Vrati se na sadržaj

Sleva nadesno: Aleksej Budenčuk, Konstantin Baženov, Feliks Mahamadijev, Aleksej Miretskij, Roman Gridasov i Genadij German, pre hapšenja

17. FEBRUAR 2020.
RUSIJA

Zatvorski čuvari pretukli petoricu naše braće u Orenburgu

Zatvorski čuvari pretukli petoricu naše braće u Orenburgu

U ruskom gradu Orenburgu zatvorski čuvari kažnjeničke kolonije br. 1 u četvrtak 6. februara 2020. pretukli su palicama petoricu naše braće. Ta braća su Aleksej Budenčuk, Genadij German, Roman Gridasov, Feliks Mahamadijev i Aleksej Miretskij. Brat Mahamadijev je zatim poslat u bolnicu jer mu je slomljeno rebro, probijeno plućno krilo i povređen bubreg. Ostala četvorica su poslata u samicu na osnovu apsurdnih, lažnih optužbi. Jedna od optužbi je bila ta da su pušili cigarete, što inače Jehovini svedoci ne praktikuju zbog svojih verskih uverenja.

Kao što smo već izvestili u jednoj od prethodnih vesti, 19. septembra 2019. sudija Dmitrij Larin je na Lenjinskom okružnom sudu u Saratovu osudio ovu petoricu naše braće zajedno sa još jednim bratom – Konstantinom Baženovim. Svi su dobili zatvorske kazne u trajanju od dve do tri i po godine. Zatim je 20. decembra 2019. Regionalni sud u Saratovu odbacio njihove žalbe. Nekoliko sedmica kasnije, sva šestorica su poslata u zatvor. Brat Baženov je poslat u kažnjeničku koloniju br. 3 u Uljanovskoj oblasti, tako da je izbegao batinanje u zatvoru u Orenburgu.

Naša braća su pretučena u četvrtak 6. februara, čim su stigla u kažnjeničku koloniju br. 1. Lekari su ih pregledali tek narednog dana, kada je primećeno da brat Mahamadijev ima jaku groznicu i krv u mokraći. Zatvorska uprava je pozvala hitnu pomoć tek nakon što je naterala brata Mahamadijeva da potpiše izjavu da se jednostavno „sapleo u kupatilu i pao“. Na kraju je brat Mahamadijev primljen u bolnicu i operisan. U plućno krilo mu je ugrađen dren da bi se izbacila nakupljena tečnost iz njegovih pluća. Nalazi su pokazali i da je brat Mahamadijev neuhranjen zbog gladovanja. Naime, zatvorska uprava je oduzimala posebnu hranu koju mora da jede jer boluje od celijakije, to jest alergije na gluten.

Svima nama se srce cepa zbog nepravednog i nehumanog postupanja sa našom braćom u Rusiji. Uvereni smo da će ih Jehova podržavati dok god verno istrajavaju u svojim kušnjama (Filipljanima 1:27, 28).