Vrati se na sadržaj

Brat Vadim Kuzenko sa svojom suprugom Ekaterinom, 2018. godine

18. FEBRUAR 2020.
RUSIJA

Ruska policija mučila brata Vadima Kuzenka

Ruska policija mučila brata Vadima Kuzenka

Kasno uveče 10. februara 2020, policija u ruskom gradu Čita mučila je Vadima Kuzenka, koji je Jehovin svedok. Oni su ga nekoliko puta zaredom tukli, davili u mučili elektrošokovima u predelu stomaka i nogu. Tražili su da im da informacije o drugim Jehovinim svedocima.

Tog istog dana, rano ujutru, agenti Federalne službe bezbednosti pretresli su skoro 40 domova Svedoka u Čiti, među kojima je i stan brata Kuzenka. Oko 23 časa, policija je uhapsila Vadima Kuzenka u kući njegove tašte. Stavili su mu lisice na ruke, pokrili mu glavu i odveli ga u obližnju šumu, gde su ga mučili. Međutim, brat Kuzenko im nije dao nikakvu informaciju o svojim suvernicima. Shvativši da mučenjem neće ništa postići, odveli su ga u policijsku stanicu na daljnje ispitivanje.

Na kraju su ga smestili u pritvor, zajedno sa još trojicom naše braće koju su takođe uhapsili nakon pretresa u Čiti. To su braća Sergej Kiriljuk, Pavel Mamalimov i Vladimir Ermolaev.

Dva dana kasnije, Ingodinski okružni sud je doneo odluku da braća Kuzenko, Kiriljuk i Mamalimov budu zadržani u pritvoru 72 sata, a bratu Ermolaevu je odredio kućni pritvor.

U subotu, 15. februara, brat Vadim Kuzenko i druga dva pritvorena brata oslobođeni su zato što policijski inspektor nije imao dovoljno dokaza da ih optuži za krivično delo. Naša braća su puštena bez ikakvog sudskog saslušanja i bez ikakve kazne.

Molimo se za to da brat Kuzenko i druga braća u Rusiji i dalje budu hrabri, jaki i potpuno uvereni u to da će ih Jehova podržavati tokom svih ovih kušnji (Isus Navin 1:7, 9).