Vrati se na sadržaj

KIRGIZIJA

Kratak pregled: Kirgizija

Kratak pregled: Kirgizija

Jehovini svedoci u Kirgiziji postoje od 1956, a zakonski su registrovani 1998. Iako je u prošlosti njihova verska sloboda često bila ugrožena, danas država sve više štiti njihova prava.

U novembru 2013, Ustavno veće Vrhovnog suda jednoglasno je donelo odluku da je kirgiski zakon o civilnoj službi neustavan i naložilo vladi da ga izmeni. Kirgiski sudovi su primenili ovu odluku Ustavnog veća i od početka 2014. vlasti više ne gone Svedoke koji odbiju da služe vojsku. Kirgizija je 29. juna 2015. izmenila zakon o vojnoj službi i omogućila civilnu službu koja nije u nadležnosti vojske.

U septembru 2014, Ustavno veće Vrhovnog suda presudilo je u korist Jehovinih svedoka i zaštitilo versku slobodu proglasivši neustavnim neke delove Zakona o religiji iz 2008. Međutim, Državni odbor za verska pitanja nije se složio sa odlukom Vrhovnog suda i odbio je da registruje lokalne verske organizacije Svedoka u južnom delu zemlje. Zbog toga neki predstavnici vlasti smatraju da su aktivnosti Svedoka nelegalne. Međutim, nakon što vlastima objasne nesporazum, Svedoci obično mogu da bez ometanja održavaju verske sastanke i drugima govore o svojim verovanjima. Oni se nadaju da će vlasti u potpunosti primeniti odluku Ustavnog veća i da će registrovati njihove lokalne verske organizacije u južnom delu Kirgizije.