2022, Европски суд за људска права донео је значајну пресуду у корист Јеховиних сведока (Верска заједница у Таганрогу и други против Русије, бр. 32401/10 и 19 других). Осудио је Русију због прогоњења Сведока и прогласио је кривом за неосновано увођење забране овој верској заједници 2017. Русији је наложено да „предузме потребне мере како би се прекинули сви кривични поступци који се тренутно воде против Јеховиних сведока и да [...] ослободи [...] Јеховине сведоке који су затворени“. Такође јој је наложено да врати сву конфисковану имовину или да за њу плати одштету у висини од скоро 60 милиона евра, као и да плати накнаду на име нематеријалне штете у износу од преко 3 милиона евра.

Писмо генералне секретарке Савета Европе: У писму од 9. децембра 2022. упућеном руском министру спољних послова, Марија Пејчиновић Бурић је написала: „У вези са случајевима Јеховини сведоци из Москве и други и Крупко и други, који су укључивали забрањивање активности верске заједнице подносилаца жалбе, распуштање мирног верског скупа и лишавање слободе неких учесника, Комитет снажно подстиче власти да укину забрану активности организације Јеховиних сведока и да прекину све кривичне поступке који се воде против њих.“

Одлука Комитета министара Савета Европе: На састанку одржаном у септембру 2023, Комитет министара је „са највећом забринутошћу [запазио] да су руске власти у потпуности и намерно игнорисале недвосмислене одлуке [Европског суда за људска права] по члану 46 Европске конвенције, као и оперативни део пресуде Верска заједница у Таганрогу и други, посебно када је реч о [...] ослобађању Јеховиних сведока из затвора.“ Због тога што се Русија није повиновала овим одлукама, Комитет министара је „одлучио да скрене пажњу на ову групу случајева Комитету Уједињених нација за људска права, Радној групи за произвољно затварање Савета Уједињених нација за људска права, као и другим међународним организацијама које се баве проблемом прогањања Јеховиних сведока у Руској Федерацији, с циљем да се Руска Федерација подложи захтевима поменутих пресуда.“

Примери недавних сурових пресуда

  • Дана 25. јануара 2024, Сона Олопова, 37-годишња удата жена, осуђена је на две године принудног рада у казненој установи у Самарској области. Полиција је извршила претрес њеног дома у мају 2023. Након тога је против ње покренут кривични поступак под оптужбом да је учествовала у екстремистичким активностима. У ствари, једини „злочин“ који је починила био је тај да је на миран начин служила Богу са другима. Сона је изјавила: „Тужилаштво није узело у обзир чињеницу да је немогуће у исто време бити Јеховин сведок и бити екстремиста.“

  • Дана 6. фебруара 2024, Виши суд је подржао пресуду изречену против Дмитрија Бармакина. Он је из суднице одмах спроведен у затвор на одслужење остатка казне од осам година. У јулу 2018, наоружани полицајци су провалили у стан где су Дмитриј и његова супруга Јелена бринули о Јелениној деведесетогодишњој баки. Обоје су одведени у свој родни град, Владивосток, где је Дмитриј ухапшен. Касније је против њега покренут кривични поступак под оптужбом „организовања активности екстремистичке организације“. Тренутно се налази у кажњеничкој колонији у Хабаровској области и биће ослобођен у новембру 2029. Против Јелене је такође покренут кривични поступак због њене вере.

  • Дана 29. фебруара 2024, Александра Чагана, 53-годишњег ожењеног човека, Централни окружни суд у Тољатију, у Самарској области, прогласио је кривим и осудио на осам година затвора. То је једна од најдужих затворских казни које су изречене неком Јеховином сведоку у Русији. Када је изречена пресуда, он је из суднице спроведен у затвор и тренутно се налази у казненој установи бр. 4 у Самарској области. Биће ослобођен у јануару 2032.

  • Дана 5. марта 2024, један суд у Иркутској области у источном Сибиру прогласио је деветорицу Јеховиних сведока кривима за екстремизам. Њих деветорица, од којих најстарији има 72 године, осуђени су на затворске казне, а најдужа од њих је у трајању од седам година. Кривични поступци против њих покренути су у октобру 2021, када је извршен претрес њихових домова. У време изрицања казне, један од осуђених, Јарослав Каљин, већ је провео више од две године у истражном затвору. Он каже да је тамо било страшно и да су боравили „у најгорим могућим ћелијама и условима“.

  • Брат Ринат Кирамов је осуђен на седам година затвора. У априлу 2024. затворска управа га је пребацила у затворску болницу јер се наводно сумњало да има туберкулозу. У новембру 2021. је против 36-годишњег Рината покренут кривични поступак под оптужбом да је учествовао у екстремистичким активностима. Након што је годину и по провео у истражном затвору, осуђен је на седам година затвора. Када је Ринат пребачен у затворску болницу, група затвореника је почела да га физички злоставља и чак су користили електрошокер. Четири дана му нису дозвољавали да спава и да једе. Након што је на лекарском прегледу утврђено да нема туберкулозу, поново је враћен у кажњеничку колонију 17. маја 2024. На слободу ће бити пуштен у децембру 2027.

  • Дана 20. јуна 2024, тројица Јеховиних сведока из Хабаровска осуђена су на најдуже затворске казне откако су активности Јеховиних сведока забрањене. Николај Полеводов је осуђен на осам година и шест месеци затвора, Виталиј Жук на осам година и четири месеца, а Станислав Ким на осам година и два месеца. Проглашени су кривима за наводно организовање активности екстремистичке организације, док су се заправо само окупљали са својом породицом и суверницима како би на миру читали и проучавали Библију.

Напори да се оконча неправедно затварање

Јеховини сведоци широм света су веома потресени због тога како Русија окрутно поступа с њиховим суверницима. Милиони Сведока из многих земаља су слали писма руским званичницима и молили их да ослободе затворене Сведоке. Адвокати Сведока су се жалили и вишим и нижим руским судовима и поднели бројне молбе Европском суду за људска права. Јеховини сведоци су такође упутили жалбе Савету УН за људска права и Радној групи УН за произвољно притварање, а послали су и извештаје међународним организацијама које прате кршење људских права. Јеховини сведоци ће и даље давати све од себе да подигну свест о томе кроз шта пролазе њихови суверници у Русији не би ли се некако зауставило ово страшно верско прогонство.

Преглед догађаја

  1. 17. септембар 2024.

    Укупно 134 Сведока је у затвору.

  2. 24. октобар 2023.

    Комитет Уједињених нација за људска права издао је два документа која се односе на верске заједнице у Елисти и Абинску. У оба случаја, Комитет је закључио да је Русија прекршила право Јеховиних сведока по Члану 18.1 („право на слободу изражавања мисли, савести и вероисповести“) и Члана 22.1 („право на слободу удруживања“) Међународног пакта о грађанским и политичким правима. Ове пресуде потврђују да у њиховим публикацијама нема ничега што би подстицало на мржњу или насиље.

  3. 7. јун 2022.

    Европски суд за људска права донео историјску одлуку, Верска заједница у Таганрогу и други против Русије, којом осуђује Русију због лошег третмана Јеховиних сведока.

  4. 12. јануар 2022.

    Руско министарство правде је додало апликацију JW Library на Федерални списак екстремистичког материјала. То је прва забрањена апликација у Русији, а за сада и једина.

  5. 27. септембар 2021.

    Градски суд у Санкт Петербургу одбацио је жалбу на одлуку од 31. марта 2021, којом је апликација JW Library проглашена екстремистичком, а њено коришћење забрањено на територији Русије и Крима. Овим је првобитна пресуда одмах ступила на снагу.

  6. 26. април 2019.

    Радна група УН за произвољно притварање закључила је да су прекршена права Дмитрија Михајлова и позвала је Русију да оконча прогон Јеховиних сведока.

  7. 20. април 2017.

    Врховни суд Руске Федерације донео пресуду о укидању административног центра и 395 правних тела Јеховиних сведока.